102 ani de ”U” Cluj, în alb și negru. ”Studenții” sunt o pată marcantă în fotbalul românesc, iar 23 noiembrie e o dată gravată în sufletul suporterilor: ”Din lupta perseverentă și dârză a părinților Simbolului, se scria prima filă din povestea Universității”

Andrei PASCU 23 Nov. 2021, 11:43 Liga 2
102 ani de ”U” Cluj, în alb și negru. ”Studenții” sunt o pată marcantă în fotbalul românesc, iar 23 noiembrie e o dată gravată în sufletul suporterilor: ”Din lupta perseverentă și dârză a părinților Simbolului, se scria prima filă din povestea Universității”

Universitatea Cluj, unul dintre cele mai importante cluburi din fotbalul românesc, aniversează, pe 23 noiembrie, 102 ani de existență. Echipa din Ardeal, acum în Liga 2, a luat ființă în 1919 și a devenit în timp extrem de iubită, în special în vestul țării.

Universitatea Cluj aniversează 102 ani 

Cele mai importante realizări ale Universității Cluj, de la înființare, sunt cucerirea Cupei României din 1965, dar și două clasări în primele trei echipe ale primei ligi, în 1933 și 1972. În privința Cupei României, ardelenii au mai jucat alte patru finale, dar pe care le-au pierdut. Ultima a fost disputată în 2015, când cedau în fața FCSB-ului cu scorul de 0-3.

În dreptul Universității Cluj, dar în urmă cu zeci de ani, figurează și prezențe în cupele europene. În sezonul 1965-1966 atingea faza optimilor de finală în Cupa Cupelor Europei, iar în 1972-1973 juca în turul 1 al Cupei UEFA. Ultima prezență într-o competiție europeană datează din 1995-1996, când evolua în grupele Cupei UEFA Intertoto.

Pe 23 noiembrie 1919, presa clujeană venea cu următorul îndemn: «cu căldură patriotică la fieștecare tânar universitar român să-și țină de o sfânta datornița de a se înscrie în listele sportive care se află la Secretariatul Universitatii.»

În urmă cu 102 de ani, într-un oraș cuprins de entuziasmul și optimismul spritelor tinere, la inițiativa doctorului Iuliu Hațieganu s-a născut un nou Ideal. Din lupta perseverentă și dârză a părinților Simbolului, la Cluj, se scria prima filă din povestea Universității.

Timpul și-a pus amprenta cu războaie și epoci întunecate, însă echipa «studenților» a crescut și a înrădăcinat în inima orașului de sub Feleac o idee ce se regăsește în sufletele tuturor celor care se mândresc cu faptul că iubesc echipa a cărui simbol este vocala «U».

Datorită vouă, acest spirit este mai viu ca oricând și continuă să stârnească emoție și entuziasm.

Este ziua ta, a celui care ai fost alături de Simbol în clipe de fericire, dar și în momente de tristețe.

La mulți ani, «U»!”, se arată în comunicatul emis de club, la împlinirea a 102 ani de existență.

Fanii ”studenților” cer victoria în ziua aniversării, cu Steaua 

Chiar pe 23 noiembrie, Universitatea Cluj are meci cu Steaua, în etapa a 14-a a Ligii a 2-a. Un adevărat derby, fiind vorba și de situația din clasament pe lângă rivalitatea istorică dintre cele două mari echipe, de care fanii nu au uitat. Înainte ca elevii lui Erik Lincar să facă deplasarea la București, la ultimul antrenament suporterii au venit să își arate susținerea.

Au aprins torțe, au cântat și au afișat câteva mesaje prin care le cer jucătorilor victoria într-o zi atât de specială.

Într-o zi simbolică, cu mare însemnătate, victoria este singura prioritate”, au scris pe un banner fanii ”studenților”.

Foto și video: Universitatea Cluj  

 

 

Andrei PASCU 23 Nov. 2021, 11:43 Liga 2
Pe aceeași temă