Cugir vrea în Liga 2 după o pauză de 28 de ani. Mai întâi trebuie să treacă de SCM Zalău. Lucian Itu: ”Este cel mai important moment al carierei mele de antrenor”

Dan HENEGAR 07 May. 2021, 13:42 Liga 3
Cugir vrea în Liga 2 după o pauză de 28 de ani. Mai întâi trebuie să treacă de SCM Zalău. Lucian Itu: ”Este cel mai important moment al carierei mele de antrenor”

CSO Cugir, campioana Seriei a 9-a din Liga 3, joacă sâmbătă, de la ora 18:00, sub Meseș, pe stadionul Municipal, cu SCM Zalău, ocupanta locului 2 în Seria a 10-a, meciul tur al primei etape a barajului de promovare în Liga 2. Returul va avea loc peste o săptămână, sub Drăgana.

Va fi o dublă manșă echilibrată, între reprezentantele unor urbe cu tradiție pe a doua scenă (Armătura Zalău și Metalurgistul Cugir), în care combatantele își propun să reușească să treacă mai departe, pentru a întâlni, în 22 și 29 mai, învingătoarea din duelul Minaur Baia Mare și Unirea Dej.

Practic vorbim de meciuri între grupări aflate în cautarea gloriei de altădată, echipe ce râvnesc la performanță, Zalăul să revină după 16 ani pe a doua scenă, iar Cugirul după… 28, scrie Ziarul Unirea!

Gazdele de sâmbătă l-au instalat zilele trecute pe banca tehnică pe antrenorul George Zima (fost la Sportul Șimleu Silvaniei) cu misiunea fermă de a promova, SCM Zalău fiind la a doua stagiune pe a treia scenă (campionatul anterior a fost ultima în seria cu echipele din Alba, salvându-se de la retrogradare după întreruperea cauzată de pandemie).

Lucian Itu, simbolul Cugirului, în fața celei de-a patra promovări: ”O finală în două acte”

Lucian Itu, simbolul fotbalistic al ultimelor decenii în Cugir, a preluat-o ca antrenor pe CSO în vara anului 2019, continuând să și joace, când era nevoie. A împlinit 42 de ani în septembrie, însă asta nu l-a oprit să marcheze un gol în acest sezon (în 4-1 acasă cu Avântul Reghin)!

”Principalul” Cugirului are la activ trei promovări, ca jucător: două cu Internațional Curtea de Argeș (în 2008, în Liga a 2-a, iar anul următor în Liga 1) și una cu CSO Cugir, acum 8 ani, în barajul pentru Liga a 3-a de la Oradea, cu Rapid Jibou (Sălaj).

”SCM Zalău este o echipă foarte bună la acest nivel, ce are obiectiv promovarea. Toate aceste patru echipe ce ne batem pentru Liga a 2-a suntem de valori egale, totul depinde de forma de moment, cum se spune de ziua pe care o prinzi”, a spus, citat de Ziarul Unirea, antrenorul Lucian Itu, ce nu are probleme de efectiv, cu excepția lui R. Voicu (suspendat în urma cartonașului roșu încasat în partida cu Sănătatea Cluj).

”Este un avantaj considerabil că returul se dispută la Cugir, dar până la urmă este o finală în două acte. Turul se anunță un joc echilibrat, în care noi ne propunem să marcăm. Pot spune că este cel mai important moment al carierei de antrenor, după ce din postura de jucător am trăit acel baraj din 2011, Săgeata Năvodari – Voința Sibiu, pentru promovarea în Liga 1. Știm că adversarul a schimbat antrenorul de câteva zile. Este o mutare ce poate să aducă un plus, dar în același timp poate fi o decizie cu două tăișuri”, a mai precizat Itu.

Avantaj CSO Cugir cu Zalăul

Începând din 2013, în cele șapte dueluri directe pe a treia scenă cu echipa din Zalău, CSO Cugir deține supremația, cu cinci victorii, o remiză (2-2, acasă, în noiembrie 2013) și un eșec (1-3, la Cugir, în 2016). Ultimul meci s-a produs în octombrie 2019, 3-1 sub Drăgana, însă, cu singuranță duelul din 12 aprilie 2014, 2-1 pentru gruparea cugireană la Zalău a lăsat urme, gazdele fiind scoase practic din play-off de nou-promovata din Cugir!!!

Într-una din victoriile externe ale ”roș-albaștrilor”, în octombrie 2014, unicul gol a fost izbutit chiar de Lucian Itu, spre finalul jocului, cu un șut-centrare și o traiectorie curioasă a balonului.

Vitinha, cel mai titrat jucător al CSO Cugir

Purtător al banderolei de căpitan al grupării de sub Drăgana în meciurile în care absentează Tudor Șaucă, fundașul portughez Vitor Tiago de Freitas Fernandes, mai pe scurt ”Vitinha”, este cel mai titrat fotbalist al formației CSO Cugir.

În vârstă de 35 de ani, apărătorul lateral stânga are la activ trofee cucerite în România, țara de adopție, și Bulgaria. Fostul fundaș al Unirii Alba Iulia la ultima stagiune petrecută de ”alb-negri” în elită (2009-2010) s-a stabilit în Cetatea Marii Uniri, căsătorindu-se în 2013 cu o frumoasă albaiuliancă.

Vitinha a cunoscut bucuria câștigării campionatului cu CFR Cluj și Ludogorets Razgrad, a evoluat în competițiile continentale, însă susține că barajele de promovare în eșalonul superior reprezintă o importantă provocare fotbalistică.

”Orice este posibil la aceste baraje. Vor fi meciuri echilibrate în care fiecare combatantă are propriile atuuri. Noi avem argumente, știm ce putem și vrem să profităm de șansele noastre. Vorbim despre 4 echipe puternice, dar acum ne gândim doar la ce va fi în dubla cu SCM Zalău”, a apreciat, citat de Ziarul Unirea, portughezul ce a înscris un gol în actuala ediție, din penalty, în minutul 89 al jocului nebun de lângă furnale, CS Hunedoara – CSO Cugir 3-3.

”Forța noastră: grupul unit”

Titulat incontestabil în defensiva cugireană, la nevoie evoluând chiar fundaș central de conjunctură, ”portughezo-românul” Vitinha susține că își dorește enorm o promovare în Liga a 2-a, realizarea acestui deziderat încununând o carieră de apreciat.

”Meciurile decisive care urmează sunt practic roadele muncii depuse în acești trei ani la Cugir. Acesta este momentul pe care-l așteptăm. Vrem să ajungem în Liga a 2-a, Alba merită o reprezentantă la acest nivel fotbalistic”, a mai adăugat Vitinha.

Cu o carte de vizită de apreciat la nivelul fotbalului autohton, ”Viti”, cum îi spun cei apropiați, consideră că principalul argument al ”roș-albaștrilor” este forța grupului.

”Unitatea de grup contează foarte mult în aceste momente. Suntem uniți, tragem unul pentru altul, formăm un grup frumos, iar antrenorul Lucian Itu știe să facă atmosferă, să capaciteze vestiarul. Pentru mine, care sunt spre finalul carierei, în ultimii ani ca fotbalist, o promovare ar însemna enorm”, a explicat Vitinha.

CSO Cugir a ieșit campionată în Seria a 9-a a Ligii 3 după ce în ultima etapă a egalat-o la puncte pe Unirea Dej, 41 de puncte. Departajarea dintre ele s-a făcut la golaverajul general, care a fost mai bun pentru echipa din județul Alba cu un gol: 36-15 (21) față de 42-22 (20). Primul criteriu de departajare era ce au făcut cele două echipe în meciurile directe, însă aici a fost egalitate perfectă, după ce fiecare s-a impus cu 1-0 atunci când a jucat acasă.

Foto: Lucian Danciu și Metalurgistul Cugir

https://liga2.prosport.ro/liga-3/scm-zalau-abordeaza-barajele-pentru-liga-2-cu-un-nou-antrenor-george-zima-clauza-inedita-din-contractul-principalului-19182718

https://liga2.prosport.ro/liga-3/george-zima-nu-promite-marea-cu-sarea-dupa-venirea-la-scm-zalau-reactia-antrenorului-inaintea-turului-de-baraj-cu-cso-cugir-e-complicat-am-putin-timp-si-nu-prea-pot-sa-schimb-foarte-multe-19182939

https://liga2.prosport.ro/liga-3/programul-meciurilor-tur-din-prima-etapa-a-barajului-de-promovare-in-liga-2-doua-dintre-partide-vor-fi-televizate-19182860

https://liga2.prosport.ro/liga-3/liga-3-s-a-incheiat-ele-sunt-cele-10-campioane-ale-editiei-2020-2021-cele-10-meciuri-de-baraj-pentru-promovarea-in-liga-2-19182278

https://liga2.prosport.ro/liga-3/unirea-dej-si-cso-cugir-au-condus-seria-a-9-a-a-ligii-3-inca-din-prima-etapa-si-s-au-calificat-la-brat-la-primul-baraj-de-promovare-in-liga-2-cele-doua-echipe-se-lupta-in-ultimele-trei-etape-pentru-p-19179074

Dan HENEGAR 07 May. 2021, 13:42 Liga 3
Pe aceeași temă