Ca pe vremea lui Ceaușescu: toți contracandidații lui Marian Lumînare la șefia AMFB, eliminați din cursă

Marius ANGHEL 07 Jan. 2020, 12:05 București

Pe data de 14 ianuarie sunt alegeri la Asociația Municipală de Fotbal București (AMFB). În mod normal, au existat patru candidați: actualul președinte Marian Lumînare, Tudor Iacov (Progresul), Ion Toma (Liceul Mircea Eliade) și Ilie Ștefan Drăgan (3 Kids Sport). În urma înaintărilor dosarelor de candidat, utimii trei au fost scoși din cursă. Nu a existat niciun motiv comunicat, oficial, ci doar pur și simplu anunțul, pe site-ul instituției, că cele trei dosare au fost respinse. Asta până aseară târziu când, într-un limbaj de lemn, s-au găsit niște justificări penibile. Astfel, la alegerile de peste o săptămână avem un singur candidat, ca pe vremea răposatului. Diferența e că pe cel de acum îl cheamă Marian Lumînare, nu Nicolae Ceaușescu.

Cel mai periculos adversar, cel care a mers cu Lumînare până în turul doi în 2016 a fost Ion Toma, director-adjunct la Liceul Mircea Eliade. Deși el nu a primit nicio înștiințare, circulă zvonul că acesta a fost respins pentru că ar fi incompatibilă funcția de la școală cu cea de președinte la AMFB, lucru absolut neadevărat.

Ironia sorții face ca sediul unde este astăzi AMFB să fie închiriat de Liceul Mircea Eliade, prin intermediul Primăriei, insituție la care Ion Toma este director-adjunct. „În mod normal, la ce josnicii face domnul Lumînare ar trebui chiria mărită de vreo 10 ori sau aruncați în stradă”, a declarat unul dintre votanți, președinte de club bucureștean.

Napoleon Spartacus Iacov: „Vor să ne păcălească, dar vor răspunde penal”

Pentru Tudor Iacov motivul ar fi faptul că în dosar ar fi fost nevoie de cinci recomandări de la președinți de cluburi și el ar fi avut patru.

„E o stupizenie din simplu motiv că nu există o astfel de cerință în statut. E o mare escorcherie, marca Lumînare-Baboia, doi comici vestiți, ultimul penal cu acte în regulă, care vor să ne păcălească pe toți. Însă lumea nu e proastă și ei vor răspunde penal. O să vedeți, că grație șmecheriei celor doi, la vot vor veni reprezentanții a 30 de cluburi care nu au niciun fel de activitate, scopul lor fiind acela de a vota un candidat anume. Se folosesc de o masă de manevră”, a declarat Iacov, care astăzi va solicita AMFB un punct de vedere oficial cu privire la respingerea candidaturii sale.


La Adunarea Generală din 2018, Tudor Iacov (stânga) l-a contestat deschis pe Răzvan Burleanu (dreapta). Președintele FRF nu l-a iertat. Foto: Mediafax Foto

Ilie Ștefan Drăgan: „Este un abuz foarte mare din partea șefilor AMFB”

Ilie Ștefan Drăgan crede că nu este normal ca președintele AMFB să voteze la analiza dosarului propriu, chiar dacă Lumânare a declarat că s-a abținut.

„Este un abuz foarte mare. Din comportamentul pe care-l au cei de la cei AMFB, ne dăm seama că este o dictatură. Este un act de înșelăciune. În decizia Comitetul Executiv cu privire la condițiile de candidatură nu se menționează ca asociatia trebuie sa fie afiliata AMFB. Iar la 3 KIDS Sport sport eu am îndeplinit în fapt funcția de președinte al clubului de 10 ani”, susține Drăgan, care va fi prezent la Adunarea Generală și va solicita aprobarea dosarulu său de candidatură pentru că Adunarea este imputernicită să ia decizii în acest sens. „Adunarea Generală e peste Comitetul Executiv, e forul suprem. La ședința din 2016 a fost revocat Comitetul Executiv”, a afirmat Drăgan, care este președinte și la Asociație Sportivă Școala George Călinescu, nu numai la 3 Kids.

Președintele AMFB este președintele Comitetului Executiv și și-a analizat propriul dosar. Conform art. 34 din Statut, nu are atribuții să analizeze dosare de candidatură.

Marian Lumînare: „Nu se poate încălca statutul. Aș fi vrut să mă duelez cu ei și să-i bat”

Șeful AMFB a părut amuzat de reacția contracandidaților săi: „Pe data de 8 ianuarie vor primi motivarea Comisiei Juridice. Nu am ce să le fac. Să fie mai atenți data viitoare. Sincer, mi-ar fi plăcut să mă duelez cu ei și să căștig. Pentru Toma și Drăgan chiar îmi pare rau, de Iacov nu. El vrea să-și bată joc de noi mereu, face bășcălie, și nu am ce discuta cu el”.

Imediat după ce președintele AMFB a fost contactat de Prosport luni seara la ora 20.00, probabil speriat de situația creată, site-ul AMFB a postat un comunicat de presă, la circa 30 minute de discuția avută.

„La data de 23 decembrie 2019, Comitetul Executiv al Asociatiei, in baza propunerii Comisiei de verificare, a respins dosarele de candidatură ale domnilor Ion Toma și Tudor Napoleon Spartacus Iacov, întrucât nu respectau condițiile prevăzute de statutul Asociației privind vechimea în fotbal (n.b. – să fi deținut pentru o perioadă de patru ani funcția de președinte al unui club sportiv).

Totodată, in baza aceleiași propuneri, au fost aprobate dosarele domnilor Marian Lumînare și Ilie Ștefan Drăgan, ultimul, sub condiția rezolutorie de a prezenta documente justificative cu privire la vechimea în fotbal, până la data de 30 decembrie 2019, ora 11. Cu privire la ultima cerință, aceasta a fost impusă pe de-o parte, din cauza contestației formulate cu privire la neîndeplinirea condiției de vechime, cât și, pe de altă parte, de faptul că, din documentele depuse anterior de dl. Ilie Ștefan Drăgan la Asociația Municipală de Fotbal București, reieșea că dl. Drăgan a deținut funcția de președinte al clubului indicat pentru o durata mai mică de 4 ani.

Având în vedere că, până la 30 decembrie 2019, dl. Ilie Ștefan Drăgan nu a comunicat vreun răspuns ori furnizat documentele sau relațiile solicitate, candidatura acestuia a fost respinsă fără o altă formalitate suplimentară, prin efectul condiției rezolutorii.

Prin urmare, situația actualizată a candidaturilor pentru funcția de președinte al Asociației este:

Candidaturi admise:
Marian Lumînare

Candidaturi respinse:
Ion Toma
Tudor Napoleon Spartacus Iacov
Ilie Ștefan Drăgan”

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a fi președinte la AMFB

– Studii superioare finalizate sau în curs în momentul candidaturii
– Candidatul să fi fost timp de cel puțin 4 ani președinte la AJF, LPF sau FRF, vicepreședinte la AJF, LPF sau FRF, președintele unei comisii din cadrul AJF, LPF sau FRF sau președinte de club al unui club/asociație, indiferent de nivelul de competiție al acesteia.
– Să aibă cetățenie română
– Să nu fi făcut închisoare
– Să aibă maximum 70 de ani și să prezinte cazierul fiscal.
– Propunere de candidatură din partea a cel puțin 5 membri afiliați.
– Program strategic

Alegeri ianuarie 2016: Lumînare-Toma 53-47 la voturi

La ultimele alegeri, din 28 ianuarie 2016, au existat 6 candidați: Ilie Ștefan Drăgan, Marian Lumânare, Ion Toma, Robert Zoltan Tusszai, Marian Rusu și Viorel Sandu. După analizarea dosarelor, Comisia de Validare din cadrul AMFB a hotărât să respingă 2 candidați, pe Ilie Ștefan Drăgan și pe Robert Zoltan Tusszai.

Așadar, au rămas doar patru candidați: Marian Lumînare, antrenorul de la copiii și juniorii Stelei, Ion Toma, Marian Rusu și fostul arbitru Viorel Sandu. A câștigat Lumînare în turul al doilea contra lui Toma, 53 de voturi la 47.

În ultimii ani, AMFB a fost în centrul a mai multor scandaluri, culminând cu condamnarea definitivă cu suspendare de Tribunalul București a secretarului general Claudiu Baboia, la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mită. „Mulțumesc asociațiilor și cluburilor sportive, precum și prietenilor, pentru susținere! De astăzi începe o nouă etapă în evoluția fotbalului bucureștean.#fotbalcurat”, promitea Baboia după alegerile din 2016, într-o postare însoțită de o fotografie alături de secretarul general al FRF, Gabriel Bodescu.

Articol scris de Daniel NAZARE

Marius ANGHEL 07 Jan. 2020, 12:05 București
Pe aceeași temă