Cosmin Vâtcă, noul antrenor al ACS Mediaș. ”Trăiesc fiecare clipă ca antrenor cum am trăit și ca jucător”

Adrian MUJEA 19 Jul. 2024, 13:56 Liga 3
Cosmin Vâtcă, noul antrenor al ACS Mediaș. ”Trăiesc fiecare clipă ca antrenor cum am trăit și ca jucător”

Cosmin Vâtcă (42 ani), fostul portar al echipei Gaz Metan Mediaș, este noul antrenor principal al trupei din Liga 3 ACS Mediaș, noul club al municipiului din județul Sibiu, înființat în 2022 după ce Gaz Metan a dat faliment din cauza problemelor financiare.

El îl va înlocui pe Mihai Ianc, despărțit de echipă după încheierea sezonului 2023-2024, și va colabora cu stafful rămas, format din Dorin Roșca și Doru Dudiță.

În sezonul recent încheiat, Vâtcă a antrenat în Liga 4 Sibiu, pe LSS Voința Sibiu, echipă care a terminat pe locul 2 și a câștigat finala județeană a Cupei României.

Buget mult redus la ACS Mediaș în noul sezon de Liga 3

Ionuț Buzean, președintele clubului din Mediaș, a anunțat, recent, că echipa va avea un buget mult redus față de sezonul trecut. Fostul antrenor, Mihai Ianc și câțiva jucători de bază s-au despărțit de echipă, iar ACS Mediaș va miza pe mulți juniori în noua ediție a Ligii 3.

Obiectivul principal va fi evitarea retrogradării, iar Buzean spunea că ia în calcul să renunțe, nemulțumit că echipa nu poate juca pe stadionul Gaz Metan, care este concesionat de Transgaz.

”Din păcate, doar Primăria Municipiului Mediaș și-a onorat cuvântul, finanțarea lor acoperind 80% din bugetul echipei.
După acești 2 ani pe care îi avem de la înființare, am reușit să clădim un centru de copii și juniori, unde performanță nu a întârziat să apară, cu mulți tineri selecționați la loturile naționale.
Avem un centru care însumează peste 400 de copii, care sunt înscriși în competiții județene și naționale.
Patru dintre grupele de juniori sunt campioane județene, unde avem jucători selecționați la loturile naționale.
Echipa de seniori care a venit după o promovare rapidă din liga a 4-a în liga a 3-a, a fost la un pas de barajul de promovare în Liga a 2-a, incheiand campionatul pe locul 3.
Având în vedere cele mai sus menționate, se pare că aceste performanțe nu sunt suficiente pentru a atrage finanțare din factori locali importanți”, a transmis ACS Mediaș săptămâna trecută.

Cosmin Vâtcă, alesul pentru a antrena ACS Mediaș în noul sezon de Liga 3

Ca jucător, Cosmin Vâtcă are peste 150 de meciuri în prima ligă a României, la Oțelul Galați, Gaz Metan Mediaș, Viitorul Constanța, Rapi, CFR Cluj, FC Voluntari și ”U” Cluj. În cariera sa a trecut și pe la FCSB, fără să joace pentru această echipă, dar și pe la FC Bihor Oradea și CSC Șelimbăr, pentru care a evoluat în Liga 2.

Cu CFR Cluj a câștigat trei titluri de campion național, o cupă și o supercupă. Ca antrenor a pregătit două echipe de Liga 4, Voința Dumbrăveni și LSS Voința Sibiu.

”Bine ai venit, Cosmin Vâtcă!
Ne bucurăm să anunțăm că de astăzi s-a alăturat clubului nostru, Cosmin Vâtcă, care împreună cu Dorin Roșca și Doru Dudiță, vor pregăti echipa de seniori. Născut în data de 12 mai 1982, la Turda, județul Cluj, a fost “adoptat” de orașul nostru, fiind și stabilit la Mediaș din anul 2010.
Cosmin vine cu o experiență importantă avută în fotbalul românesc, acesta având în palmares trei campionate ale României, o cupă, o supercupă, două calificări în Champions League și două calificări în Europa League.
În cariera lui, a evoluat la echipe precum: Gaz Metan Mediaș, Steaua București, CFR Cluj, Rapid București, Oțelul Galați, U Cluj-Napoca, Viitorul Constanța, FC Voluntari, FC Bihor și Comunal Șelimbăr.
Pe această cale îi urăm mult succes alături de clubul nostru!”, este anunțul făcut de ACS Mediaș.

Vâtcă: ”Trebuie să le dăm încredere tinerilor din Mediaș”

Reunirea echipei este programată luni, 22 iulie, la Mediaș, pe stadionul 8 Mai.

”Au mai rămas destui jucători din vechiul lot, vom mai lua câțiva, dar ne bazăm pe tineri medieșeni. Este o nouă provocare pentru tinerii medieșeni, sunt câțiva foarte buni, trebuie să le dăm încredere. Unii poate au jucat mai puțin, dar toți am trecut prin asta, așa e viața de fotbalist. Încercăm să schimbăm strategia, avem jucători buni la Mediaș și ei trebuie să facă pasul mai sus, la Liga 3”, a spus, pentru Liga2.ro, Cosmin Vâtcă.

”Și eu am nevoie de echipă, și ea de mine”

Fostul portar va debuta ca antrenor în Liga 3 chiar acasă, unde s-a stabilit de mulți ani alături de familie.

”Este o provocare uriașă și pentru mine, eu trăiesc fiecare clipă ca antrenor cum am trăit și ca jucător. Sunt bucuros că mi se oferă șansa să antrenez Mediașul, unde am avut atâtea satisfacții ca jucător. Am avut mai multe oferte, dar nu puteam refuza să antrenez acasă, și eu am nevoie de echipă, și ea de mine”, a mai spus Cosmin Vâtcă.

Cosmin Vâtcă a fost sezonul trecut pe banca echipei din Liga 4 LSS Voința Sibiu, dar a ratat câștigarea titlului județean în duelul cu Păltiniș Rășinari. A demisionat după eșecul decisiv de pe teren propriu cu trupa din Rășinari și a anunțat că nu va mai antrena la nivel de Liga 4. Ulterior, Voința Sibiu avea să termine pe locul 2 în Liga 4 și să câștige faza județeană a Cupei României.

Foto: Voința Sibiu

Adrian MUJEA 19 Jul. 2024, 13:56 Liga 3
Pe aceeași temă