După o prestație slabă în meciul ASU Poli – Pandurii, culminată cu un penalty inventat și care decidea jocul, arbitrul reșițean Dorin Petru Voina s-a gândit să dea sfaturi presei

Anda DELIU, Marius ANGHEL 08 Dec. 2019, 11:21 Campionat

După meciul dintre ASU Poli și Pandurii (scor 1-0), unul cu o mare stare de tensiune și din cauza arbitrajului slab al centralului Dorin Petru Voina, s-a petrecut un lucru pe atât de neobișnuit, pe atât de condamnabil. Arbitrul reșițean, unul cu o carieră mai degrabă mediocră, a fost deranjat de modul în care Liga2.ProSport.ro a descris faza penalty-ului inventat, care a decis jocul, și a găsit de cuviință să apeleze la presiuni pe „ocolite” pentru a-și spăla imaginea.

Concret, în live-text-ul meciului de pe arena Știința, semnat de redactorul Marius Anghel, Dorin Petru Voina a considerat că titlul final „ASU Poli câștigă cu Pandurii în minutul 90+7, dintr-un penalty inventat de arbitrul Voina. Gorjenii s-au apărat eroic la Timișoara” este incorect. Centralul reșițean a considerat că este inteligent și oportun să dea un telefon directorului unui site local din Reșița, unde activează corespondentul ProSport din Timiș, Anda Deliu, ziar pe care nu apăruse încă nicio cronică despre meciul respectiv. Voina recomanda, printr-o persoană care nu are legătură cu ProSport, ca ziariștii publicației noastre să revadă faza penalty-ului dictat.

Arbitrilor le sunt recomandate să evite asemenea „practici”

Ceea ce a făcut Voina poate fi interpretat lesne ca o metodă de presiune, mai ales că materialele cu reacțiile de la meci nu fuseseră încă publicate pe Liga2.ro, deci corespodentul putea fi influențat. De altfel, corespondentul i-a spus celui care a dat telefonul că arbitrul nu are decât să sune personal, pentru că „telefonul fără fir” este o practică neprofesionistă, de șantaj. Firește, Voina nu a dat niciun telefon direct.

De altfel, astfel de practici sunt total nerecomandate arbitrilor. La cursuri, cei din Comisia Centrală a Arbitrilor le recomandă centralilor să nu intre în contact cu presa pe această cale. De altfel, regulamentul interzice cavalerilor fluierului să dea interviuri despre faze din meci, acesta fiind și motivul pentru care, deși televiziunile din România au mai cerut lămuriri după greșeli scandaloase, centrali nu au dat justificări.

Oricum ar fi, arbitrii din lotul de Liga 2 nu prea dau doi bani în general pe recomandările CCA. Deși la seminariile de instruire li se repetă să nu își posteze pe rețelele de socializare poze cu ei în ipostaza de arbitri, majoritatea oficialilor din liga secundă fac asta în mod repetat, ceea ce spune multe despre autoritatea comisiei conduse de Kyros Vassaras.

Voina a făcut greșeli tot meciul

De altfel, nu am vrea să punctăm despre proverbul românesc terminat cu „…dacă nu e și fudul”, dar ne este imposibil să nu o facem. Prestația lui Dorin Petru Voina a fost una mediocră tot meciul. Centralul nu a reușit decât să enerveze ambele echipe, la finalul unei prime jumătăți de sezon oricum dificile. Începând de la faze la care nu a lăsat avantaj, până la faulturi dictate aiurea, Voina este cel care are nevoie în primul rând să revadă meciul, nicidecum jurnaliștii. Până să se dicteze penalty, cei de la ASU au mai cerut de trei ori lovitură de la 11 metri, iar Voina, reșițean, la fel ca antrenorul Octavian Benga, a arătat punctul cu var abia după ce echipele erau să se ia și la bătaie și suporterii deveniseră nervoși. Decizia a părut mai degrabă luată de frică, întrucât contactul din careu dintre Oiță și Mera nu există!

De altfel, absolut tot meciul, la băncile de rezerve a fost scandal. Oficialii clubului Pandurii se ridicau și făceau reproșuri referitoare la maniera de arbitraj. La Poli, acest lucru s-a întâmplat mai puțin, dar vizibil în cazul delegatului Ciprian Freanț, care la busculada de la final e în „mijlocul” evenimentelor. De menționat că în momentul în care echipele erau să se ia la bătaie, Dorin petru Voina, dar și arbitrul de rezervă Mircea Ardelean (Arad) și asistentul 1, Mihai Marian Ionescu (București), au fost vizibil depășiți de situație. Mai degrabă staffurile echipelor au aplanat conflictul decât arbitrii. De altfel, Ardelean ar fi putut să mai tempereze agitația de la bănci în timpul jocului, dar nu prea a reușit fiindcă nici nu părea prea interesat să o facă.

Mai menționăm că atunci când echipele au mers la vestiare, gorjenii erau foarte nervoși, iar asistentul 2, Gheorghiță Bălan, din Pitești, le-a spus că aceste lucruri se vor trece în raportul de arbitraj. Cu alte cuvinte, arbitrii nu pot fi criticați, dar ei au puterea să pună presiune pe presă!

E foare interesant de văzut dacă Ciprian Freanț va fi menționat în raportul arbitrilor pentru că a apărut în centrul busculadei. Suntem sceptici, pentru că, de multe ori, după meciuri la care oficialii aveau izbucniri necontrolate, ulterior nu erau niciodata citați la comisii, ceea ce arată că în raportul de arbiraj nu se consemna totul, iar arbitrii români din Liga 2 sunt mai degrabă „buni creștini” care iartă abaterile delegaților.

Arbitru mai mult rezervă și la finalul carierei la nivel național

Conform site-ului AJF Caraș Severin, Dorin Petru Voina are 36 de ani și a fost promovat în lotul de Liga 2 în anul 2012, în urmă cu 7 ani, când avea 29 de ani. O promovare „la limită”, pentru că, în general, se promovează puțini arbitri peste 28 de ani din lotul de Liga 3 la Liga 2. La 29 de ani, Horațiu Feșnic, de exemplu, arbitra deja în prima ligă. De altfel, Voina a și fost delegat la puține meciuri și niciodată la centru la partide importante. De multe ori, reșițeanul era rezervă.

În acest sezon, Voina a fost delegat la 13 meciuri, dintre care în nouă a fost rezervă.

În anii anteriori, Voina era rezervă la meciurile din Timișoara când la centru era rezerva de la acest meci, Mircea Ardelean. Promovat în 2015 în lotul de Liga 2, Ardelean era văzut ca o mare speranță a arbitrajului românesc, dar unele meciuri cu greșeli mari l-au costat și pe cel care are acum 29 de ani. Acum, Ardelean, cu patru sezoane în Liga 2, pus anul trecut pe lista monitorizaților pentru promovarea în Liga 1, a ajuns rezerva lui Voina, care nu mai are mulți ani până la „pensie”, asta deoarece la 38 de ani, conform regulamentului, dacă nu promovezi în lotul penru primul eșalon, mai poți arbitra doar la nivel județean.


Faza penalty-ului care a decis meciul dintre ASU Poli și Pandurii, o simulare grosolană a căpitanului Ioan Mera

Cine face delegările la Liga 2?

Din vara aceasta, la nivelul campionatului Ligii 2 delegările de arbitri le face Augustus Constantin, fiul lui Gheorghe Constantin, alias „Costică Vâlcea”.

Sezoanele trecute, delegările le făcea băimăreanul Zoltan Szekely, cel care l-a învins pe Cristian Balaj la alegerile AJF Maramureș. În vară, Szekely le-a spus arbitrilor, cu prilejul testării de la început de sezon, că se retrage din lipsă de timp, întrucât e foarte implicat și în competițiile de minifotbal.

Rămâne de văzut dacă pentru Augustus Constantin practicile „telefonului fără fir” ale lui Dorin Petru Voina vor fi trecute cu vederea sau nu, mai ales că CCA-ul are o imagine tot mai proastă. La nivelul primelor două ligi, greșelile de arbitraj se înmulțesc. Asta în timp ce arbitrii pun sute de poze pe Facebook, plini de mândrie de prestațiile lor cu erori și, mai nou, dau și telefoane la ziare!

Arbitrajul lui Dorin Petru Voina din meciul ASU Poli – Pandurii și penalty-ul inventat în minutul 90+5, deși arătase patru minute de prelungire, pot fi urmărite în video-ul de mai jos:

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Gabriel BREZEANU și Leczki JOZSI /Mediafax Foto

Anda DELIU, Marius ANGHEL 08 Dec. 2019, 11:21 Campionat
Pe aceeași temă