„Am fost la FRF să batem palma, dar…”. Viorel Ion, dezvăluiri din dosarul meciurilor trucate: „Comisia ne-a propus s-o dăm la pace!”. Legături cu cazul Șumudică

Marius ANGHEL 30 May. 2016, 19:48 Liga 2

Viorel Ion s-a dezlănțuit sâmbătă la adresa FRF, în special asupra secretarului general adjunct Gabriel Bodescu, după ce Gloria Buzău nu a putut evolua în campionat și e la un pas să retrogradeze din Liga 2 sau, mai rău, să fie exclusă chiar în ultima etapă a sezonului. Antrenorul clubului din Buzău, suspendat doi ani din fotbal și amendat cu 200.000 de mii de lei, a făcut, pentru Liga2.ro, dezvăluiri din cadrul anchetei în urma căreia s-a dictat 14 ani și jumătate și amenzi de 960.000 de lei împotriva a 14 jucători și trei antrenori ai Gloriei implicați în aranjarea meciurilor pentru pariuri.

„Vioară” dezvăluie că federalii i-au propus avocatului său să „o dea la pace”, deoarece s-a făcut „prea mare tam-tam pe această temă”. Potrivit spuselor lui Viorel Ion, acestuia i s-a propus să recunoască „și ei acolo că au jucat la pariuri, nu că au trucat meciuri” și că i se va acorda o suspendare mică, așa cum s-a procedat și în cazul lui Marius Șumudică. Antrenorul Gloriei fusese convins să meargă pe această variantă alături de alți jucători în vârstă din lot, s-a dus la Casa Fotbalului „să batem palma”, însă acolo s-a răzgândit după ce s-a întâlnit cu Gabriel Bodescu.

„Haideți să vă spun în premieră, voiam s-o țin până săptămâna viitoare, dar o dau acum. Am fost chemat, de fapt avocatul nostru, care se ocupă de caz, i s-a propus de Comisie să o dea la pace cu noi. De ce? Pentru că s-a făcut prea mare tam-tam pe această temă. Pe 29 octombrie, nu o să uit ziua asta, e ziua mea de naștere, s-a făcut prea mare tam-tam și zice: >. Vine avocatul și îmi zice: >. La care eu zic: >, dar, la un moment dat, zic: >. Și pe cine sacrific? Mă duc la Bunică, mă duc la Stoicescu, mă duc la ăștia în vârstă, Dăniță, Marian Roșu și mai urmau încă doi jucători mai în vârstă, zic să nu expunem copiii ăștia care știam că nu joacă. Da? Și le spun… urma să dea acest verdict, dar în ziua când eu am fost la Federație să batem palma, mă ia gura pe dinainte și anunț pe cineva că o să candidez la Primărie… la care îmi spune așa: >. Domnul  Bodescu este prieten cu domnul Ciolacu (n.r. – Marcel Ciolacu, președinte PSD Buzău. Viorel Ion este candidat din partea PSRO la funcția de primar a orașului Buzău) și nu o dată mașina domnului Bodescu a fost văzută în față la PSD. Ca să înțelegeți de ce s-a dat acest verdict la ora 1 noaptea! Sunt cuvintele domnului Bodescu. Dacă are curaj și demnitate în el, să iasă pe post și să recunoască acest lucru. Și cu asta v-am dat răspuns”, a spus Viorel Ion, care n-a mai bătut palma cu FRF și a în cele din urmă a primit o sancțiune drastică în urma anchetei în care a fost implicat.

Interesant este și faptul că Viorel Ion a reînceput să-l atace pe Bodescu, un personal pe care l-a acuzat la începutul anchetei că el se află în spatele acestui scandal, însă, mai apoi, în timpul părții a doua a sezonului, începuse să-și îndulcească discursul față de oficialul FRF. Bodescu îl pusese să-și ceară scuze publice pentru că îl atacase la începutul anchetei, iar „pacea” era aproape să se realizeze.

Antrenorul Gloriei mai spune că jucătorii din lotul actual nu au conturi de pariuri, acest lucru putând fi verificat și la FRF: „Las populația României, nu numai a Buzăului, să tragă concluzia. Dintre jucătorii care au fost acolo, mă repet, au avut conturi și au jucat, pe care i-am dat eu afară. Este verificat, întrebați la Federație dacă jucătorii care sunt acum la Gloria are vreunul cont de pe telefon de jocuri, de pariuri și o să vă răspundă că niciunul. Cei pe care i-am dat afară i-au luat, i-au strâns, ce au făcut? Sunt n cazuri, i-au strâns cu ușa, au pus presiune pe ei și le-au zis că dacă vreți să nu vă… asta, dați în Gloria Buzău și Ion Viorel. Asta s-a întâmplat. Dintre ei, trei-patru și-au schimbat declarația la notariat, au zis că au fost forțați de împrejurări sau să se răzbune pe mine că nu au fost plătiți la zi. În acest telefon se află o conversație cu unul dintre ei. Unul dintre jucători care nu a știut…”.

Mai jos puțeți citi alte acuzații ale lui Viorel Ion îndreptate către FRF. Antrenorul Gloriei spune că decizia suspendării sale și a jucătorilor este dictată de politic:

Nu au jucat cu CS Balotești pentru că nu au avut jucători

Potrivit antrenorului Viorel Ion, suspendările aplicate de Comisia de Disciplină și Etică a FRF au fost puse în aplicare imediat, cu toate că clubul Gloria a avut varianta contestației, iar pentru jocul cu CS Balotești de sâmbătă nu a avut suficienți jucători la dispoziție pentru a-i trimite pe teren. Exista varianta de a folosi juniori contra ilfovenilor, însă, cu o zi înaintea meciului, stadionul din Buzău a rămas fără apă, astfel că ISU nu a eliberat avizul necesar desfășurării partidei. Prin urmare, nu se putea evolua nici măcar cu juniorii în meciul cu CS Balotești.

Staff-ul tehnic și jucătorii Gloriei Buzău au venit la stadion sâmbătă, la ora la care ar fi trebuit să se joace meciul cu CS Balotești, îmbrăcați cu tricouri pe care scria „Dreptate pentru Buzău„, pe față, și „Noi NU facem blaturi!”, pe spate, în semn de protest față de decizia FRF de a-i suspenda și amenda. Cum mare parte dintre ei sunt sancționați, aceștia au urcat în tribună, în timp ce după 15 minute de când ar fi trebuit să înceapă oficial jocul (ora 11:00) arbitrul Robert Avram (Pitești) și primul „11” de la CS Balotești au intrat pe gazon, au salutat publicul și s-a pus final partidei. Ilfovenii vor câștiga la „masa verde” și s-au salvat matematic de la retrogradare, în timp ce Gloria Buzău riscă să retrogradeze dacă va pierde și ultimul meci din acest sezon sau dacă nu li se va permite să joace.

După meciul n-a mai avut loc, jucătorii Gloriei, cât și susținătorii ei din tribune, au coborât pe gazon și au afișat încă o dată bannerele pe care le-au pregătit pentru acest eveniment. Le arătaseră puțin mai devreme și atunci când erau în tribună. „Opriți manevrele împotriva Gloriei Buzău!”, „Noi vrem să jucăm fotbal!”, „Cu Buzăul pân’ la moarte!” și „Nu îngropați 45 de ani de tradiție” au fost mesajele arătate de jucătorii Gloriei, care spun că sunt nevinovați și că totul este o înscenare politică dictată de PSD și servită de șefii FRF.

Ion Viorel a declarat că buzoienii se vor deplasa, săptămâna viitoare, la Pojorâta, în ultima etapă a Ligii secunde, pentru a evita a doua neprezentare consecutivă, situație în care ar fi excluși din campionat. Acesta ar fi un alt scop al FRF, susține oficialul buzoian care candidează pentru funcția de primar în orașul Buzău.

Comisiei de Integritate a Federației Române de Fotbal a instrumentat un dosar cu zece meciuri disputate în sezonul trecut din liga secundă, care ar fi fost aranjate de conducerea clubului Gloria Buzău pentru a obține bani din pariuri. Pe lângă antrenorul echipei, au mai fost suspendați secunzii Romică Bunică și Marian Roșu, dar și alți 14 fotbaliști. Verdictul Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, din 25 mai, însumează suspendări de 14 ani și 6 luni, dar și amenzi de 960.000 de lei.

Articol scris de Marius ANGHEL și Adi SOARE
Foto: Adi SOARE

Marius ANGHEL 30 May. 2016, 19:48 Liga 2
Pe aceeași temă