Stafful pe care Costel Enache îl va avea la Petrolul: „Sunt oameni care mă completează foarte mult.” Obiectivul „de bază” al noului antrenor al „lupilor”

Petrolul l-a prezentat ca noul antrenor al echipei pe Constantin Enache, iar obiectivul pe care îl va avea în acest sezon e cel obișnuit la Ploiești: promovarea în Liga 1. 

Enache și-a început primul discurs în calitate de antrenor al Petrolului prin a spune că nu știe ce să spună și că așteaptă întrebările și curiozitățile jurnaliștilor pentru a le răspunde „cu cea mai mare sinceritate”. Un puncte forte pe care se bazează la noua sa echipă este stafful tehnic. Același lucru îl spunea la prezentarea sa la Ploiești și Flavius Stoican.

„Lucrurile ar fi minunate dacă am putea explica cu două-trei cuvinte ce e de făcut. Sunt foarte convins că ceilalți antrenor, colegi de-ai mei, au făcut tot ce le stă în putință și au avut argumente pentru obiectivele lor. Eu am un argument foarte bun în dorința mea de a munci corect, onest și cred că argulementul de bază este calitatea staffului cu care lucrez. Sunt oameni care mă completează foarte mult, sunt oameni de care mă ajut și lucrurile astea le putem aduce ca un plus în club. Mă bazez foarte mult pe emulația din jurul acestui club, energiile pe care le poate aduna. Sunt convins că ele vor fi direcționate spre partea pozitivă și atunci cred că ăsta ar fi punctul forte.

Personal, am stat două luni acasă și sufăr după Liga 1, iar în Petrolul am găsit un mijloc real și corect de a ajunge din nou în primul eșalon. Mi-am asumat un lucru destul de greu, dar realizabil din punctul meu de vedere. Sigur, calculele matematice poate că, în acest moment, nu ne dau șanse extraordinar de mari, dar fotbalul are calculul său separat și cred că cele șase puncte distanță față de primul loc promovabil pot fi recuperate. Nu va fi ușor, va fi foarte mult de muncă, avem nevoie de fiecare om care poate aduce ceva energie și ceva pozitiv în munca noastră. Nu vreau să fac promisiuni, dar pot să spun că preocuparea, energia și onestitatea vor fi garanțiile muncii mele. Cred cu adevărat în promovare!”, a spus Costel Enache.

Cătălin Munteanu, Alessandro Cittadino și Mihai Ștețca, „ajutoarele” lui Enache

Alături de Enache la Petrolul au venit un antrenor secund, Cătălin Munteanu, și un preparator fizic, Alessandro Cittadino, în timp ce antrenorul cu portari, Mihai Ștețca, e cel care s-a aflat și în fostul staff tehnic.

„Mihai Ștețca va rămâne în partea de pregătire portari. Alături de mine vor fi Cătălin Munteanu, care este colaboratorul pe care mă bazez foarte mult și omul care mă completează și îmi dă un echilibru, iar din punct de vedere fizic va fi Alessandro Cittadino. Este omul pe care l-am descoperita la ultima generația de la Coverciano (n.r. – școala de antrenori din Italia), i-am studiat CV-ul și suntem de mai bine de un an împreună. Avem o filozofie comună și asta este foarte important”, și-a prezentat echipa tehnică noul antrenor al „lupilor”.

„Obiectivul de bază rămâne eficiența”

Întrebat dacă a urmărit Petrolul și jocul echipei în prima parte a sezonului și cum i s-a părut, Costel Enache a spus că nu ar fi corect să facă analize. Acesta nu primite un joc sectaculos, ci mai degrabă unul eficient pentru început.

„Nu vreau să fac o analiză, pentru că nu este corect față de ce s-a întâmplat. Nu e dreptul meu și nu sunt în măsură. Pot să-mi fac o autoanaliză, dar o analiză a cuiva nu stă în dreptul meu și nu vreau să o fac. Vreau doar să apreciez consecvența cu care Flavius a muncit și a crezut în visul lui și în destinul acestui club. Din păcate, lucrurile nu au mers așa cum și-ar fi dorit fiecare dintre ei.

Cu toții am așteptat mai mult de la Petrolul, categoric. Mă așteptam un pic mai mult la partea ofensivă. Și aici cred că jucătorii au rămas un pic datori. Dacă de organizare defensivă chiar suntem noi, antrenorii, responsabili, ce vorbim despre momentul ofensiv, în afară de o inițiere sau de un mod de a construi atacurile, restul rămâne la personalitatea, calitatea, inventivitatea, creativitatea și implicarea jucătorilor. Cred că aici s-a pierdut, în partea ofensivă. Cu goluri mai multe marcate, sigur numărul de puncte ar fi fost cel real cu obiectivele clubului.

Nu știu ce ne dorim mai mult: spectacol frumos sau eficient. Toată lumea își dorește spectacol eficient, dar gândiți-vă că sunt cluburi cu o tradiție mai mare decât a noastră, cu potențial mai mare și realizează greu lucrurile astea. În momentul ăsta cred că, pentru mine, sunteți de acord că obiectivul de bază rămâne eficiența. Dacă putem fi și eficienți și spectaculoși, asta e apogeul fotbalului”, a mai spus Enache.

Primele două rezultate din 2020 „ne vor arăta direcția pe care o vom urma în primăvară”

Primele două rezultate din meciurile oficiale, din întâlnirile cu Dunărea Călărași și Farul, ambele programate pe teren propriu, vor fi decisive în stabilirea traseului Petrolului în partea a doua a sezonului, dacă va putea sau nu să promoveze.

„Putem avea un parcurs aproape perfect și, pas cu pas, să ne depășim, unul câte unul, adversarii. E drept, nu avem un aliat în timp, pentru că etapele sunt puține, dar asta ne forțează să credem că nu avem dreptul să facem vreun pas greșit! Vom reîncepe campionatul cu două jocuri pe teren propriu, cu Dunărea Călărași și Farul Constanța, două echipe cu forță, iar aceste meciuri ne vor arăta direcția pe care o vom urma în primăvară, ne pot da elan și ne pot oferi încredere pe mai departe”, a ai spus Costel Enache.

Petrolul ocupă locul 8 după 21 de etape desfășurate în acest sezon de Liga 2. Campionatul se va relua la finalul lunii februarie.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto și video: Petrolul Ploiești

Pe aceeași temă