Povestea lui Robert Asăvoaei, devenit celebru și în afara României după golul ”scorpion”. A debutat la 18 ani în Liga 1, a fost aproape de ”FC U” Craiova, a dat probe de joc în Austria, a promovat cu SCM Gloria Buzău și speră să revină în prim-plan

Narcis POHOAȚĂ 23 Nov. 2020, 14:38 Liga 3

Deși au trecut câteva zile după golul fabulos marcat de Robert Asăvoaei în meciul de Liga a 3-a Știința Miroslava – CSM Pașcani, ecourile nu s-au stins încă. Cotidianul spaniol Marca, dar și alte publicații importante străine au scris despre eurogolul tânărului mijlocaș ofensiv ieșean, propunându-l chiar pentru ”Premiul Puskas” care răsplătește cel mai frumos gol al anului în lume.

În vârstă de 22 de ani, Robert Asăvoaei speră ca această reușită devenită virală să-l ajute în carieră și să poată face pasul de la Liga a 3-a poate chiar la primul eșalon.

”Chiar nu mă așteptam la început să aibă un impact atât de mare acest gol. Credeam că e un gol normal și o să ajungă aici, pe plan local sau național, în niciun caz în toată lumea. Am văzut ce s-a scris în Marca și pe alte site-uri străine. Ei spuneau că pot să mă las după golul ăsta. Dar eu zic că de-abia acum începe pentru mine. Nu m-a sunat nimeni, de la nicio echipă. Normal că mi-aș dori să sune un telefon, pentru că fiecare jucător își dorește să ajungă cât mai sus. Sunt foarte mândru, nu m-am gândit niciodată că se va viraliza atât de tare acest gol. Dar mă bucur mult, pentru că știu că este o șansă a șansa mea să fiu văzut acum. Sută la sută e șansa mea asta, golul acesta îmi poate schimba cariera. Și așa îmi doresc să fie. Ce înseamnă asta? Aș vrea să o iau pas cu pas. Prima dată mă gândesc să fac pasul la Liga 2 sau Liga 1, iar pe viitor la o echipă din afară”, a declarat, pentru Liga2.ro, Robert Asăvoaei.

Robert Asăvoaei, nominalizat la Premiul Puskas?

Acesta recunoaște că nu a mai încercat astfel de execuții nici măcar la antrenamente și speră să fie nominalizat la ”Premiul Puskas”: ”Ar fi frumos să concurez pentru titlul de cel mai frumos gol al anului, am văzut că în trecut au fost și alți jucători mai puțin cunoscuți nominalizați. Nu m-am gândit niciodată la asta, dar aș fi tare mândru. E o execuție frumoasă, pe care o reușești foarte greu. Pur și simplu mi-a venit atunci pe moment, nu m-am gândit înainte să dau așa. Niciodată nu am încercat nici la antrenamente. Așa mi-a venit pe moment și am reușit”, a mai spus Robert.

Refuzat de Daniel Pancu să revină la Poli Iași

Autor a 5 goluri în 10 meciuri pentru Știința Miroslava, lider în Seria 1 din Liga a 3-a după prima parte a sezonului, Asăvoaei visează să ajungă să joace din nou pentru Poli Iași, echipa lui de suflet. A fost aproape în urmă cu câteva luni, când a fost testat de Daniel Pancu la un trial, dar nu a fost oprit în lot.

”Am mers la un trial la Politehnica, cu Daniel Pancu, dar nu am fost reținut în lot. Nu știu care a fost cauza. Am fost sunat și mi s-a spus că pe postul pe care joc eu sunt deja jucători consacrați. Și am mers mai departe, la Miroslava. Dar eu zic că încă nu e trenul pierdut. Poli Iași este echipa mea de suflet și aș juca cu inima mereu pentru Poli. Peste un an sau doi sper să joc din nou în Liga 1. Poli Iași e echipa mea de suflet, am crescut aici, sunt din Iași și sufletul va fi mereu la Politehnica Iași”, explică Robert, care admite că mai are de lucrat la capitolul fizic, dar și la mental pentru a ajunge din nou sus: ”Ce îmi lipsește pentru a reveni sus? Poate puțin pregătirea fizică și șansa. Da, poate a fost și puțină indolență, cum spunea domnul antrenor Cristi Popovici. Pentru că uneori am căzut psihic făcând pasul de la Liga 1 la Liga a 3-a. Am avut și eu momentele mele când am spus că mă las, că nu mai am nicio șansă, dar am mers mai departe, m-am pus din nou pe picioare și am început să joc din nou.”

A debutat în Liga 1 sub comanda lui Eugen Neagoe

Robert a debutat în prima ligă cu Politehnica Iași, la vârsta de 18 ani, într-un meci cu ASA Târgu Mureș, disputat în deplasare, în ultima etapă din sezonul 2016-2017. Acesta a fost introdus pe teren de Eugen Neagoe în minutul 55, în locul lui Ionuț Panțîru, fundașul stânga care a ajuns între timp la FCSB.

Acesta declara imediat după meci, pentru ProSport, că va înrăma tricoul cu care a debutat în Liga 1. ”La început am avut emoții, dar după ce am intrat pe teren au trecut. A fost bine. Știam că voi juca, mi-a spus domul antrenor. M-au încurajat cu toții, și colegii, și antrenorii. Cu puțin noroc, puteam să și înscriu. Domnul antrenor m-a felicitat după joc. Chiar dacă am ratat o ocazie bună, mi-a spus să nu fiu supărat, că am viitorul în față. Și colegii mi-au spus înainte de meci să nu am emoții și să joc cu încredere. Voi face un tablou cu tricoul acesta, iar al doilea va fi cu tricoul în care voi marca primul gol în Liga 1”, spunea, atunci, Asăvoaei pentru ProSport.

Acesta fusese remarcat de Neagoe la meciurile de juniori, unde Robert reușise să înscrie doar în retur 20 de goluri, dintre care trei în poarta lui Dinamo.

A dat probe de joc la echipa de pe locul 2 din Austria

Refuzat de Poli Iași în urmă cu doi ani, la aproape un an după ce debutase în prima ligă, Robert a plecat să-și încerce norocul în străinătate. Și a ajuns în Austria, unde a dat probe de joc la SKN St. Poelten, echipă clasată pe locul 2 în acel moment, nefiind păstrat în lot. Asta după ce picase un transfer la Craiova patronată de Adrian Mititelu.

”Cei de la Poli au renunțat la mine definitiv, după venirea din cantonamentul de la Tiraspol. Nu m-au dorit în Copou, mi s-a spus că nu se mai bazează pe mine. Îmi pare rău, pentru că am jucat pentru Politehnica în toți anii de juniorat, am debutat în Liga 1 cu Poli Iași și aș fi vrut să joc în continuare pentru clubul meu”, spunea atunci Asăvoaei, dezamăgit de faptul că Poli a renunțat prea ușor la el.

După experiența din Austria, mijlocașul ieșean a revenit în țară și a semnat cu SCM Gloria Buzău, echipă cu care a promovat în liga secundă. Ulterior a suferit o accidentare care l-a ținut mai mult timp pe margine, iar din iarnă a ajuns la Miroslava. ”Îmi doresc să promovez cu Știința și după aceea poate fac pasul mai departe. Mai am contract până în vară cu Știința, după aceea voi vedea ce voi face”, spune Asăvoaei.

Crescut la Noua Generație

Robert Asăvoaei a crescut la clubul privat Noua Generație, al fostului mare portar ieșean Paul Costaș, sub bagheta antrenorului Dorel Stafie. Tot de prof. Stafie a fost antrenat și la Liceul cu Program Sportiv din Iași, după care a ajuns la Politehnica Iași, unde i-a avut ca antrenori pe Dănuț Cănănău și Bebe Manole.

Reacția primarului de la Miroslava după golul care a dus faima comunei sale în toată lumea

Primarul comunei ieșene Miroslava, Dan Niță, a declarat că este mândru de faptul că golul jucătorului de la echipa sa s-a viralizat în toată lumea. ”Aici e talentul jucătorului. Nu mai avea cum să agațe mingea altfel decât așa, a încercat și i-a ieșit. Am fost în tribună la meci și pe moment când am văzut execuția nu mi-a venit să cred. Nu se aștepta nimeni la un astfel de gol și sunt mândru că l-a dat echipa noastră. Este cel mai frumos gol pe care l-am văzut eu pe stadion. În primul rând sunt mândru că se scrie laudativ despre România, nu neapărat despre comuna Miroslava. Uite că se scrie și laudativ la adresa noastră în străinătate, nu doar despre lucruri rele. Robert e un băiat foarte talentat de când îl știu eu, de la 17 ani, dacă avea o ambiție mai mare cred că putea ajunge mult mai sus. Dar are încă timp”, a declarat primarul Dan Niță pentru Liga2.ro.

 

Narcis POHOAȚĂ 23 Nov. 2020, 14:38 Liga 3
Pe aceeași temă