Sorin Boca, președintele AJF Iași, reacție după decizia FRF de a schimba regulile în timpul sezonului: ”Nu sunt optimist. După mai bine de un an de pauză, echipele nu sunt pregătite să joace șapte meciuri într-o lună.” Când se ia o decizie în privința Ligii a 4-a Iași

Narcis POHOAȚĂ 08 Apr. 2021, 12:45 Liga 4
Sorin Boca, președintele AJF Iași, reacție după decizia FRF de a schimba regulile în timpul sezonului: ”Nu sunt optimist. După mai bine de un an de pauză, echipele nu sunt pregătite să joace șapte meciuri într-o lună.” Când se ia o decizie în privința Ligii a 4-a Iași

Decizia Federației Române de Fotbal de a schimba regulamentul privind promovarea în Liga 3 în această vară, printr-un baraj mai întâi între echipele campioane din Liga 4 și apoi într-un, al doilea, între calificate și cele mai slabe formații din eșalonul al treilea, a luat pe nepregătite Asociațiile Județene de Fotbal din țară.

Cu campionatele suspendate de mai bine de un an, din cauza pandemiei, AJF-urile se văd obligate ca în timp de o lună, începând de astăzi, 8 aprilie, până în 8 mai, să organizeze un miniturneu cu cel puțin patru echipe, iar fiecare să aibă minimum șapte jocuri în această perioadă, pentru a da o reprezentantă la barajul de promovare în Liga 3.

Sorin Boca, președinte AJF Iași: ”Trebuie să luăm legătura cu toate cele 16 echipe din Liga 4, dar nu sunt optimist că găsim patru care să vrea să promoveze și să aibă condiții financiare să joace la baraj”

Președintele Asociației Județene de Fotbal Iași, Sorin Boca (foto), este rezervat în ceea ce privește șansele de a organiza într-un timp atât de scurt un miniturneu.

”Legat de barajul pentru promovarea în Liga a 3-a, e un pic mai dificil pentru că e timpul scurt. Trebuie să luăm legătura cu toate echipele din Liga a 4-a, să vedem dacă sunt echipe care vor să promoveze sau au condițiile financiare pentru a încerca să joace la baraj. Va trebui să facem un turneu în urma căruia să stabilim echipa care va reprezenta județul Iași la baraj. Asta în funcție de condițiile și posibilitățile celor 16 combatante din Liga a 4-a. Nu pot să vă spun la acest moment, decât după ce luăm legătura cu echipele. E o situație dificilă, nu sunt optimist în ceea ce privește găsirea unui număr de patru echipe”, a declarat, pentru Liga2.ro, Sorin Boca.

Discuții cu echipele abia săptămâna următoare

AJF Iași va lua o decizie în privința organizării minicampionatului la începutul săptămânii viitoare: ”Dacă totuși nu vom reuși să facem acest miniturneu, ne vom organiza și vom face un play-off și un play-out pentru a stabili retrogradatele din Liga a 4-a, echipa care să câștige campionatul nostru. Din ce am discutat și cu colegii mei din țară, sunt probleme în a stabili echipa pentru baraj. La începutul săptămânii viitoare vom avea un punct de vedere de la asociațiile sportive afiliate la AJF Iași și vom decide dacă putea organiza acest minicampionat cu patru echipe.”

Boca: ”Echipele nu sunt pregătite acum ca într-o lună să joace șapte meciuri și să meargă și la baraj”

Șeful AJF Iași a explicat că echipele nu sunt pregătite din punct de vedere sportiv să joace șapte meciuri într-o lună, după mai bine de un an de pauză. Dacă o echipă ar începe să joace de astăzi și până în 8 mai cele șapte jocuri necesare cerute de FRF, atunci ar trebui să intre pe teren la aproximativ patru zile distanță. Lucru imposibil, având în vedere că jucătorii sunt amatori, au serviciu și nu se pot pune la dispoziție doar echipei de fotbal.

”După un an și două luni în care nu au jucat niciun meci oficial, echipele nu sunt pregătite acum ca într-o lună să joace șapte meciuri și să meargă și la baraj. Nici sportiv, și nici financiar.
Cu CIS-urile
(n.r. Certificatul de Identitate Sportivă, necesar pentru ca o echipă să fie acceptată la baraj) stăm bine, s-a reglementat în mare parte această problemă, la nivelul Ligii a 4-a avem șapte sau opt echipe cu CIS din cele 16. Nu ar fi o problemă din acest punct de vedere”, a conchis Sorin Boca.

Boca salută decizia aprobării testării rapide împotiva COVID-19

Acesta a salutat însă aprobarea testelor rapide, de către Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătăți, pentru a putea fi folosite de sportivi în competițiile interne, lucru care va reduce semnificativ cheltuielile cu testarea împotriva COVID-19. Ordinul comun al celor două ministere trebuie mai întâi să apară în Monitorul Oficial pentru a fi aplicabil. În acest moment, echipele sunt nevoie să facă testări PCR la două săptămâni.

”În primul rând ne-am bucurat pentru faptul că au fost aprobate testele rapide, pentru că era singura variantă prin care echipele afiliate la AJF Iași să poată să-și desfășoare activitatea. Mă refer la costuri, pentru că testele PCR erau prea costisitoare pentru noi și nu le puteam suporta”, a mai spus Sorin Boca.

Județul Iași are o reprezentantă în Liga 1, pe Politehnica Iași, niciuna în Liga 2, și două la nivel de Liga 3, pe Știința Miroslava și CSM Pașcani. Aceasta din urmă profită din plin de schimbarea regulamentului de către FRF în timpul competiției, cu patru etape înainte de finalul sezonului regular. Echipa din Pașcani era deja retrogradată matematic în Liga 4, însă acum primește o șansă să se mențină la acest eșalon, printr-un baraj tur-retur.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/pomana-de-la-frf-nicio-echipa-nu-mai-retrogradeaza-direct-din-liga-3-forul-condus-de-razvan-burleanu-a-decis-schimbarea-sistemului-competitional-al-celui-de-al-treilea-esalon-cu-patru-etape-inainte-19178133

https://liga2.prosport.ro/liga-3/ordin-de-la-frf-ajf-urile-respectiv-amfb-ul-au-timp-o-luna-de-zile-sa-organizeze-un-campionat-de-liga-4-pentru-a-desemna-reprezentanta-la-primul-baraj-de-promovare-in-liga-3-conditiile-de-indeplini-19178135

https://liga2.prosport.ro/seria-1/veste-excelenta-pentru-cluburi-testele-rapide-covid-19-vor-putea-fi-folosite-in-competitiile-interne-mts-facem-activitatea-sportiva-mai-accesibila-inclusiv-pentru-amatori-si-usuram-presi-19177971

Narcis POHOAȚĂ 08 Apr. 2021, 12:45 Liga 4
Pe aceeași temă