E oficial: Liga 2 fără Corona. Azi se împart cele 23 de echipe pe serii, iar pe 18 avem țintarul

Mihai Andries 13 Aug. 2014, 00:16 Campionat
E oficial: Liga 2 fără Corona.** Azi se împart cele 23 de echipe pe serii, iar pe 18 avem țintarul

Ședința Comitetului Executiv de mâine, 13 august, va lămuri principala necunoscută a momentului în Liga 2, componența finală a seriilor. Cheia împărțirii stă la fosta și încă actuala FC Clinceni, echipă care vrea să se mute la Pitești, dar nu are încă acordul FRF. Ședința de mâine va stabili dacă ilfovenii vor primi undă verde pentru a se numi oficial FC Academica Argeș și a se muta pe stadionul „Nicolae Dobrin”, în caz contrar urmând a rămâne momentan la Clinceni.

Corona în Liga 2, un simplu balon de săpun

Așa cum multă lume a anticipat, înscrierea Coronei în campionat a fost un mare fâs. În cele din urmă, oficialii clubului brașovean au anunțat că secția de fotbal s-a desființat și clubul nu va participa în noul sezon, chiar dacă la un moment dat s-a vorbit de un investitor de la Cisnădie, dornic să preia locul sau chiar și de un interes al lui Porumboiu de a muta echipa la Vaslui.

„Sunt 24 de echipe înscrise, dar rămân 23 deoarece cei de la Corona au transmis că au desființat secția de fotbal. A fost discuție cu cei de la Vaslui să preia locul acestora, dar nu s-a mai concretizat. Așa că vom avea o serie de 12 și una de 11”, a confirmat Auraș Brașoveanu, membru în cadrul Comitetului Executiv al FRF, ca reprezentant al cluburilor din eșalonul secund.

S-a revenit la play-off și play-out, dar se schimbă punctajul de start

Sistemul competițional propus inițial, cu două serii de câte 14 echipe, scotea din calcul play-off-ul și play-out-ul, dar socoteala din Comitetul Executiv nu s-a potrivit cu cea din viața de zi cu zi. Așa că în urma neînscrierii Vasluiului, a retragerii Coronei, dar și a neașteptatelor abandonuri semnate Gloria Bistrița (rămasă totuși în Liga 3) și Dunărea Galați (dispărută complet la nivel de seniori), mai sunt doar 23 de echipe. Context în care un campionat de două serii bazat doar pe un sezon regulat aduce prea puține meciuri, iar varianta cu o singură serie a fost refuzată din start de majoritatea cluburilor din cauza costurilor ridicate pe care le implică în special cu transportul și cazarea.

Așa că se va merge în continuare pe un sezon regulat urmat de play-off și play-out, dar după cum a declarat și Brașoveanu: „acum rămâne să vedem în ce format se va disputa. Adică se va intra cu toate punctele din sezonul regulat sau doar cu jumătate din ele, cu rotunjire acolo unde este cazul.”

Retrogradează locurile 11 și 12, iar locul 10 dă baraj pentru salvare

Mâine se va vota în Comitetul Executiv și sistemul competițional pentru noul sezon, inclusiv modul de promovare și de retrogradare. Astfel, propunerea LPF2 este ca din Liga 2 să promoveze cele două câștigătoare de play-off, în timp ce în Liga 3 vor retrograda patru echipe. Direct vor pica trei cluburi, adică ocupantele locurilor 5 din fiecare play-out și ocupanta ultimului loc din play-out-ul de 6 echipe. Ultima retrogradată se va decide în urma unui meci de baraj între echipele care vor termina pe locul 4 în fiecare play-out.

În schimb, din Liga 3 vor promova cele cinci câștigătoare de serii, după ce pentru noul sezon s-a propus varianta de 5 serii a câte 14 echipe

Țintarul se face pe 18, meciurile se joacă tot sâmbătă

În ceea ce privește programul noului sezon, care va începe pe 30 august, țintarul se va stabili lunea viitoare, pe 18 august, la sediul FRF. Chiar dacă s-a vorbit de disputarea meciurilor din Liga 2 pe parcursul întregului weekend, ca în primul eșalon, problemele apărute în ultimele zile în ceea ce privește formatul noului sezon au scos din calcul această idee.

„Etapa rămâne pentru sâmbătă dimineață. Există un paragraf, care le permite cluburilor să poată negocia și o altă oră în funcție de televizare. Nici la Liga 3 nu se va schimba programul, în sensul că se va juca tot vineri și nu sâmbătă după amiază, cum se discutase.” a confirmat Brașoveanu

SISTEMUL COMPETIȚIONAL 2014-2015

Liga 2 – o serie de 12 echipe și o serie de 11 echipe

– sezon regulat – 22 etape

– play-off și play-out – 10 etape

Promovează în Liga 1 – locul 1 din fiecare play-off

Retrogradează direct  în Liga 3 – locul 5 din fiecare play-out și ultimul loc din play-out-ul seriei de 12 echipe

Retrogradează în Liga 3 – pierzătoarea barajului dintre ocupantele locului 4 în fiecare play-out

Promovează în Liga 2 – câștigătoarele celor 5 serii de Liga 3

POSIBILA COMPONENȚĂ‚ A SERIILOR

Varianta 1

Seria I: ACS Bacău, FC Balotești, ACS Berceni, CF Brăila, FC Clinceni, FCM Dorohoi, Farul Constanța, Gloria Buzău, Săgeata Năvodari, Unirea Slobozia, Rapid CFR Suceava, FC Voluntari.

Seria a II-a: FC Bihor, FC Caransebeș, Fortuna Poiana Câmpina, CS Mioveni, FC Olt Slatina, Șoimii Pâncota, Metalul Reșița, Olimpia Satu Mare, CSM Râmnicu Vâlcea, ACS Poli Timișoara, Unirea Tărlungeni

Varianta 2

Seria I: ACS Bacău, FC Balotești, ACS Berceni, CF Brăila, Fortuna Poiana Câmpina, FCM Dorohoi, Farul Constanța, Gloria Buzău, Săgeata Năvodari, Unirea Slobozia, Rapid CFR Suceava, FC Voluntari.

Seria a II-a: FC Bihor, FC Caransebeș, FC Academica Argeș, CS Mioveni, FC Olt Slatina, Șoimii Pâncota, Metalul Reșița, Olimpia Satu Mare, CSM Râmnicu Vâlcea, ACS Poli Timișoara, Unirea Tărlungeni

Varianta 3

Seria I: ACS Bacău, FC Balotești, ACS Berceni, CF Brăila, FCM Dorohoi, Farul Constanța, Gloria Buzău, Săgeata Năvodari, Unirea Slobozia, Rapid CFR Suceava, FC Voluntari, Unirea Tărlungeni

Seria a II-a: FC Bihor, FC Caransebeș, Academica FC Argeș, Fortuna Poiana Câmpina, CS Mioveni, FC Olt Slatina, Șoimii Pâncota, Metalul Reșița, Olimpia Satu Mare, CSM Râmnicu Vâlcea, ACS Poli Timișoara

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

Mihai Andries 13 Aug. 2014, 00:16 Campionat
Pe aceeași temă