FRF a anunțat 11 cluburi care vor completa din locurile vacante pentru noul sezon de Liga 3! Surprizele Petrolul 2 și ACS Sport Team

Marius ANGHEL 05 Aug. 2024, 19:06 Liga 3
FRF a anunțat 11 cluburi care vor completa din locurile vacante pentru noul sezon de Liga 3! Surprizele Petrolul 2 și ACS Sport Team

Federația Română de Fotbal, prin Comitetul de Urgență din 5 august 2024, a anunțat echipele care vor completa locurile vacante pentru noua ediție a Ligii 3, sezonul 2024-2025, unul în care vor trebui să ia start tot 100 de cluburi.

Inițial au fost 12 locuri vacante și s-au găsit, conform prevederilor regulamentare, 11 cluburi care să-și dorească să joace în noul sezon de Liga 3. Apoi s-a constatat că un alt club cu drept de joc nu și-a depus garanția specificată în certificare, fapt pentru care i s-a respins cererea de înscriere, iar, în această situație, încă sunt două locuri vacante care vor trebui completate cu formații campioane județene care nu au reușit să promoveze în această vară.

9 echipe retrogradate din Liga 3 vor continua în campionat. Apar Petrolul 2 și ACS Sport Team

Cluburile care vor ocupa locurile vacante sunt Tricolorul Breaza, Olimpia MCMXXI Satu Mare, Petrolul Potcoava, SR Braşov, Progresul Fundulea, Viitorul Cluj, Ciucaş Tărlungeni, Voinţa Limpeziş, CS Păuleşti, dintre cele 21 de retrogradate, Petrolul 2 și ACS Sport Team, echipe noi înscrise, prima ca ”satelit” a clubului din prima ligă Petrolul Ploiești, iar a doua ca echipă de seniori a clubului care a avut până acum formație în Liga de Tineret.

  • Așadar, dintre retrogradate nu vor mai continua Viitorul Șuțești, FC Voluntari 2, Cozia Călimănești, CSO Turceni, FCU Craiova 2, CS Socodor, ACS Ineu și Industria Galda. Viitorul Darabani, Foresta Suceava și Minerul Ocna Dej sunt celelalte trei cluburi din Liga 3 dispărute din campionat, dar acestea s-au retras pe parcursul sezonului.

Voința Lupac, exclusă și ea din Liga 3. Sunt încă două locuri vacante rămase pentru noul sezon

FRF nu a comunicat, în mod oficial, și care sunt cele 12 cluburi care nu vor mai continua în Liga 3, din cauza cărora au apărut locurile vacante. Rămâne să vedem acest lucru atunci când vor fi anunțate seriile noii ediții de campionat.

În adresa către Comitetul de Urgență, semnată de Felix Grigore, directorul Departamentului Competiții, s-a mai transmis următoarele:

”Totodată, ca urmare a verificărilor privind garanţia de participare şi a sesizării făcute de către Departamentul Financiar la FRF, clubului AFC Voinţa Lupac i s-a respins cererea de înscriere în conformitate cu regulamentele în vigoare.

Prin urmare, din totalul celor 100 de locuri disponibile pentru sezonul 2024-2025 al competiţiei Liga 3 au mai rămas alte două locuri vacante.”

Despre Voința Lupac se știa în județ că nu va mai continua în Liga 3, astfel că neplata garanției a fost ceva voit.

Pe site, FRF a comunicat și cum se va proceda pentru completarea celor două locuri vacante:

”Urmare a deciziilor adoptate la punctul 6 de mai sus, coroborate cu sistemul competițional al Ligii 3, ediția 2024/2025 și cu respingerea cererii de înscriere a clubului AFC Voința Lupac, ca urmare a neachitării garanției de participare în competiții, constată că există un număr de 2 locuri vacante. Luând act că toate cluburile care ar fi putut completa cele două locuri vacante, în conformitate cu criteriile prevăzute de regulamentele FRF în vigoare, și-au exprimat deja opțiunea cu privire la participarea în Liga 3, ținând cont și că, în prezent nu ne regăsim în situația reglementată prin Decizia Comitetului de Urgență nr. 10 din 24 august 2023, aprobă ca, în această situație excepțională, când au fost epuizate toate criteriile prevăzute de ROAF în vigoare pentru completarea locurilor vacante în competiția Liga 3, locurile vacante să se completeze prin aplicarea următoarei proceduri:

i) În situația în care a fost deja aprobată componența seriilor Ligii 3 și apar locuri vacante: Locurile vacante se vor completa cu cluburile participante la jocurile de baraj pentru promovarea în Liga a 3-a aplicându-se criteriul geografic coroborat cu principiul efectuării a cât mai puține modificări ale componenței seriilor, respectiv fiecare loc vacant se va completa cu un club dintre cele participante la jocurile de baraj pentru promovarea în Liga 3, al cărui sediu social este situat pe o rază de până la maximum 100 de km distanță față de cel puțin una dintre localitățile în care se află sediile sociale ale cluburilor din seria în care există locuri vacante. În cazul în care mai multe cluburi dintre cele participante la barajul de promovare în Liga 3 se află în ipoteza mai sus enunțată, stabilirea clubului care va ocupa locul vacant se va efectua prin tragere la sorți.

ii) În situația în care locurile vacante există anterior aprobării componenței nominale a seriilor Ligii a 3-a: Locurile vacante vor fi ocupate de echipele care au disputat barajul de promovare în Liga 3 cel mai bine clasate într-un clasament al echipelor care au participat la barajul de promovare în Liga a 3-a. Acest clasament va fi făcut luând în calcul toate punctele acumulate în cele 2 meciuri de baraj disputate. În caz de egalitate la număr de puncte acumulate, conform criteriului enunțat mai sus, departajarea va fi făcută în conformitate cu art. 27 din ROAF, luând în calcul doar meciurile de baraj. În cazul în care mai multe cluburi dintre cele participante la barajul de promovare în Liga a 3-a se află la egalitate perfectă în ceea ce privește toate criteriile de departajare prevăzute de regulamentul în vigoare, stabilirea clubului/cluburilor care va/vor ocupa locul/locurile vacante se va efectua prin tragere la sorți.”

Viitorul Șuțești, Minerul Ocna Dej, Viitorul Darabani, ACS Hamangia Baia și… Flacăra Horezu, excluse fiindcă nu au jucat în Cupa României! Flacăra Horezu nici măcar nu a fost inclusă în programul Cupei!

Viitorul Șuțești, Minerul Ocna Dej, Viitorul Darabani și ACS Hamangia Baia au fost excluse din Liga 3 în ”eșalonul imediat inferior din campionatul în care participă”, adică în Liga 4, pentru ”neprezentarea” la meciurile din Turul 1 din Cupa României în care fuseseră puse să joace cu Viitorul Ianca, Viitorul Cluj, Șomuz Fălticeni și Dacia Unirea Brăila.

Numai includerea în Cupă a echipelor Minerul Ocna Dej și Viitorul Darabani a dus la nerespectarea oficialilor FRF a propriilor regulamente, din moment ce aceste două echipe fuseseră deja excluse din competițiile FRF odată cu abandonul lor din sezonul trecut de Liga 3. Acum au fost amendate și exclude încă o dată, dintr-o competiție în care nici nu aveau ce să caute. Altfel, de ce nu a fost inclusă în Cupă și Foresta Suceava, formație în aceeași situație ca Minerul Ocna Dej sau fosta colegă Viitorul Darabani?

De-a dreptul hilară este și decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF și în cazul echipei Falcăra Horezu, ca urmare a sesizării primite de la Departamentului de Competiții FRF: ”Sesizare cu privire la ACS Flacăra Horezu de neprezentare la meciul ce trebuia să se dispute în data de 31.07.2024 din cadrul Cupei României, turul 1 al fazei naționale, ediția 2024/2025.”

A fost sancționată astfel: ”În temeiul art. 86/4/2 din RD coroborat cu art. 30/15 din ROAF, clubul ACS Flacăra Horezu se sancționează cu retrogradează în eșalonul imediat inferior din campionatul în care participă”

Flacăra Horezu nici măcar nu a fost programată oficial în Turul 1 al Cupei României, deci despre ce neprezentare este vorba? Așa cum exclusele Minerul Ocna Dej și Viitorul Darabani au fost programate neregulamentar, așa putea fi programată și Flacăra Horezu și apoi urma să se vadă dacă s-a prezentat sau nu la meci și abia după aceea trebuia sancționată.

Și despre Flacăra Horezu, ca și în cazul celor de la Voința Lupac, se știa că nu mai vrea să continue în Liga 3.

 

Marius ANGHEL 05 Aug. 2024, 19:06 Liga 3
Pe aceeași temă