Abia acum s-a lansat licitația pentru construirea noului stadion ”Dan Păltinișanu”! Se mai anunțase, propagandistic, înainte de alegeri!

Anda DELIU 15 Jul. 2024, 19:42 Liga 3
Abia acum s-a lansat licitația pentru construirea noului stadion ”Dan Păltinișanu”! Se mai anunțase, propagandistic, înainte de alegeri!

Autoritățile naționale au reușit să lanseze acum și pe bune licitația pentru proiectarea și execuția viitorului nou stadion ”Dan Păltinișanu” din Timișoara.

”Interesant” este că același politician care face acum anunțul a mai comunicat același lucru și în data de 3 iunie, înainte de alegeri!

Și mai ”interesant” este că Guvernul României nu a votat nici acum demolarea actualului ”Mare Oval”, deși din 25 aprilie 2024 a adoptat hotărârea pentru a aproba investiția în cel nou.

Noul stadion ”Dan Păltinișanu” ar trebui să fie gata în 2027

Alfred Simonis, actual parlamentar și viitor președinte de Consiliu Județean Timiș deja ales a anunțat licitația. Deși au trecut 13 săptămâni fără trei zile de la ședința de Guvern, desfășurată chiar la Timișoara, de aprobare a investiției, el vorbește despre ”câteva săptămâni”.

”S-a lansat licitația pentru proiectarea și construirea noului stadion al Timișoarei. Durata de proiectare și execuție ar trebui să fie de 30 de luni, 900 de zile, adică mai puțin de 3 ani. Valoarea estimată a lucrării este de 569.839.200 fără TVA, fonduri alocate de Guvernul României. Termenul -limită pentru depunerea ofertelor este 30 august. Anunțul de licitatie poate fi găsit aici: În urmă cu câteva săptămâni, când premierul Marcel Ciolacu făcea primul pas pentru construirea noului stadion, semnând la Timișoara, într-o sedință de Guvern, documentația pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru arena «Dan Păltinișanu», promiteam că voi face toate demersurile pentru că acest proiect să intre în linie dreaptă. Iată că, astăzi, s-a făcut încă un pas important, lansarea licitației pentru stabilirea proiectantului și a constructorului noului stadion. Este proiectul meu de suflet și mă voi bate până când această lucrare va fi finalizată. Timișoara merită o arenă nouă, iar din funcția de președinte ales al Consiliului Județean Timiș voi face ca acest vis al nostru să devină realitate. Timișoara va avea un stadion european cu 30.000 de locuri pe care, sunt sigur, va juca o echipă alb violet”, anunță, acum, Simonis.

Alfred Simonis a mai ”lansat” o dată aceeași licitație, în campania electorală!

Practic, Alfred Simonis, în săptămâna alegerilor, a mai anunțat și în 3 iunie că s-a lansat licitația, exact aceeași, iar atunci pe SEAP nu apăruse niciun anunț de licitație. Pentru că, adevărata licitația s-a lansat abia în 12 iulie, la ora 12:47, așa cum scrie pe site-ul sistemului de achiziții publice.

Iată ce ne spunea Simonis la data de 3 iunie: ”Timișoara va avea stadion! CNI a lansat în licitație execuția arenei «Dan Păltinișanu. Compania Națională de Investiții a lansat astăzi în licitație proiectarea și execuția noii arene Dan Păltinișanu, iar ceea ce s-a întâmplat azi este o mare lovitură pentru toți cei care au încercat să dezinformeze opinia publică și să blocheze acest important proiect. În sfârșit, după ani buni de promisiuni deșarte, începe cu adevărat procesul de construire a noii arene pe care va juca Poli.  Un lucru este cert, cel mai modern stadion din România se va construi la Timișoara, dar nu ne vom opri aici, ci vom ține presiunea crescută pentru ca etapele să fie parcurse cât mai repede. Totodată, fac un apel la politicienii locali să lase de-o parte orgoliile și să demoleze actuala bază sportivă. Situația la zi este următoarea: avem banii, s-a lansat licitația, stadionul se va face, dar depinde de cât de repede se va reuși demolarea. Timișoara va avea stadion nou și modern. Conform normelor stabilite de Federația Română de Fotbal, noua arenă Dan Păltinișanu va fi de categoria I și va avea o capacitate de 32.150 de locuri, suprafața construită fiind de 28.800 metri pătrați, iar durata estimativă pentru execuția lucrărilor este de 26 de luni. Valoarea totală a investiției este de 837 de milioane de lei.”

Avizul de conformitate dat de Agenția Națională de Achiziții Publice e dat, de altfel, din 17 iunie 2024, ulterior primului anunț.

Pe când dă Guvernul României hotărâre de aprobare a demolării stadionului din Timișoara?

Așa cum știm, legea interzice în România demolarea unei baze sportive fără o hotărâre de Guvern. Cererea trebuia făcută de proprietar, Consiliul Județean Timiș, iar în campanie Alfred Simons, ales viitor președinte din toamnă, se tot certa cu Alin Nica despre o solicitare ce nu s-ar fi făcut. Nica, încă președinte CJ Timiș până în octombrie, spunea că s-a făcut.

Până una alta, Guvernul României nu a aprobat prin vot așa ceva, or și mai interesant este că în cazul noilor viitoare stadioane de la Constanța sau Pitești, demolările s-au făcut cu mult înainte de aprobarea noilor investiții. Toate cele trei arene vor fi făcut cu bani de la Compania Națională de Investiții.

În cel mai optimist scenariu, având în vedere că abia s-a lansat licitația de proiectare și execuție, așadar, mai e până se va și semna un contract, un nou stadion ”Dan Păltinișanu” la Timișoara nu va fi gata până în a doua parte a anului 2027, asta dacă nu vor fi contestații la licitații sau probleme cu firma viitoare câștigătoare.

Anda DELIU 15 Jul. 2024, 19:42 Liga 3
Pe aceeași temă