FRF a încălcat regula CCA și a dezvăluit brigada de arbitri a unui meci, de baraj pentru promovarea în Liga 2. Totul, pentru a saluta revenirea, după mai bine de un an, a lui Ovidiu Hațegan!

Marius ANGHEL 01 Jun. 2023, 23:44 Liga 3
FRF a încălcat regula CCA și a dezvăluit brigada de arbitri a unui meci, de baraj pentru promovarea în Liga 2. Totul, pentru a saluta revenirea, după mai bine de un an, a lui Ovidiu Hațegan!

Meciul tur al barajului de promovare în Liga 2 dintre Unirea Ungheni și Corvinul Hunedoara, programat sâmbătă, va fi unul special pentru Ovidiu Hațegan (42 de ani). Arbitrul arădean revine și va conduce de la centru, după mai bine de un an, un joc oficial.

La finalul lunii martie a anului trecut, Hațegan, unul dintre cei mai buni arbitri români la acel moment, poate chiar numărul 1, suferea un infarct miocardic acut la finalul unui antrenament și era operat. A urmat recuperarea, iar de atunci nu a mai fost delegat ca arbitru central la un meci oficial, ci a fost doar arbitru VAR.

Informația delegării sale, cât și a colegilor săi din brigada partidei de la Ungheni a fost făcută de către Federația Română de Fotbal în cursul zilei de joi, 1 iunie, trecând, astfel, peste regula Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) de a anunța arbitrii doar cu 24 de ore înaintea meciului.

Ovidiu Hațegan arbitrează Unirea Ungheni – Corvinul Hunedoara

După mai bine de un an de zile, Ovidiu Hațegan revine în iarbă. Arbitrul arădean a fost delegat de CCA la partida Unirea Ungheni – Corvinul Hunedoara, contând pentru manșa tur a barajului de promovare în Liga 2. Meciul se va juca sâmbătă, 3 iunie, de la ora 18:00, pe stadionul Central din Ungheni (Mureş).

Arbitrul de 42 de ani va fi ajutat de asistenții Sebastian Gheorghe (Suceava) și Alexandru Corb (Satu Mare), iar cel de-al patrulea oficial va fi Mircea Ardelean (Arad). Observator de arbitri va fi Ioan Onicaș (Zalău), iar delegat de joc este Vlad Căluşer (Bucureşti).

După operație, Hețagan a fost doar arbitru VAR

La finalul lunii martie a anului 2022, Ovidiu Hațegan a suferit un infarct miocardic acut la finalul unui antrenament. Intervenția chirurgicală, în care i-a fost montat un stent, a fost una cu succes, centralului fiindu-i montat un stent.

La momentul acela, Hațegan se afla inclusiv pe lista arbitrilor care urmau să facă deplasarea în Qatar pentru Cupa Mondială spre finalul anului. A avut nevoie de o perioadă de recuperare, dar și-a reluat activitatea în camera VAR la doar 3 luni după operația prin care a trecut, la Supercupa României (Sepsi OSK – CFR Cluj 2-1), primul meci cu sistem VAR în fotbalul românesc, disputat chiar la el acasă, la Arad.

Ulterior s-a aflat în camera VAR și la meciuri importante pe plan european.

Brigada de arbitri formată din Sebastian Gheorghe, Ovidiu Hațegan și Marius Marchidanu a condus meciul dintre Campionii FC Argeș și CS Mioveni, din prima ligă, pe stadionul ”Nicolae Dobrin” din Pitești, la data de 13 februarie 2022. Era antepenultima partidă condusă de Hațegan în România, înainte de infarct.

Precedentul meci oficial al lui Hațegan, în Europa League, în martie 2022

Ultimul meci oficial pe care Ovidiu Hațegan l-a condus la centru a fost Olympique Lyon – FC Porto, scor 1-1, disputat în data de 17 martie 2022, în Europa League.

În România, ultimul joc oficial arbitrat de la centru de arbitrul arădean promovat în lotul de primă ligă în 2006 a avut loc la data de 3 martie 2022, la Pitești, între Campionii FC Argeș și FCSB, scor 1-0.

La 20 aprilie 2023, Hațegan a fost invitat de UTA să arbitreze un joc-școală între echipa de seniori și cea Under 18, iar ulterior a fluierat și meciul caritabil, de pe arena ”Arcul de Triumf”, dintre România AFAN All Stars și FIFPro Europe.

Arbitrul central Ovidiu Hațegan în meciul de fotbal dintre Romanian All Stars și FIFPRO Europe, din cadrul Galei Mihai Neșu, desfășurat pe stadionul ”Arcul de Triumf”, la data de 4 mai 2023.

FRF a încălcat regula CCA cu anunțul brigăzii de arbitri a meciului de la Ungheni!

Este foarte interesant și faptul că tocmai FRF informează despre această delegare a lui Ovidiu Hațegan cu mai mult de două zile înainte de joc, ignorând, astfel, regula Comisiei Centrare a Arbitrilor și arătând să știe cu mult timp înainte ceea ce pregătește instituția condusă de grecul Kyros Vassaras.

CCA are regula de a dezvălui, pe site-ul său, brigada de arbitri și observatorul de arbitri ai unui meci doar cu 24 de ore înaintea respectivei partide.

Cum jocul de la Ungheni are loc sâmbătă, de la ora 18:00, iar FRF a publicat știrea de joi, de la ora 12:00, rezultă că Unirea Ungheni și Corvinul și-au aflat oficial arbitrii jocului tur al barajului cu mai mult de 48 de ore înainte.

  • Celelalte patru jocuri din faza finală a barajului de promovare în Liga 2 nu au avut parte de același tratament din partea FRF. Echipele respective vor afla cine le arbitrează doar cu 24 de ore înainte. De altfel, CCA nu a publicat nici brigada jocului de la Ungheni, cu toate că FRF i-a dezvăluit delegarea.

Hațegan și-a dat testele fizice la Oradea, supervizat de fostul său coleg de brigadă Octavian Șovre!

Și mai interesant este faptul că anunțul în ceea ce-l privește pe Ovidiu Hațegan, repet, de către FRF, nu de CCA, cea însărcinată cu delegările și anunțurile, la meciul de la Ungheni a avut loc joi, în condițiile în care arbitrul arădean și-a dat testele fizice miercuri. În cazul în care nu ar fi luat textele, atunci Hațegan ar fi fost înlocuit. Dau cel puțin așa ar fi fost normal, ori poate nu a fost nicio îndoială din această privință.

Bihon.ro scrie că Hațegan și-a dat miercuri testele fizice la Oradea, iar acestea au fost supervizate de instructorul ”referee fitness” regional Marius Omuț și Octavian Șovre (foto, alături de Hațegan, la teste), membru în Comisia Centrală a Arbitrilor și fost coleg de brigadă FIFA cu centralul arădean multă vreme.

”A luat testele fizice cu brio. Este dornic să revină, să arbitreze din nou meciuri oficiale. Se simte foarte bine din punctul de vedere al sănătății”, a declarat Octavian Șovre pentru sursa citată.

Foto: Bihon și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/alti-sase-arbitri-unul-din-lotul-de-liga-2-scosi-tapi-ispasitori-fiindca-aveau-cont-la-case-de-pariuri-sanctiunile-dictate-de-frf-19273523

https://liga2.prosport.ro/seria-1/trei-arbitri-si-un-observator-de-arbitri-pe-lista-pariorilor-din-fotbalul-romanesc-sanctiunile-primite-din-partea-frf-si-cei-doi-arbitri-scapati-basma-curata-19273418

https://liga2.prosport.ro/liga-3/soc-la-soimii-lipova-presedintele-a-demisionat-dupa-ce-echipa-a-fost-eliminata-din-barajului-pentru-promovarea-in-liga-2-consider-ca-am-facut-maximum-clubul-va-progresa-si-fara-mine-19273527

https://liga2.prosport.ro/liga-3/meciurile-din-faza-finala-a-barajului-de-promovare-in-liga-2-si-datele-in-care-se-joaca-foresta-ceahlaul-e-cel-mai-important-duel-vor-urca-in-liga-2-o-echipa-din-moldova-una-din-ilfov-si-cel-puti-19272905

https://www.prosport.ro/diverse/ce-a-spus-ovidiu-hategan-despre-revenirea-in-arbitraj-19650523

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/ovidiu-hategan-a-facut-un-nou-pas-spre-revenirea-in-arbitraj-19639882

Marius ANGHEL 01 Jun. 2023, 23:44 Liga 3
Pe aceeași temă