Noi condiții de participare în Liga 2! Suma cu care trebuie un club să garanteze pentru a putea lua startul în competiție din sezonul următor. „Vrem să responsabilizăm”

Marius ANGHEL 14 Dec. 2018, 18:10 Campionat

Ultimul Comitet Executiv al FRF din 2018, care a avut loc pe 12 decembrie, a dus la aprobarea noilor condiții pentru ca echipele din Liga 2 să poată lua startul în competiție începând cu ediția 2019-2020. Membrii acestuia au votat în unanimitate „Regulamentul de certificare a condițiilor de participare în competiția Liga 2”.

Departamentul din cadrul FRF condus de Auraș Brașoveanu a propus Comitetului Executiv un regulament-cadru pe termen lung pentru participarea în Liga 2, iar după mai multe amânări, acesta a fost aprobat în cele din urmă. Regulamentul aduce mai multe noutăți față de faza pilot pe care s-a mers în acest sezon și are ca scop, spune FRF, „să furnizeze o competiție mai solidă, cu cât mai puține echipe retrase, să promoveze cluburile cu viziune strategică a performanței pe termen lung și să confere o siguranță financiară jucătorilor și antrenorilor”.

„Este un proiect care nu a prins viață ieri. Este un proiect pe care cluburile din Liga a 2-a l-au discutat și dezvoltat în timp. Începând din sezonul trecut, 2017-2018, s-a introdus acest nou regulament: Â«Regulamentul privind certificarea condițiilor minime de participare în Liga a 2-a»”. A fost un proiect-pilot, care e început, a prezentat și anumite dificultăți, dificultăți pe care le-am conștientizat de-a lungul sezonului și, împreună cu cluburile participante la Liga a 2-a, am căzut de acord asupra a ceea ce trebuie modificat. Începând din noul sezon avem acest regulament-cadru care va suferi modificări, în funcție de anumite probleme de moment, care apar de fiecare dată la început de nou sezon. Modificări în funcție de ROAF, de vârstei jucătorilor under, care au obligația de a participa. Dar este regulamentul-cadru, care va statuta începând cu 2019-2020 condițiile de bază”, a explicat Auraș Brașoveanu, fost conducător de club în Liga 2 și membru în CEx.

50.000 de lei garanție pentru a lua startul în Liga 2

Una dintre principalele reguli introduse pentru sezonul 2019/2010 reprezintă o garanție financiară în valoare de 50.000 de lei pe care cluburile sunt obligate să o achite pentru participarea în competiție. Aceasta va fi returnată către cluburi la finalul sezonului.

„În primul rând, a fost introdusă garanția financiară. Începând cu sezonul 2019-2020, cluburile vor avea obligația de a depune odată cu cererea de înscriere în competiție suma de 50.000 de lei cu cu titlu de garanție, sumă care va fi returnată la data de 15 mai, din sezonul respectiv, dată care este similară cu finalul sezonului, din care mai rămâne de disputat două etape”, a mai spus Brașoveanu.

Suma de 50.000 de lei este pe placul cluburilor, care au contribuit la realizarea acestui regulament: „Feedback-ul a fost pozitiv. Acest regulament a fost conceput și elaborat în urma discuțiilor care s-au întins pe doi ani, deci nu e un regulament care a fost, spun așa, metaforit, născut ieri. Nu. A fost gândit, elaborat pe o perioadă de doi ani de zile. Anul trecut a fost pus în practică așa cum a reieșit la momentul acela, că ar fi bine. Îl punem în practică tocmai pentru a responsabiliza cluburile, de a da alt statut Ligii a 2-a. În urma desfășurării sezonului au apărut câteva lucruri care nu au fost acoperite, le-am gândit, am căzut de acord că trebuie completat, lucru care s-a întâmplat”.

Un alt punct extrem de important din acest regulament-cadru îl reprezintă obligativitatea tuturor cluburilor din Liga 2 de a avea la dispoziție un teren de dimensiuni normale care să fie folosit exclusiv pentru copii și juniori.

Mai mult, pentru participare în Liga 2, din sezonul 2020-2021, un club nu primește certificatul dacă:

• nu furnizează informațiile juridice necesare
• nu prezintă situațiile financiare anuale
• are datorii restante către jucători și staff
• are datorii către asigurările sociale sau fiscale

Varianta integrală a Regulamentului este disponibilă AICI.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 14 Dec. 2018, 18:10 Campionat
Pe aceeași temă