Dispare stadionul „Dan Păltinișanu”? Proprietarii vor să dărâme arena anul viitor. Momentan, se mai închide o parte importantă destinată spectatorilor

Marius ANGHEL 31 Oct. 2018, 16:53 Campionat
Dispare stadionul
  • Stadionul „Dan Păltinișanu”, pe care suporterii poliști și-au trăit marile bucurii, are parte de o „bătrânețe” urâtă. Arena timișoreană este într-un stadiu avansat de degradare și proprietarul, Consiliul Județean Timiș, vrea să o demoleze chiar în 2019! Până atunci, din noiembrie, nu se va mai deschide oficial nici Tribuna 2, la fel ca și Peluza sud, închisă din primăvară. Astfel, jumătate din stadion va deveni indisponibilă pentru spectatori.

 

Practic, din noiembrie, la niciun eveniment organizat pe stadionul proprietate a Consiliului Județean Timiș nu se va mai putea deschide pentru public Tribuna a 2-a. Din primăvară, nu se mai putea folosi Peluza Sud, din același motiv, și anume, starea avansată de degradare a stadionului. „Dan  Păltinișanu” a fost construit la începutul anilor ’60 pe un val de pământ, care acum se lasă, iar din cauza golurilor apărute, în tribune au apărut veritabile „cratere”.

Inevitabil, s-a ajuns la situația ca la cererea Direcției de Prestări Servicii, consilierii județeni din Timiș să voteze miercuri un nou contract-cadru de închiriere, care să „scoată din ecuație” și Tribuna 2.

Președintele CJT Călin Dobra vrea să dărâme stadionul anul viitor!

Practic, prețul va rămâne același, dar organizatorii unui eveniment sportiv sau unor eventuale viitoare concerte vor putea vinde bilete doar pe jumătate de arenă, la Peluza Nord și Tribuna 1, adică undeva la 15.000 de locuri.

Iar acest lucru nu e tot! Liderii județeni din Timiș sunt tot mai deciși să dărâme „Marele Oval”, iar președintele vrea să facă acest lucru chiar în 2019!

„Vreau să anunț foarte clar că nu renunț la această idee, de a demola actualul stadion și de a construi altul pe locația existentă. Noi am demarat toate procedurile. Mi-e greu să vă spun exact ca și termen. Dar eu sper ca în momentul în care vom avea anul viitor contractul de demolare și execuție, de anul viitor din toamnă, dacă nu apare niciun fel de piedică să putem intra cu demolarea în stadion”, a declarat Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

Echipele rămân fără prea multe soluții

Teoretic, măsura demolării este necesară, întrucât stadionul timișorean este într-o avansată stare de degradare. Însă soluții concrete nu au anunțat nici autoritățile județene, nici cele locale, care au participat în luna martie la o dezbatere alături de suporterii ASU Politehnica.

Doar cei de la CJT marșau pe necesitatea demolării cât mai rapide a stadionului, în timp ce fanii se opuneau, iar primarul Timișoarei, la fel. Edilul Nicolae Robu dorea menținerea vechi arene și construirea unui stadion nou lângă, ca la Barcelona, unde Camp Nou tronează lângă vechea arenă, devenită între timp muzeu.

Practic, în momentul de față, ACS Poli a părăsit stadionul pentru arena Electrica, unde plătește o chirie mai mică. ASU Politehnica și Ripensia își dispută însă partidele oficiale pe arena violetă. Dacă din 2019, stadionul va fi demolat, cele două cluburi vor avea o problemă și vor fi nevoite să revină, cel mai probabil, pe Știința, în cazul alb-violeților, sau în Ciarda Roșie, pentru roș-galbeni.

Stadionul „Dan Păltinișanu” are 32.000 de locuri și a fost inaugurat în 1963. În perioada comunistă s-a numit „1 Mai”. Pentru un eveniment fără nocturna aprinsă, CJT percepe o chirie de 5.000 de lei, iar pentru unul cu instalația de iluminat aprinsă, una de 6.000 de lei. Acestor sume li se adaugă TVA-ul și plata utilităților.

Articol scris de Anda DELIU

Marius ANGHEL 31 Oct. 2018, 16:53 Campionat
Pe aceeași temă