Calvarul fotbalistului prins în plasa impresarului, spus, de data aceasta, de un fost junior de la Pandurii și Concordia. ”M-a lăsat de izbeliște și mi-a cerut comision și din salariile pe care eu practic nu le-am primit de la club! Acești oameni răi mi-au distrus toate speranțele!”

Mircea OGLINDOIU 31 Jan. 2021, 12:46 Liga 2

Născut la malul Mării Negre, în data de 5 august 2001, Bogdan Gabriel Vișan (19 ani) a început fotbalul la vârsta de 7 ani, la Metalul Constanța, după ce s-a rugat mult timp de părinți ca să-l lase să practice ”sportul rege”, într-un cadru organizat.

Ca orice copil, mai ales că apoi a făcut pasul la juniorii echipei-fanion a orașului, Farul Constanța, visa să ajungă pe culmile gloriei sportive, ca idolul său Carles Puyol. Începutul a fost promițător: de la Farul a ajuns la CSA Steaua, la doar 17 ani, și totul părea să meargă conform visului din copilarie.

Doar că, încet-încet, aripile au început să-i fie frânte, mai precis din momentul în care a ajuns pe mâna impresarilor, ca în alte zeci de mii de cazuri din lumea întreagă. Sunt și cazuri fericite, de notorietate, doar că în povestea nostră lucrurile au stat cu totul invers.

După doar 6 luni petrecute în Liga 4 București, fundașul central făcea pasul direct în Liga 2, la Pandurii Târgu Jiu, și prin ajutorul, bineînțeles, al impresarului cu care semnase, nu doar al calităților sale sportive. Colaborarea părea să aibă un viitor frumos. N-a fost însă așa.

Bogdan Vișan a preferat Concordia, în locul Petrolului!

Pe plan fotbalistic, totul decurgea bine. După 6 luni petrecute la Pandurii, pentru care jucase în turul sezonului 2019-2020 în 12 etape, dintre care 10 ca titular, a avut posibilitatea să plece la Petrolul. N-a mai semnat în cele din urmă contractul cu ploieștenii, deși salariul era unul foarte avantajos, iar Vișan a preferat să meargă, în ianuarie 2020, la Concordia Chiajna, pe bani mai puțini, dar unde avea posiblitatea să joace constant.

Poate aici s-a produs scurt-circuitul între fotbalist și primul său impresar, deoarece jucătorul preferase un salariu mai mic și, implicit, comisionul impresarului era mai mic. Poate. Nu vom putea spune însă cu certitudine, niciodată, că acesta a fost motivul. Să fie totuși o simplă coincidență?

Ajuns la Chiajna, Bogdan Vișan n-a apucat să joace decât două jocuri în acel retur, în partida cu ASU Politehnica Timișoara, câștigată de noua sa echipă cu scorul de 2-1, reușind să și înscrie în acel joc. Ulterior, campionatul s-a întrerupt din cauza izbucnirii pandemiei COVID-19.

Ademenit cu echipe gen Espanol și Leeds

În prima parte a actualului sezon de Liga 2, Bogdan Vișan a evoluat în 7 partide, mârcând și un gol în victoria la scor cu Pandurii Târgu Jiu (4-0).

După plecarea antrenorului Florin Bratu la Chiajna, produsă la data de 6 noiembrie 2020, lui Vișan nu i s-a mai dat nicio șansă să joace și a fost trimis la echipa a doua a clubului, din Liga 3. În decembrie, impresarul l-a sfătuit să rezilieze contractul cu Concordia și i-a promis că-l duce în probe la Espanol (Spania) și Leeds (Anglia)!

Dar, întreaga pățanie, o poveștete chiar jucătorul, în rândurile de mai jos:

”Mi-am reziliat contractul cu Concordia Chiajna pe data de 8 decembrie 2020, la propunerea agentului meu, care îmi promisese că mă trimite să dau probe la Espanol și Leeds, doar că apoi m-a lăsat de izbeliște și mi-a cerut comisionul pe întreaga reprezentare de 2 ani pe care am avut-o, dintr-un salariu de 2000 lei / lună la Pandurii, club de la care oricum nu am primit niciun leu, precum și la Concordia, unde am avut 3500 lei / lunar, banii pe care aici i-am primit. Am vrut să reziliez contractul cu doamna Simona, impresatul sau agentul meu, cum se zice acum, dar inițial n-a vrut. Până la urmă a zis că nu mai are nevoie de niciun comision și mi-am reziliat pe cale amiabila contractual cu doamna Simona, care, arogant, mi-a zis că nu stă ea în comisionul meu. După aceea, m-am chinuit singur să îmi găsesc o echipă, dar nu mi-a răspuns nimeni la emailuri sau mesaje”, a spus, pentru Liga2.ro, Bogdan Vișan.

  • Pe transfermarkt.com, Bogdan Vișan apare impresariat de Simona Constantin, agent care apare că îl mai reprezintă și pe Andrei Roșu, un fundaș de 23 de ani fost la CSM Medgidia, echipă retrasă în vara trecută din Liga 3. Vișan apare pe respectivul site cu o cotă de 75 de mii de euro.
  • Pe pagina sa de Facebook, Simona Constantin susține că este șeful ”Andra Records International A&R” și Dog Music B.P.M, cât și agent FIFA licențiat.
Agenta FIFA Simona Constantin pare să se descurce mai bine în lumea muzicii decât în cea a fotbalului. Aici, alături de Andra și Cătălin Măruță. Foto: facebook Simona Constantin

Vișan se gândește să plece la muncă în străinătate, la doar 19 ani și jumătate! ”Toate speranțele mele mi-au fost furate de acești oameni răi”

”Până la urmă am luat legătura cu un impresar cunoscut din România, care are mai mulți jucători pe la Liga 1 și 2. Eu am avut încredere în dânsul, deoarece mi l-au recomandat mai mulți colegi și prieteni de la fotbal. Mi-a trimis contractul pe WhatsApp și mi-a zis să-l semnez, deși în dreptul lui nu apărea semnătura și ștampila firmei, iar eu, de bună-credință, l-am semnat și l-am trimis înapoi pe 14 ianuarie, doar că până în momentul de față nu mi-a fost dată nicio copie și nici nu știu dacă el l-a mai semnat. Mi-a zis că nu mai contează, măcar o echipă la care să joc să îmi găsească. M-a amăgit cu una-două echipe, iar în rest mi-a spus că fundaș central se caută doar cu experiență și că este foarte greu să îmi găsească ceva, deși eu aveam aproape 2 ani la Liga 2, ca titular jucând constant meci de meci, marcând și goluri, și mai sunt și junior, cu care cluburile sunt obligate să joace, conform regulamentului.

În momentul de față, situația mea financiară mă determină să aleg doar două variante: fie merg la muncă în străinătate, fie îmi fac în continuare speranțe în privința fotbalului pentru care am stat plecat de acasă și am făcut sacrificii de la vârsta de 7 ani. Simt totuși că nu mai am nicio șansă. Toate speranțele mele mi-au fost furate de acești oameni răi. Nu am știu la cine să apelez și m-am gândit că măcar să-mi spun povestea în presă. Nici nu știu unde mă pot interesa să vad dacă eu am sau nu contract semnat cu firma acestui impresar, care a fost și el la rândul lui jucător. Nu vreau momentan să-i pronunț numele (n.r. – să referă la firma lui Bogdan Apostu, care la rându-i lucrează cu diverși agenți). Un domn Decebal (n.r. – Decebal Gheară, apropiat al lui Apostu, fost și el fotbalist) mi-a trimis contractul pe WhatsUp”, a mai povestit Vișan.

Impresarii iau bani și dacă nu-ți găsesc ei echipa

Ca să rezumăm, în momentul în care un jucător semnează cu un impresar, să zicem pe 2 ani, perioada maximă, jucătorul respectiv va trebui să-i plătească impresarului comision lunar din salariu la toate echipele pe la care acesta trece în toată această perioadă de 2 ani, chiar dacă nu impresarul cu care a semnat e cel care i-a găsit echipa respectivă. E firesc, oarecum, să-i plătească lunar comision dacă impresarul îi găsește echipa, dar să-i plătești și dacă îți găsești singur? O capcană în care pică, anual, la nivel global, sute de mii de tineri fotbaliști de perspectivă. Practic, tu semnezi cu impresarul/agentul X, iar timp de 2 ani îi dai bani chiar și în cazul în care tu îți găsești singur altă echipă la care să joci sau prin intermediul unui fost coleg.

Liga2.ro v-a prezentat un caz care poate nu are rezonanța altor situații din alte țări, fiindcă sunt sute de mii de jucători care devin practic, forțând nota, sclavi ai impresarilor și intereselor lor. Nu zicem că Vișan ajungea la nivelul lui Puyol, deși nu se știe niciodată, dar rămâne întrebarea: oare câți viitori Gigă Popescu sau Adrian Mutu, exemple aleatorii, s-au pierdut în România, la vârsta junioratului, din cauza impresarilor?!

La 19 ani și jumătate, Vișan a bifat 21 de jocuri în Liga 2, pentru două echipe: Pandurii și Concordia Chiajna. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/concordia-chiajna-ridica-numarul-jucatorilor-de-care-s-a-despartit-in-aceasta-iarna-ultimul-plecat-din-lotul-ilfovenilor-19167444

https://liga2.prosport.ro/seria-1/concordia-chiajna-a-remizat-cu-cs-tunari-in-ultima-zi-a-cantonamentului-efectuat-pe-plan-local-video-concluziile-lui-claudiu-niculescu-si-noul-venit-in-stafful-tehnic-19167204

https://liga2.prosport.ro/seria-1/viitorul-pandurii-a-incheiat-cantonamentul-din-bihor-printr-un-triunghiular-gorjenii-si-au-scurtat-stagiul-cu-doua-zile-iar-flavius-stoican-a-renuntat-la-doi-jucatori-19167326

Mircea OGLINDOIU 31 Jan. 2021, 12:46 Liga 2
Pe aceeași temă