Mediașul are o nouă echipă de fotbal după dispariția clubului Gaz Metan! Ionuț Buzean, Eric de Oliveira și Doru Dudiță prezintă noul proiect. Buget impresionant pentru formația care ar putea porni din Liga 4

Ovidiu BOICA 22 Jul. 2022, 15:03 Liga 4
Mediașul are o nouă echipă de fotbal după dispariția clubului Gaz Metan! Ionuț Buzean, Eric de Oliveira și Doru Dudiță prezintă noul proiect. Buget impresionant pentru formația care ar putea porni din Liga 4

Trei dintre cei nouă membri fondatori ai ACS Mediaș 2022, în frunte cu președintele noului club, Ionuț Buzean, au prezentat, la începutul acestei săptămâni, noul proiect fotbalistic din orașul de pe malurile Târnavei Mari, după ce Gaz Metan Mediaș se îndreaptă cu pași repezi spre dispariție, după trei sferturi de secol de activitate.

Noua echipă ar trebui să joace în Liga a 5-a Mediaș în sezonul 2022-2023, dar n-ar fi exclus să joace la debut în primul eșalon județean, Liga a 4-a.

Drept obiectiv, oficialii noului club din Mediaș se gândesc la promovări succesive până în Liga 2, iar echipa va fi pregătită de Dumitru Solomon și Doru Dudiță.

ACS Mediaș 2022 ar urma să preia toate grupele de copii și juniori ale Gazului, peste 200 de jucători, plus cele două echipe feminine.

Ionuț Buzean, președintele ACS Mediaș: ”Intenționăm să preluăm toate grupele de copii și juniori ale clubului Gaz Metan, la fel, aproape toți angajații”

Cu Gaz Metan retrogradată din Liga 1 în această vară și neînscrisă în Liga 2 și nici măcar în Liga 3, fiindcă clubul e în prag de dispariție, Mediașul renaște prin noul club, unul recent înființat.

Asociația Club Sportiv Mediaș 2022 este creația a nouă foști jucători ai Gazului, însă noua echipă va porni de jos, din fotbalul județean. În mod normal, ACS Mediaș 2022 va fi înscrisă în ultima divizie, Liga a 5-a, dar există speranțe să se pornească totuși de la nivelul primului eșalon județean, Liga a 4-a, pentru a arde rapid un capitol din viața sa.

Ionuț Buzean, președintele ACS Mediaș, fostul fundaș legendar al Gazului, a anunțat, într-o conferință de presă, la începutul acestei săptămâni, că noua structură sportivă va prelua de la Gaz Metan toate grupele de copii și juniori, plus echipele feminine. Buzean a dezvăluit că așteaptă alături de noul club primăria Municipiului Mediaș și Romgaz.

”Împreună cu mai mulți foști fotbaliști ai Gazului Metan am hotărât să înființăm un nou club, dat fiind faptul că Gaz Metan, în viitorul apropiat, va dispărea. Suntem nouă membri fondatori, printre care se regăsesc Eric de Oliveira și Doru Dudiță, aici de față, care fac parte și din Consiliul Director. Numele clubului este Asociația Club Sportiv Mediaș 2022. Intenționăm să preluăm toate grupele de copii și juniori ale clubului Gaz Metan, la fel, aproape toți angajații. Tot ceea ce a ținut de noi, am finalizat, toate chestiile de birocrație, de aceea și facem această conferință întrucât, în zilele următoare, am vrea să facem contractele cu antrenorii, cu terenul, alte lucruri care țin de noi. Așteptăm alături de noi și Primăria, așteptăm Romgaz-ul, așteptăm toate firmele din oraș care pot să ne ajute. Avem deja o firmă care ne-a finanțat, este vorba de firma Fortza. Practic, noi ne-am înființat pe promisiunile acestor două mari companii (n.a. Primăria și Romgaz) și așteptăm acum să vină alături de noi, întrucât avem 220 de copii și juniori, 30 de seniori, plus încă 20 de angajați, iar aici mă refer la antrenori și la femeile din cadrul clubului (n.a. Gaz Metan), a spus Buzean.

Eric de Oliveira: ”Am deschis o oportunitate nouă de a face performanță pentru acest oraș”

Brazilianul Eric de Oliveira, care a îmbrăcat în mai multe rânduri tricoul Gazului Metan, echipa care l-a adus în România, și care s-a stabilit la Mediaș, fiind căsătorit cu o fostă handbalistă din oraș, se va ocupa de Centrul de Copii și Juniori al noului club.

Încercăm să adunăm cât mai multă lume alături de noi”, a spus fostul mijlocaș, cel mai bun marcator străin all-time din prima divizie a României.

”Am deschis o oportunitate nouă de a face performanță pentru acest oraș, un oraș care m-a făcut să rămân aici, un oraș pe care l-am făcut cunoscut în toată România cu performanțele noastre. Eu mă bucur că o perioadă de 15 ani am purtat numele Mediașului în sufletul meu, am dat forța mea de mai multe ori pentru a salva Gazul. Nu numai eu, ci și colegii mei. Nu s-a putut până la sfârșit (n.a. cu Gaz Metan) și am rezolvat să creăm această echipă pentru binele orașului, pentru că este cunoscut drept un oraș sportiv care a avut foarte multe performanțe, nu numai la fotbal, ci și la baschet, care între timp a dispărut. Încercăm să adunăm cât mai multă lume alături de noi. Avem deja o certitudine din partea a trei sponsori care sunt Romgaz, Primăria și Fortza.ro, care Fortza.ro ar fi făcut deja transferul unor bani către noi ca să putem să lucrăm. Vorbim de Giuliano Raccanello, care este din 1997 aici, în Mediaș. El a stat mai retras, dar lui îi pasă de acest sport aici și sperăm ca mai multă lume să ne ajute și să avem mai multe sponsorizări pentru a face performanță”, a afirmat, la rândul său, Eric de Oliveira.

”Reprezentăm un oraș care, în ultimii ani, a avut unul dintre cele mai bune centre de copii din țară. Echipa națională are doi jucători formați și crescuți la Mediaș, Iulian Cristea și Darius Olaru”
Ionuț Buzean

Doru Dudiță: ”a fost un sentiment groaznic să dispară clubul Gaz Metan. Orașul a pierdut cea mai mare emblemă a lui”

Doru Dudiță, fostul mijlocaș al Gazului, va fi antrenor secund, în vreme ce ”principal” va fi ”uns” Dumitru Solomon.

”Ideea acestui club a plecat după implozia clubului mare, practic orașul, după părerea mea, a pierdut cea mai mare emblemă a lui. Apărând această «gaură», ne-am strâns noi, care zicem că am făcut ceva pentru fotbal și am crescut în acest club (n.a. Gaz Metan). Pentru noi a fost un sentiment groaznic să dispară clubul (n.a. Gaz Metan), ceea ce nu credeam că se poate vreodată, dar iată că se poate și ne-am strâns noi, oamenii de fotbal. Primele întâlniri le-am avut cu Romgaz și Primăria. Au fost ambele foarte deschise și ne-au promis ajutorul. Au spus să înființăm clubul, ceea ce noi am făcut, din punct de vedere juridic noi suntem înființați, afiliați. Sperăm să fie alături de noi, așa cum ne-au promis”, a declarat și Dudiță.

Sigla pe care o are ACS Mediaș

Buget uriaș pentru eșalonul județean pentru ACS Mediaș

Președintele ACS Mediaș 2022, Ionuț Buzean, a dezvăluit că bugetul noului club, încă din primul an, va fi unul de peste o jumătate de milion de euro și că este convins că echipa va începe din Liga a 4-a.

”Vorbim de un buget pentru un an de zile, undeva la 5-600.000 de euro, pentru că, repet, este vorba de 220 de copii care vor fi în competițiile județene și naționale. Avem și două echipe de fete. Practic preluăm întreaga academie a Gazului. Noi ne-am afiliat la Asociația Județeană de Fotbal și la FRF. Am convingerea că o să evoluăm în Liga a IV-a. (…) Normal ar fi să începem de la Liga a 5-a, dar sperăm să începem de la Liga a 4-a”, a mai spus Buzean.

Cine sunt cei 9 membri fondatori

Pe lângă Ionuț Buzean, președintele clubului, Doru Dudiță și Eric de Oliveira, ceilalți șase membri fondatori ai ACS Mediaș 2022, care fac parte și din Consiliul Director, sunt Cristian Pustai, actualul antrenor al Gloriei Buzău, Eugen Pîrvulescu, președintele executiv al FK Miercurea Ciuc, Dorin Roșca, Iosif Biro, Claudiu Boaru și Costel Hanc.

Prima țintă pentru noua echipă din Mediaș: Liga 2. Apoi Liga 1

Indiferent că va porni din Liga a 5-a sau Liga a 4-a, obiectivul noii echipe a ACS Mediaș este promovarea din an în an până în Liga 2.

”Obiectivul? Promovarea imediată, desigur, doi ani de zile, pâîn Liga 2, după care, spre Liga 1, va fi un pic mai dificil, dar în Liga 2 am convingerea că putem să fim”, a adăugat Buzean.

Doar medieșeni în lot

În ceea ce privește lotul de pregătirea căruia se vor ocupa Dumitru Solomon și Doru Dudiță, acesta va fi alcătuit doar din localnici, foști sau actuali juniori ai Gazului.

”Din Mediaș și din împrejurimi (n.a. vor fi jucătorii). Am vorbit cu foarte mulți jucători. Se iau și de la echipa Sparta, unde am fost antrenor în sezonul 2021/2022. O să alcătuim o echipă foarte bună pentru nivelul Ligii a 4-a”, a mai spus Buzean, fiind completat de Dudiță:”Toți jucătorii care vor activa la nivelul Ligii a 4-a vor fi foști sau actuali jucători ai academiei (n.a. Gazului). Poate cu excepția unuia, cel mult. De aceea am și mizat pe nea Mitică Solomon, pentru că el a lucrat cu toate generațiile în ultimii 3-4 ani, îi cunoaște foarte bine. Deci sunt junorii noștri care au obținut rezultate, zic eu, extraordinare pentru orașul Mediaș. Din păcate, așa cum merg lucrurile, până ne-am înființat, am mai pierdut câțiva jucători valoroși. Noi le-am spus, dacă își găsesc echipe, să semneze, pentru că e păcat totuși să îi blochezi la nivel de Liga a 4-a pe aici. Numai cei care rămân fără echipă, și sunt… La noi, din fericire, avem jucători la un nivel foarte bun, la Mediaș. De aceea ar fi fost păcat să nu putem continua.”

Mediașul nu va mai în Liga Elitelor. Deocamdată!

Doru Dudiță a explicat ce se întâmplă cu echipele de juniori ale Gazului care, în sezonul precedent, au jucat în Liga Elitelor la U17 și U19.

”Din păcate, am pierdut Liga Elitelor, pentru că la Liga Elitelor se face un clasament în funcție de dosar, dosarul trebuie să conțină Liga 1 (n.r. – nu este obligatoriu ca echipa să fie în Liga 1 ca să aibă juniori în Liga Elitelor. Este vorba despre cu totul altceva, despre clasificarea anuală a academiilor de fotbal), terenul de antrenamente, antrenori licențiați… Asta s-a pierdut, mai ales că am schimbat și denumirea. La anul, dacă vom fi pe trend ascendent, eu zic că am avea șanse, pentru că am văzut academii în țară care arătau mai rău, care jucau în Liga Elitelor…”, a completat Dudiță, în vreme ce Eric de Oliveira a dat garanții că suporterii medieșeni pot sta liniștiți pe viitor: ”Ceea ce s-a întâmplat la Gaz Metan nu se va întâmpla la ACS Mediaș niciodată. Suntem nouă membri fondatori și nimeni n-are putere de decizie asupra noastră.”

Ovidiu BOICA 22 Jul. 2022, 15:03 Liga 4
Pe aceeași temă