Nostalgici pentru trecut, dezamăgiți pentru prezent. Rapid – „U” Cluj 1-1, cu două echipe pentru care promovarea pare un obiectiv nerealist

Dacă am face abstracție de numele lor, Rapid și „U” Cluj sunt doar două formații de nivel mediu în Liga 2, a căror pretenții de promovare nu se justifică prin jocul pe care îl prestează și, probabil, nici prin valoarea loturilor. Dar nu putem face abstracție de la ce înseamnă cele două în istoria fotbalului românesc, astfel că un Rapid – „U” Cluj sună atât de melodios încât trebuie mereu considerat un derby.

Un Rapid – „U” Cluj are ceva din revelioanele din trecut. Nu mai râzi la glume, pentru că mai sunt actuale, dar ești nostalgic când le revezi. Un lucru este cert: Rapid și „U” Cluj nu vor juca niciodată cu tribunele goale. Pentru că echipele vin la pachet cu fani, cu dragoste, cu pasiune, iar asta le va salva mereu imaginea, chiar dacă jucătorii o pătează, de multe ori.

Hlistei și Goga încing atmosfera

După ce depășim momentele de nostalgie este obligatoriu să ne adaptăm așteptările la realitățile momentului, ca să nu fim dezamăgiți. Două galerii care cântă non-stop, stadionul din Regie întregind cadrul de meci jucat acum odinioară și două echipe care au jucat din elan, dorind să se apropie de nivelul unui Rapid – „U” Cluj.

Ceva probleme cu ordinea în galeria lui „U”, partea negativă când vine vorba de echipe cu suporteri în România și un meci încins, dar cu jucătorii care au limite. Prima ocazie este a lui „U” Cluj, dar Bonnin salvează situația în fața lui Taub (11). Apoi, din încleștarea generală Hlistei (24) apare de nicărieri la o minge aruncată de Voicu și marchează pentru 1-0 și se aruncă în brațele antrenorului Daniel Pancu. Bucuria rapidiștilor amintește de Giulești.

Dar Dorin Goga, care a trăit meciuri mult mai mari între Rapid și „U” Cluj, nu vrea să cedeze. Vedeta clujenilor reia în plasă, cu capul, din 6 metri și este din nou egalitate (33). A fost însă golul care a mai „stins” meciul după startul plin de entuziasm.

Goga și Roskopf, cu ocaziile ce au exasperat fanii

Rapid dă trezirea din letargie, după vreo oră de joc. Atacă energic, dar Dur-Bozoancă prinde, după prima fază de fotbal adevărat a reprizei (59). Ocazia rarisimă avea să fie însă tot a lui Goga. Clujeanul este singur cu Drăghia, la 14 metri, dar mingea îi sare rău și ratează poarta (60).

Avem momente de derby adevărat, pentru că la două minute distanță Dur-Bozoancă respinge spectaculos șutul sub bară a lui Roskopf (62). Apoi tot el îl țintește pe portarul lui „U” Cluj, singur cu acesta, din 7-8 metri (65).

Suntem pe final și nimeni nu poate să rupă echilibru. Instinctul de conservare pare mai pronunțat, chiar dacă un punct nu ajută pe nimeni. Un meci, pe care, de dragul vremurilor de altădată l-a considerat cu toții derby, dar prezentul e dezamăgitor și pentru Rapid și pentru „U” Cluj.

RAPID – UNIVERSITATEA CLUJ 1-1
Cătălin Hlistei 24′ / Dorin Goga 33′

Drăghia – I. Voicu (cpt.), Bonnin, Al. Iacob, Vadasis (G. Crețu 49′) – R. Lazăr, Pănoiu, Jorza (Dodoi 80′) – Labeau, Roskopf, Hlistei
Rezerve neutilizate: Al. Tătaru – Băjan, Catrici, Babaua, Djuric
Antrenor: Daniel Pancu

Dur-Bozoancă – Inacio Miguel, Art. Crăciun, Tiago Gomes – R. Takacs (Kay 73′), Andre Ceitil, Dican, Taub – Gavra (Guedj 84′), Goga (cpt.)(Nic. Pîrvulescu 88′), Al. Pop
Rezerve neutilizate: Tordai – Telcean, Rafa Miranda, Burghele
Antrenor: Adrian Falub

Stadion: Regie (București); Arbitru: Ionuț Coza (Cernica – Ilfov); Asistenți: Gabriel Sabin Stroe (Pitești) și Adrian Vornicu (Iași); Rezervă: Sergiu Mavriche (Bacău); Observatori: Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea) și Dorinel Dincă (Călărași).

Cu această remiză, Rapid acumulează 22 de puncte și se află pe locul 7, dar are și două restanței, în timp ce „U” Cluj e abia pe poziția a 14-a, cu 18 puncte.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: George FILIP și Eduard VÎNĂ‚TORU / Mediafax foto
 

Pe aceeași temă