Arbitrul Alexandru Filip, fost jucător al Ripensiei, a fost înlocuit la meciul timișorenilor cu Metaloglobus, după articolul publicat de Liga2.ro

Anda DELIU 27 Nov. 2021, 12:12 Liga 2
Arbitrul Alexandru Filip, fost jucător al Ripensiei, a fost înlocuit la meciul timișorenilor cu Metaloglobus, după articolul publicat de Liga2.ro

La partida dintre Metaloglobus și Ripensia, din etapa a 15-a a Ligii 2, s-a schimbat un om din brigada de arbitri, după informațiile publicate de Liga2.ro.

Ieri dimineață, Comisia Centrală de Arbitri a anunțat brigăzile delegate la meciurile de sâmbătă din Liga 2, iar la cea de la București l-a desemnat ca asistent 1 (cel care stă la tușa din fața băncilor de rezerve) pe Alexandru Filip, fost portar la echipa timișoreană în primele două sezoane de la reînființare.

De altfel, nici nu era prima dată când acest lucru se petrecea, dar iată că CCA a decis înlocuirea sa!

Alexandru Filip locuiește de ceva vreme la Constanța, dar este originar din Timișoara

La orele serii, pe site-ul CCA a apărut o înlocuire la brigada de la meciul găzduit de Metaloglobus. Alexandru Filip, acum stabilit la Constanța, a fost înlocuit de Răzvan Dobre, domiciliat în Șotânga, județul Dâmbovița.

Cel mai probabil, s-a apelat la un asistent din apropiere Bucureștiului, ca să aibă timp să ajungă la meci.

E discutabil de ce CCA a făcut schimbarea, dacă nu cunoșteau situația lui Alexandru Filip (care firește, o putea comunica oricând) sau doar pentru că a apărut în presă că asistentul, de altfel, din lotul de arbitri de Liga 1, a fost legitimat la Ripensia în perioada 2012-2014, cât timp echipa a jucat în ligiile 6 și 5.

Filip a mai arbitrat Ripensia de alte patru ori

Situația sesizată de Liga2.ro nu este una la primul ”episod”. Spuneam că Alexandru Filip s-a mutat din Timișoara la Constanța, din motive personale.

Câtă vreme a mai aparținut de Comisia Județeană de Arbitri Timiș, Filip a fost delegat la două derby-uri dintre Poli și Ripensia, singurul context în care putea primi meci cu Ripensia, care era între două echipe din Timiș, dar oricum deloc etic și în această situație, fiind a fost jucător al unei dintre echipe. După ce s-a mutat la malul mării și a trecut, implicit, la Comisia Județeană de Arbitri Constanța, Filip a mai arbitrat un meci dintre Petrolul și Ripensia, deoarece dacă nu mai aparține de comisia timișeană, cei de la CCA apreciau că poate arbitra echipe din Timișoara, și un derby Poli – Ripensia.

Meciul cu Metaloglobus ar fi fost al cincilea arbitrat de Filip, cu fosta sa echipă în teren, la nivelul ligii secunde.

Arbitrul promitea o prestație profesionistă

După apariția articolului pe Liga2.ro, un prieten de-ai lui Filip a comentat pe pagina de Facebook a site-ului nostru că ar trebui să auzim de ”profesionalism”.

De asemenea, Filip i-a trimis mesaj corespondentului Liga2.ro că va vedea sâmbătă că va arbitra cu mult profesionalism.

Trecând peste faptul că lauda de sine nu miroase a bine, acest lucru arată că e puțin probabil ca Filip să fi cerut să fie schimbat, ci mai degrabă CCA a decis schimbarea sa din brigadă, după apariția articolului.

Reamintim că delegările se fac publice pe site-ul CCA cu o zi înainte de meciuri, dar arbitrii le primesc de miercuri, ziua în care CCA și face delegările, iar dacă au vreo problemă și nu se anunțaseră deja ca indisponibili pentu săptămâna respectivă, atât ei, cât și observatorii, pot cere înlocuirea. Pentru meciurile din Liga 2, de delegări se ocupă fostul arbitru Augustus Constantin.

Așadar, cel mai probabil, în contextul unor erori de arbitraj la care ajungem să asistăm, din păcate pentru fotbalul românesc, etapă de etapă în primele două ligi, cel mai probabil CCA a avut altă viziune despre demonstrațiile de ”profesionalism”, și a modificat delegarea.

Meciurile Ripensiei în care Filip a fost delegat ca arbitru asistent:

  • ASU Poli – Ripensia 2-1 / ”Dan Păltinișanu” / sezonul 2017-2018 Liga 2
  • Ripensia – ASU Poli 0-1 / ”Dan Păltinișanu” / sezonul 2018-2019 Liga 2
  • Petrolul – Ripensia 5-0 / ”Ilie Oană” / sezonul 2020-2021 Liga 2
  • ASU Poli – Ripensia 2-0 / Știința / sezonul 2020-2021 Liga 2

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/perfomanta-majora-a-celor-de-la-cca-au-delegat-la-meciul-metaloglobus-ripensia-un-arbitru-fost-jucator-al-timisorenilor-19211537

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-15-cinci-meciuri-se-joaca-astazi-toate-de-la-ora-1100-doua-dintre-echipe-favorite-sa-castige-pot-egala-steaua-19211672

Anda DELIU 27 Nov. 2021, 12:12 Liga 2
Pe aceeași temă