Petrolul, primul club unde Flavius Stoican spune că lucrează „ca la carte”! „Nu vreau ca, în urma declarațiilor mele, să spuneți că Stoican a înnebunit. Vrea să câștige tot”

Petrolul începe al doilea an de Liga 2 cu un nou președinte, în persoana lui Marius Stan, și cu Flavius Stoican ca antrenor principal. Echipa ploieșteană s-a reunit luni, iar înainte de primul antrenament susținut la Strejnic, cele două noutăți ale „lupilor” au fost prezentate oficial.

Dacă Marius Stan a transmis că promovarea nu este un obiectiv cu care Petrolul să se laude, ci ar trebui să vorbească despre lupta pentru titlu, pe care o preconizează pentru 2024, Flavius Stoican a explicat care au fost motivele care l-au determinat să aleagă echipa ploieșteană, deși a avut oferte și din Liga 1, de exemplu. În plus, fostul antrenor al Politehnicii Iași spune că obiectivul său este să câștige Liga a 2-a în acest sezon, dar și să facă o surpriză în Cupa României.

„Am ales Petrolul în primul rând pentru tradiție, apoi suporteri, apoi vedeți și dumneavoastră ce frumos este și aici, în sala de conferințe, stadionul. Mai pe românește, infrastructura. Și apoi stabilitatea financiară. Într-adevăr, e o provocare pentru mine. Chiar dacă este o echipă de Liga a 2-a, să nu uităm tradiția acestei echipe. Și spun lucrurile astea pentru că sunt foarte atent la fiecare detaliu. Sunt patru campionate câștigate de această echipă. Sunt trei Cupe ale României. Atunci când am plecat sau am mai avut conferințe de presă, am fost foarte clar: sunt foarte atent la detalii și vreau să câștig trofee. Ce trofeu pot câștiga în momentul acesta? Nu vreau să mă hazardez în declarații, dar dorința mea este să câștig. Acest campionat, pentru mine este un campionat. Iar noi, dacă vom reuși să promovăm, va fi ca și când aș câștiga campionatul. Și este normal să câștig campionatul în Liga a 2-a. Cupa României este o competiție a surprizelor. Știm bine lucrul acesta și mă gândesc să ajungem cât mai departe și mi-o doresc să fie aici, la noi. Se poate. Nu vreau ca, în urma declarațiilor mele, să spuneți că Stoican a înnebunit. Vrea să câștige tot. Nu, chiar îmi doresc. Rămâne de văzut dacă o să și putem.

În ceea ce mă privește, îmi voi da toată silința, voi fi cu oameni care știu ce pot, în componența staffului. Apoi, în ceea ce privește lotul de jucători, una dintre preocupărime mele este ca selecția să fie așa cum trebuie, și mă refer la două aspecte: calitate, respect. Nu există una fără cealaltă. Vor fi, probabil, momente destul de dificile în acest campionat și nu avem nevoie doar de calitate, cât avem nevoie de caracter. Au fost, de-a lungul timpului aici, jucători care, la prima vedere, îți ofereau speranța că pot decide meciuri. În schimb, au avut probleme de comportament. Nu vreau să nominalizez. Am avut discuții cu oamenii din conducere. În schimb, am luat date despre fiecare jucător în partea de-a lungul timpului”, a spus Stoican la conferința de presă.

„Voi fi primul care voi răspunde întrebărilor în momentele dificile și voi fi ultimul în momentele de bucurie”

Flavius Stoican e de părere că are toate condițiile la Petrolul, știe la ce s-a „înhămat” și transmite că e principalul responsabil pentru tot ce va urma la echipa de pe „Ilie Oană”.

„Mai pe scurt, este o promovare pentru mine, care vreau să se încununeze cu o bucurie la final. O să fie destul de dificil. Știu la ce m-am înhămat, dar cu atât va fi mai frumos dacă vom reuși. Premise sunt, pentru că sunt situații în care eu cred. La alte echipe la care am activat, tot timpul am avut suferit la câte un capitol. Ba că nu au fost suporterii aproape de echipă, ba că nu am avut condiții foarte bune, ba că nu am avut stabilitate financiară și tot așa. La această echipă, la momentul actual, cred că avem toate atuurile. Chiar dacă, în anumite situații, suporterii au fost dezamăgiți, pot spune de acum că a fost pe bună dreptate. De ce? Până la urmă noi, eu, ca și antrenori, jucători pe teren, suntem responsabili ca oamenii vor veni la stadion datorită jocului echipei sau, din cauza jocului, suporterii se vor îndepărta. Sau vom primi aprecieri sau vom primi huiduieri, datorită sau din cauza jocului. Sunt responsabil, îmi asum ceea ce fac. Voi fi primul care voi răspunde întrebărilor în momentele dificile și voi fi ultimul în momentele de bucurie. Să știți că am venit cu gândul ca să fac treabă. Au fost, într-adevăr, discuții și cu alte echipe, dar am stagnat lucrurile, pentru că am văzut în oamenii din conducerea clubului, pe lângă tot ceea ce v-am enumerat mai devreme, și mă refer la infrastructură, suporteri și tradiție, stabilitate financiară. Și am simțit. Merg, în general, pe două lucruri pe care mă ghidez, și anume: filingul, intuiția mea, cât și logica. Tot ceea ce v-am spus este pe logică și pe ceea ce simt”, a mai declarat noul antrenor al Petrolului.

Staff numeros pentru Stoica: „Este momentul să fac exact așa cum cred că se face profesionist”

Stoican va avea la Petrolul primul staff tehnic pe care l-a ales singur, față de precedentele echipe unde a trebuit mereu să lucreze și cu oameni din club și propuși de conducători. Silviu Ion (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor portari), Radu Vasilcan (preparator fizic), Claudiu Bătineanu (kinetoterapeut), Timofei Cârlig (scouting) și Dorin Irimia (psiholog) e întreaga echipă pe care se bazează antrenorul principal.

„Tot timpul acolo am tins. Să am un staff în care eu cred. Am mers tot timpul și m-am acomodat la condițiile de la echipele respective și, de aceea, cred că este momentul să fac exact așa cum cred că se face profesionist”, a spus Stoica, completat imediat de Marius Stan: „Să nu vă speriați aici de un staff așa de numeros. Să știți că tot acest staff s-a încadrat în avelopa salarială pe care ne-am propus-o.”

„Ceea ce îmi place mie este faptul că se lucrează exact ca la carte”

La primul antrenament, pe lângă cei zece jucători menținuți din vechiul lot (Cezar Lungu, Alberto Olaru, Valentin Țicu, Alexandru Șaim Tudor, Sergiu Arnăutu, Cătălin Ștefănescu, Laurențiu Marinescu, Alexandru Stoica, Robert Enache, Mario Bratu), au fost prezenți mai mulți juniori ai clubului, precum Alexandru Radu, Andrei Iacob, Raul Bucur și Mihai Constantinescu, dar a revenit și Mihai Velisar, fundașul stânga împrumutat la SCM Gloria Buzău. La capitolul noutăți absolute, „lupii” au punctat, la primul antrenament, cu o serie de jucători având experiența primului eșalon: fundașul central brazilian Walace Alves da Silva (29 ani, ultima dată în Egipt, la Ittehad Alexandria), mijlocașii centrali Ionuț Cionac (28 ani, ex Poli Iași) și Mădălin Mihăescu (30 ani, ex Poli Iași), mijlocașul de bandă dreaptă Alexandru Zaharia (29 ani, ex Poli Iași) și fundașul dreapta Ștefan Bărboianu (31 ani, ex Concordia Chiajna). De asemenea, tot la acest capitolul s-au mai încadrat și tânărul internațional Antonio Manolache (19 ani, fost junior al Petrolului trecut, ulterior, pe la Groningen și ultima dată la ACS Poli Timișoara), precum și juniorii Cătălin Vaida, Răzvan Milea și Giovani Petcu (toți trei născuți 2000).

„Ceea ce îmi place mie este faptul că se lucrează exact ca la carte. Oamenii din conducerea clubului au ales președintele, președintele a ales antrenorul, antrenorul alege jucătorii. Sigur, în ceea ce privește ultimele două sau ultimele trei componente, este vorba despre comunicare. Toți jucătorii care vor veni vor fi aleși și în funcție de buget, pentru că nu putem să oferim salarii, eu știu, imense. În schimb, vor fi bonusuri dacă se va reuși performanță”, a spus Flavius Stoican despre transferuri, care a fost completat de Marius Stan: „Avem un partener finanțator care nu a întârziat o dată o zi cu plata salariului. Lucrul ăsta, în Liga a 2-a, în fotbalul românesc, în general, să știți, face diferența deja cu o echipă modestă. Vă dau în scris. În orice competiție de Liga 1 sau de Liga a 2-a, cu o echipă modestă plătită la timp ești la mijlocul clasamentului, fără bătăi de cap la retrogradare. Asta e o realitate tristă. Dar există acest partener finanțator care asigură liniștea asta. Și, în plus, nu de neglijat, dimpotrivă, palmaresul: patru campionate, trei cupe. După UTA e a doua echipă cea mai titrată din provincie. Și e normal că îți dea greutate acest lucru. Și îți va da mare greutate în fața majorității echipelor. Te și obligă.”

Stoican a vorbit și despre cum gândește viitorul lot al Petrolului. „O să facem o echipă care are deja experiență, plus să o combinație cu jucători tineri. Am luat date despre fiecare jucător în parte care a evoluat aici, am promisiuni că vor mai veni, din punct de vedere valoric și financiar acești jucători trebuie să se încadreze în salariile pe care le vom oferi noi. Nu îmi fac griji din acest punct din acest punct de vedere. Sunt atent la detalii și în multe momente ale unui campionat am nevoie de caracter și de dorință. Sunt jucători pe care îi voi selecționa pentru această echipă în care eu cred. Jucători care și-au pus amprenta atunci când eu am fost la Iași. Și nume, jucători care au câștigat meciuri, care prin golurile lor marcate au adus trei puncte”, a spus antrenorului ploieștenilor.

La întrebarea „Cam care ar fi bugetul pentru asigurarea promovării?”, Marius Stan a spus: „O să fiți surprinși. Bugetul o să fie mai puțin decât s-a cheltuit anul trecut. Și garantez eu asta. Îmi asum responsabilitatea. Evident că dacă e cazul, apare ceva deosebit pe piața transferurilor, și vrem, putem fi și noi concurenți.”

Articol scris de Marius ANGHEL

Pe aceeași temă