Primarul Caransebeșului, foc și pară pe arbitrajul meciului cu Fortuna: „Dacă ne mai trimit brigăzi de arbitri subiectivi, care-și bat joc de noi, ne retragem, ne ducem în altă ligă”

Autori: Adrian Crânganu, Marius ANGHEL Publicat: 04 Oct. 2014, 19:41 Actualizat: 05 Oct. 2014, 15:01 Campionat

Desfășurat într-o continuă tensiune și cu tribunele în permanență iritate de maniera de arbitraj a brigăzii compuse din Florin Andrei (Târgu Mureș), la centru, asistat de Adrian Mărginean (Aiud) și Andrei Lucian Titii (Sibiu), meciul dintre FC Caransebeș și Fortuna Poiana Câmpina, încheiat la egalitate, scor 0-0, l-a făcut pe edilul orașului Caransebeș să „erupă” după fluierul final. Nemulțumit de „arbitrii subiectivi” pe care i-a văzut cum „își bat joc” de echipa sa, Marcel Vela a purtat o discuție cu observatorii jocului, Iulian Spătaru (Timișoara) și Adrian Lucaci (Arad), după care s-a decis să se adreseze jurnaliștilor, într-o conferință de presă ad-hoc. Primarul vrea ca Federația și CCA să ia măsuri împotriva brigăzii de arbitri ce a condus meciul de la Caransebeș și amenință că retrage echipa din campionat dacă în jocurile viitoare va constata că este dezavantajat.

„Consiliul Local Caransebeș este principalul susținător al echipei FC Caransebeș… Sincer să fiu, nu mă pricep la fotbal, dar am văzut cum au reacționat și tribunele și specialiștii în fotbal lângă care am avut onoarea să stau. Sunt foarte indignat de felul în care au arbitrat cei care astăzi au fost delegați de Federație să vină la Caransebeș pentru meciul cu Fortuna Poiana Câmpina. Vreau să iau atitudine, pentru că în sportul din România văd că nimeni nu face acest lucru și este un obicei general ca arbitrii să conducă jocul cum vor ei. Niciodată n-am discutat cu arbitrii, nu i-am căutat, nu i-a «onorat», pentru că nu am dorit, nu dorim și nu vom dori să ne implicăm în fenomenul arbitraj, care trebuie să fie drept, echidistant, corect, să nu fie subiectiv, să nu strice rezultatul unui meci, pentru că este păcat”, și-a început discursul edilul din Caransebeș, expunându-și nemulțumirea pe care a trăit-o în tribună la meciul pe care echipa din oraș l-a terminat la egalitate cu Fortuna.

Marcel Vela a și enumerat câteva situații în care echipa pe care o susține din bani publici consideră că a fost dezavantajată clar de arbitrii. „Astăzi am asistat cu stupoare la câteva faze în care a fost evident că arbitrii meciului FC Caransebeș – Fortuna Poiana Câmpina au fost subiectivi. Două exemple simple: tușierul, la 10 metri de fază, mingea iese în aut din jucătorul oaspeților, iar el ridică fanionul să repună mingea același jucător. Noroc că au reacționat tribunele și că «centralul» a schimbat decizia. Este totul înregistrat pe casetă, faza poate fi văzută. Dar cel mai tare m-a indignat faptul că, deși un jucător de la echipa oaspete avea un «galben», a mai făcut două faulturi asupra unui fotbalist de la Caransebeș, care se îndrepta spre poartă, arbitrul a sancționat faultul, dar nu a arătat cartonașul galben (n.r. Este vorba despre faza din minutul 66, când Dobrosavlevici l-a lovit cu capul în figură, involuntar, pe Himcinschi, scăpat spre poarta oaspeților). Este totul pe casetă, poate fi verificat… În schimb, a dat un «galben» la centrul terenului, în compensație oarecum, la un fault care nu era de galben. Am stat în tribună lângă Dan Alexa, care a fost jucător, acum e antrenor. Am auzit comentariile unor specialiști: ale prof. Dumitru Matei, care a antrenat generații întregi de fotbaliști, ale președintelui Asociației Județene de Fotbal Caraș-Severin, Viorel Lolea… Toată lumea era indignată de felul în care au arbitrat acești domni…”, a mai spus primarul.

Amenință cu retragerea din campionat

Edilul din Caransebeș așteaptă ca FRF și CCA să urmărească înregistrarea meciului și să ia măsuri împotriva arbitrilor pe care îi consideră „subiectivi”. Vela ia atitudine și amenință că va retrage echipa din campionat dacă în meciurile viitoare va suspecta că FC Caransebeș va fi dezavantajată de „cavalerii în negru”.

„Iau atitudine pentru că Primăria, Consiliul Local susțin din bugetul local această echipă, există vise, există speranțe, și vin trei domni care fac altfel de arbitraj, mai puțin corect, mai puțin legal poate, mai puțin compatibil cu regulamentele, și, normal, se nasc întrebări. Nu vreau să fac procese de intenție că ar fi cumva interesați sau, mă rog, să fie bănuieli de subiectivism generate de echipa adversă, dar părerea mea e că nu se ridică, profesional, la nivelul Ligii a II-a. Doresc să iau atitudine, să sesizez în acest fel Federația, pe cei care coordonează activitatea arbitrilor, că eu, personal, ca primar al municipiului Caransebeș, dacă se mai întâmplă să trimită brigăzi de arbitri subiectivi, care-și bat joc de noi, ne retragem, ne ducem în altă ligă, ne întoarcem oficial în Liga a III-a. FC Caransebeș nu participă într-o ligă în care arbitrii sunt subiectivi și nu vreau să întreb de ce sunt așa. Să analizeze meciul cine trebuie s-o facă – Comisia de disciplină, Colegiul arbitrilor, dar nu este corect și este păcat pentru acest sport, să se întâmple asemenea situații”, și-a spus

„E vorba de corectitudine, fiindcă lumea percepe asta la nivelul unor aranjamente care se fac în spatele ușilor închise”

După această tiradă la adresa arbitrilor, primarul Vela a continuat: „Nu am nimic cu echipa adversă, îi felicit pentru felul în care au jucat, nici formației caransebeșene nu am ce să-i reproșez, o felicit pentru dăruire, chiar dacă acest egal este, să zicem, în dezavantajul nostru. Sunt mulțumit de rezultat, n-am ce să-i reproșez antrenorului Sorin Bălu, fiindcă până și ratările fac parte din frumusețea fotbalului, meciul a fost antrenant, plăcut, la urma-urmei putea să câștige chiar Fortuna, după două contratacuri, și nu m-aș fi supărat chiar dacă ar fi câștigat. Totul e chestiune de hazard, dar să nu intervină un al treilea factor, în pantaloni negri și cu bluză albastră, care să strice această frumesețe. Azi, brigada de arbitri a viciat spectacolul fotbalistic. Nu mă refer la scor, fiindcă nu înseamnă că dacă Fortuna juca în zece oameni câștiga neapărat Caransebeșul, dar e vorba de corectitudine, fiindcă lumea percepe asta la nivelul unor aranjamente care se fac în spatele ușilor închise. Atunci intervine lehamitea, fotbalul e văzut ca o afacere… Eu am o lehamite după meciul ăsta, mă mai gândesc dacă vreau să mai jucăm în liga asta în campionatul următor!”.

Articol și foto de Adrian CRÂNGANU

Autori: Adrian Crânganu, Marius ANGHEL Publicat: 04 Oct. 2014, 19:41 Actualizat: 05 Oct. 2014, 15:01 Campionat
Pe aceeași temă