Clubul Sportiv Sport Line Turda a luat ființă în anul 2004, având ca obiect de activitate descoperirea, șlefuirea și pregătirea copiilor și juniorilor pentru performanță. Odată cu înființarea clubului, conducerea a avut mai multe tentative cu diferite cluburi în vederea colaborării, dar din anumite motive aceste colaborări nu au avut o finalitate concretă. După aceste tentative eșuate, cei care conduc destinele Clubului Sportiv Sport Line Turda în luna august a anului 2010 au luat decizia cooptării lui Adrian Dumitru Șomlea în structura de conducere și totodată înființarea Școlii de Fotbal, care îi poartă numele. La debut, pașii au fost mărunți, dar făcuți cu cea mai mare responsabilitate.
Totul a început cu vizita celor din conducere la toate școlile din oraș, unde s-au purtat discuții cu profesorii de sport și au găsit înțelegere din partea acestora. Au urmat săptămâni întregi în care s-au organizat jocuri, iar în urma acestor jocuri s-a făcut o selecție riguroasă. Școala de fotbal Adrian Șomlea a plecat la drum cu o grupă de copiii născuți în 1999 – 2000, apoi încet, încet, s-a ajuns la această oră ca 130 de copii pe categorii de vârstă să participe la ședințele de pregătire.
Dintre cei 130 de copiii, 85 sunt legitimați la Școala de Fotbal Adrian Șomlea.În prezent la ședințele de pregătire participă copii din Turda, Câmpia Turzii și din localitățile apropiate, ceea ce este un lucru bun, dovedindu-se încă odată că acolo unde este seriozitate și se doresc rezultate se pot realiza. Din punct de vedere organizatoric, activitatea competițională în anul 2010 au desfășurat-o pe terenul de sport a Colegiului Național Mihai Viteazu din Turda.
Din anul 2011 au obținut sub formă de concesionare de la Primăria Turda, fostul teren Chimia, unde au adus îmbunătățiri la vestiare și la suprafața e joc, îmbunătățiri care vor avea finalitatea în cursul anului 2012. Pe lângă acest efort făcut, conducerea clubului a achiziționat un mijloc de transport. Aceștia au onorat invitațiile de participare la două turnee organizate la Târgu Mureș de Kinder Sângeorgiu de Mureș și la Brașov, alături de alte 232 de echipe din 14 țări, cea mai mare manifestare fotbalistică din Româna intitulată Brașov Juniors Cup.
Trebuie amintit aici și prima ediție a Cupei Adrian Șomlea, organizată de clubul turdean în luna decembrie a anului 2010, la care au participat, printre altele, Steaua, Dinamo, Universitatea Cluj, Kinder Sângeorgiu de Mureș și CFR Cluj.
În această toamnă, grupa 2002 – 2003 a câștigat două turnee, unul organizat la Câmpia Turzii (cupa PSD) și celălalt la Mihai Viteazu (cupa prieteniei) în organizarea clubului sportiv Arieșul. Două dintre echipele de copii de la Școala de Fotbal Adrian Șomlea în anul competițional 2011-2012 au fost înscrise în competiția organizată de Asociația Județeană de Fotbal Cluj, unde grupa născută în anii 1999 – 2000 ocupă la finalul turului locul 10, iar grupa 2001 se află pe locul 4. În luna februarie a anului 2012, turdenii vor organiza cea de-a doua ediție a Cupei Adrian Șomlea, la două categorii de vârstă 2002-2003 și 2004-2005, unde până la această oră și-au anunțat prezența: Academia Gheorghe Hagi, Dinamo București, Kinder Sângeorgiul de Mureș, Universitate Cluj și CFR Cluj.
Povestea Cupei Junior 2011
Conducerea Școlii de Fotbal Adrian Șomlea a contactat Inspectoratul Școlar Județean Cluj în persoana inspectorului Ioan Cătinaș, după demararea cursurilor din anul școlar 2011-2012. Turdenii au propus instituției de învățământ să aprobe disputarea acestei competiții, cu participarea elevilor din clasele I – IV, împărțiți pe două categorii de vârstă. Instituția județeană s-a arătat interesată de propunerea făcută de conducerea clubului turdean și a urmat detaliile pentru profesorii de sport de la cele șase școli turdene. Ultima manifestare de amploare organizată în toamna acestui an de Școala de Fotbal Adrian Șomlea a fost Cupa Junior 2011 (prima ediție), pentru două categorii de vârstă clasele I – II și clasele III – IV, cu participarea echipelor care au reprezentat șase școli din municipiul Turda: Școala „Ioan Opriș”, Școala „Horea, Cloșca și Crișan”, Școala de Arte și Meserii Poiana, Școala ,,Teodor Murășanu”, Școala ,,Avram Iancu” și Școala ,,Andrei Șaguna”.
Această competiție a debutat pe data de 7 noiembrie, iar jocurile din faza grupelor s-au disputat în sala de sport a școlii Avram Iancu din Turda. Jocurile din faza semifinală și cea finală a acestei competiții s-au disputat duminică, 18 decembrie, începând cu ora 14, în cocheta sala de sport a fostei școli Gheorghe Barițiu, în prezența a 250-300 de spectatori. Au fost jocuri disputate cu o ambiție greu de imaginat, iar unele s-au decis în urma loviturilor de departajare.
Ocupantele locurilor 1 la ambele categorii de vârstă au fost stabilite în urma loviturilor de departajare. La finalul competiției organizatorii au înmânat diplome de participare fiecărei echipe, iar primele trei locuri au primit cupe, diplome și medalii. De asemenea, au fost premiați golgeterii, cei mai tehnici jucători și cei mai buni portari de la ambele categorii de vârstă. La finalul festivității, organizatorii, în postura de ,,Moș Crăciun”, au înmânat fiecărui participant la competiție câte o pungă consistentă cu dulciuri.
,,Am apreciat propunerea făcută de conducerea Școlii de Fotbal Adrian Șomlea, de aceea am acceptat-o și am intermediat discuțiile cu profesorii de sport de la școlile participante. A fost o manifestare care pe mine m-a surprins la modul plăcut, prin jocurile palpitante care s-au disputat. Consider că a fost o reușită 100%, ceea ce mă face încă de pe acum să cred că o vom continua și chiar îndrăznesc să propun organizatorilor ca o asemenea manifestare să se dispute în aer liber, prin lunile aprilie – mai 2012″, a declarat inspectorul Ioan Cătinaș, Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
,,Ne bucurăm de faptul că am fost ajutați de Inspectoratul Școlar în organizarea acestei competiții. A fost o competiție în cadrul căruia cei angrenați au luptat fără menajamente, ceea ce mă face să cred că Turda nu duce lipsă de talente. Singura și unica problemă este că dacă te angrenezi la o asemenea muncă trebuie perseverat și cu siguranță vor apare și rezultatele. Din păcate, toată lumea vrea performanță imediată, fără să ia în considerare că la nivelul copiilor trebuie avută foarte multă răbdare. Noi deocamdată ne-am înarmat cu multă răbdare, muncim mult și pentru început sunt destul de mulțumit pentru ceea ce am realizat într-o perioadă scurtă. Cu siguranță că nu ne vom opri aici, ci vom continua munca pe care am început-o, pentru a împlini un lucru mult visat, revigorarea fotbalului la nivelul copiilor și juniorilor în orașul nostru”, a declarat Octavian Gicu Tothăzan, președintele clubului turdean.
Clasamentele finale au fost următoarele:
Clasele I-II:
1. Școala „Ioan Opriș”, 2. Școala „Horea, Cloșca și Crișan”, 3. Școala de Arte și Meserii Poiana.
Golgeter – Alex Blenieși (Școala „Ioan Opriș”)
Cel mai bun portar – Raul Arieșan (Școala „Ioan Opriș”)
Cel mai tehnic jucător – Dragoș Jișa (Școala „Horea, Cloșca și Crișan”)
Clasele III-IV:
1. Școala „Horea, Cloșca și Crișan”, 2. Școala „Ioan Opriș”, 3. Școala „Teodor Murășanu”.
Golgeter – Raul Busuioc (Școala „Horea, Cloșca și Crișan”)
Cel mai bun portar – Sorin Miheșan (Școala „Ioan Opriș”)
Cel mai tehnic jucător – Bogdan Scurtu (Școala „Horea, Cloșca și Crișan”)
Clubul Sportiv SPORT LINE Turda
Anul înființării: 2004
Culori: Roșu – Alb – Negru
Stadion: Sport Line (fostul teren Chimia)
Președinte: Octavian Gicu Tothăzan
Vicepreședinte: Dan Horea Cecălăcean
Președinte de onoare – Organizator de competiții: Adrian Dumitru Șomlea
Site: www.cssportlineturda.ro
Colectivul Tehnic:
Grupa 1999-2000 – Marcel Tothăzan și Eugen Miheț
Grupa 2001 – Sorin Mocan
Grupa 2002-2003 – Adrian Șomlea ȘI Alexandru Savu
Grupa 2004 – 2005, avansați – Marcel Tothăzan
Grupa 2004 – 2005, începători – Alexandru Savu
Grupa 2006 – 2007 – Eugen Miheț
Grupa de fete 1996 – 2001 – Sorin Mocan
Antrenor cu portarii: Mihai Nan.