Păulișana Păuliș a câștigat Cupa României în județul Arad și totodată primul trofeu din istoria de 74 ani a clubului! Finala cu Frontiera Curtici, influențată de o eliminare

Călin MNERIE 09 Jun. 2024, 17:04 Cupa României

În județul Arad, Cupa chiar este o competiție a surprizelor, căci aici campioana județului nu a mai făcut eventul din 2019.

Atunci, Progresul Pecica, formație ce și promova în Liga 3 și care tocmai a încheiat cel mai bun sezon din istoria clubului cu o prezență în grupele Cupei României (faza națională), a trecut cu 3-1 de Păulișana Păuliș. După 5 ani, Păulișul a jucat din nou cu trofeul pe masă și, de această dată, nu a mai scăpat ocazia să-l cucerească.

Adversarul grupării din podgoria Aradului a fost Frontiera Curtici, formație ce evoluase și de ea de curând pe scena eșalonului, dar care s-a întors în județ (și) din rațiuni financiare. A fost 2-1 pentru Păulișana după un final cu multe emoții.

După un an, din nou fotbal la Chișineu Criș

Asociația Județeană de Fotbal Arad a programat finala Cupei României din acest an pe cocheta arenă ”Aurel Ardelean” din Chișineu Criș, care în vara anului trecut rămânea fără ”obiectul activității” atâta timp cât formația locală a fost nevoită să se retragă din Liga 3 ca urmare a datoriilor acumulate.

Așa că foamea de fotbal din orașul de pe Crișul Alb a fost mare și tribuna s-a umplut pentru duelul dintre formațiile ce au încheiat campionatul Ligii a 4-a pe locurile 3 (Curticiul) și 4 (Păulișul).

A rezultat un duel fără un ritm extraordinar de joc, de vină fiind și cele peste 30 de grade celsius de la nivelul gazonului, dar și a faptului că în județul Arad s-a accelerat finalul stagiunii cu meciuri din trei în trei zile.

Eliminarea lui Alin Pavel a dezeechilibrat finala

De exemplu, Păulișul a avut doi jucători accidentați în primele 20 de minute, pe Marc și Moldovan, care treceau pe margine lângă Berar, Cernat sau Calancea, alți trei titulari care nu au putut evolua din pricina problemelor medicale.

Dincolo, cei de la Curtici, nu au putut nici ei conta pe căpitanul Avrămuțiu și pe Blănaru, jucători care au trecut și pe la UTA. Și tot de echipa fanion a Aradului a fost crescut și Alin Pavel, fotbalist care avea să influențeze cursul jocului prin eliminarea din minutul 39. ”Închizătorul” de 38 de ani avea deja un ”galben”, când i-a pus un baraj lui Gavrilaș. Inițial ”centralul” îl iertase, dar când a văzut ușoara sângerare a adversarului l-a trimis la vestiare pe fotbalistul Frontierei.

Acesta avea să fie finalul unei prime reprize fără ocazii importante de gol, ci cu doar câteva șuturi interesante de la distanță ce au fost survolate în special de portarul curticenilor.

Trei goluri într-o repriză, două în ultimele minute

Lucian Ciba, antrenorul celor din Păuliș, a refăcut tactica pentru superioritatea numerică și echipa sa a forțat golul încă din startul mitanului. Și avea să și-l găsească, dar nu înainte ca adversarul să acuze neacordarea unui penalty la duelul dintre Crișan și Lazea, arbitrul apelând la ”galbene” să calmeze spiritele. Și a venit minutul 60, când P. Varga a bătut un corner, Brândușe a prelungit balonul pe colțul lung, de unde Cătălin Morariu a pus latul pentru 1-0. După minutul 75, curticenii au început să riște urcându-și și fundașii și au avut o ocazie mare de a egala în minutul 87, când Huțanu a tras în transversală din unghi.

Fotbalul s-a dovedit răzbunător două minute mai târziu, căci pe o contră rapidă, Alexandru Gavrilaș a profitat de oboseala lui Norbi Varga (44 de ani), fostul jucător de la UTA, Wisla Cracovia sau Unirea Alba Iulia și a trimis pe sub portar pentru 2-0. Finala părea rezolvată, doar că Huțanu a marcat până la urmă în chiar minutul 90, din pasa lui Deta și prelungirile au fost pe muchie de cuțit.

Cu atât mai mult cu cât Curticiul revenise de la 0-2 la 2-2 în fața celor din Păuliș, în campionat și tot în prelungiri. De această dată, minunea nu s-a mai produs și trupa din podgorie a sărbătorit primul trofeu din istoria de 74 de ani a clubului.

Păuliș: Toma – Schinteie, Becheș, Pleșca, C. Morariu (Gîrna 87) – Gavrilaș, N. Marc (D. Crișan 10), G. Pop, P. Varga – Cr. Moldovan (D. Ștefan 21), Brândușe
Antrenor: Lucian Ciba
Curtici: Trifoi – Gurban, Bercu, N. Varga, Huțanu – Al. Pavel, Lazea – Dochița (Deta 46), Lolea (Zsogo 68), Bonchiș (Abrudan 81) – Sulea
Antrenor: Norbert Jozsa
Arbitri: Tudor Jurcă – Emil Arsa, Flavius Mocanu. Rezervă: Sorin Saladea
Observatori: Marius Alexa și Ovidiu Coman

Lucian Ciba: ”Am schimbat câte ceva la pauză…Nu știu dacă mă pot numi un specialist al Cupei”

Pentru Lucian Ciba trofeul e cu atât mai special cu cât el vine la 3 luni de la preluarea echipei din Păuliș, din mâna lui Vasilică Georgiu. Totodată, fostul mijlocaș al UTA-ei câștigase Cupa și în urmă cu două veri, fiind pe banca Victoriei Felnac.

”Nu mă gândeam atunci când am preluat Păulișul că am putea lua Cupa. De abia înainte de meciul din semifinală, cu Sântana, am zis că, dacă reușim să trecem de ei, cu oricare dintre echipele care jucăm finala avem o șansă destul de mare. Doar că meciul nu a început prea bine pentru noi, în minutul 10 aveam deja doi accidentați, în plus am început cu încă doi jucători pe jumate refăcuți. Nu am avut o prima repriză bună, nu știu cât a ținut moralul după accidentările astea și parcă nu am avut atitudinea care trebuie. În schimb, am schimbat câte ceva la pauză. Dar am avut și noroc, trebuie se recunosc, cu cartonașul roșu al lui Alin Pavel, care e unul dintre cei mai buni mijlocași centrali din Liga a IV-a și cel puțin în repriza a doua le-a lipsit mult acolo în centru. Nu știu dacă mă pot numi un specialist al Cupei, doar cred că am știut să gestionez bine sfârșitul ăsta de sezon, cu jocurile astea sămbătă – miercuri, sămbătă – miercuri. În primul rând mă bucur pentru Păuliș, pentru că e prima cupă, și-o doreau de ceva vreme, din ce am înțeles eu. Mă bucur și pentru băieți, poate mulți dintre ei nu mai au când să aibă un trofeu și totuși un trofeu într-o carieră de jucător contează, indiferent care e el. Acum, normal că performanța ne obligă. I-am și anunțat de dinainte, vedeți că vacanța va fi scurtă dacă trecem mai departe. Reprezentăm Aradul în faza zonală și trebuie să fim la înălțime”, a spus antrenorul câștigătoarei trofeului.

Norbert Jozsa: ”Din tot sufletul am simțit că a fost penalty pentru noi…Mândru de băieții mei”

De cealaltă parte, curticenii nu au fost deloc împăcați cu deciziile importante de arbitraj, respectiv eliminarea căpitanului lor și faza din debutul actului secund, când susțin că ar fi trebuit să beneficieze de un penalty.

”În primul rând, vreau să felicit echipa din Păuliș, le doresc mult succes, baftă, ca să ne reprezinte cu mândrie la fazele zonale ce vor urma. Vis-a-vis de jocul pe care l-am prestat noi azi, pot să mă declar destul de mulțumit, pentru că ne-am străduit să ne facem jocul pe care l-am avut pe tot parcursul campionatului. Din păcate, nu am avut prospețimea necesară ca să ne depășim adversarul. Iar după eliminarea lui Pavel lucrurile s-au rupt puțin. Nu știu, mi s-a părut că Alin a protejat mingea la faza celui de-al doilea cartonaș, dar domnul Jurcă mi-a transmis că a văzut sânge și atunci a dat și al doilea galben și a venit și eliminarea. Apoi, din tot sufletul am simțit că a fost penalty pentru noi, am fost foarte aproape de fază și a fost 100%. N-am comentat niciodată arbitrajul, dar de data asta cred cu tărie că a fost penalty. Dar, chiar și așa, am fost mereu în joc, am avut o situație bună la sfârșit prin Huțanu, o bară, după care a venit și reacția după golul doi. Am dat rapid golul de 2-1, dar n-am avut forța necesară și limpezimea să egalăm și să mergem în prelungiri. Una peste alta, suntem foarte mândri că am jucat finala, iar eu sunt foarte mândru de băieții mei. Tot sezonul ei s-au mobilizat și au jucat exemplar în ciuda problemelor pe care le-am avut tot cu accidentările, dar și cele de ordin financiar. Până la urmă, ne-am mobilizat la fiecare joc, am terminat pe un loc trei și am jucat o finală de Cupă. Sunt extrem de fericit și chiar m-am simțit bine și înainte de joc. Le-am mulțumit băieților că am ajuns în situația asta”, a punctat și Norbert Jozsa, antrenorul Frontierei.

Florentin Iancu: ”Acest prim trofeu pentru Păulișana a fost ca o Fata Morgana pentru noi”

Pentru președintele Păulișanei gustul victoriei a fost cu atât mai dulce cu cât el este originar chiar din Curtici, adică orașul pe care l-a învins acum la fotbal.

Totodată, Florentin Iancu susține că de când echipa sa a pierdut finala Cupei din 2019, a făcut – oarecum – o obsesie din câștigarea trofeului. Interesant este că atunci pe banca Păulișului era atunci Dinu Maghici, cel care în această vară a făcut istorie ca secund al lui Florin Maxim la Corvinul prin câștigarea…Cupei. Evident, cea la nivel national.

”Suntem bucuroși, fericiți, am muncit mult, ne-am dorit trofeul ăsta. De fapt, ne-am dorit un prim trofeu în vitrina clubului, cel puțin eu din 2019 de când am pierdut finala Cupei, cu Pecica, tot la asta m-am gândit. Cumva era așa, tot timpul, o Fata Morgana și nu reușeam să câștigăm și mă bucur că spart gheața în acest an, chiar dacă a fost în fața Curticiului care, evident, îmi trezește anumite emoții. Cred că a fost un joc frumos, un joc în care, probabil, balanța se putea înclina în oricare parte, dar mă bucur că de data asta am ieșit noi învingători. În campionat cu Curticiul am condus cu 2-0 și pe final am fost egalați, de data asta nu s-a mai întâmplat. Am încredere în băieți, am avut încredere în ei dintotdeauna. Avem foarte mulți jucători accidentați, dar și cei din Curtici au avut, e final de sezon, a fost foarte greu. Mă bucur că am reușit, mă bucur că Lucian Ciba i-a capacitat și că până la urmă am reușit să punem în practică ceea ce am făcut la antrenamente, ceea ce vorbim în fiecare zi. În plus, devotamentul și atitudinea băieților au fost ceea ce trebuie, cel puțin în repriza a doua. Abia așteptăm să vedem ce va fi și mai departe și o să încercăm să reprezentăm cu mândrie Aradul la zonă. Acum, însă nu putem să uităm cum am ajuns aici și de aceea vreau vreau să-i mulțumesc în special domnului primar, Ioan Turcin, dar și suporterilor care au venit și până la Chișineu Criș, comunității din Păuliș. Cred că merităm acest trofeu și acum ne bucurăm și noi. Urmează sezonul viitor, vedem ce obiective ne vom pune. Am spart gheața, este lucrul cel mai important, e primul trofeu din istoria Păulișului și mă bucur că a venit sub conducerea mea ca președinte”, a afirmat și Iancu.

Arbitrii Arsa și Mocanu – la ultimul meci al carierei

Evident a urmat festivitatea de premiere, efectuată de Răzvan Cadar, președintele AJF Arad, și Vasile Rad, secretarul instituției.

Totul a început cu premierea a doi arbitri veterani, Emil Arsa (59 de ani) și Silviu Flaviu Mocanu (54 de ani), care cu ocazia finalei Cupei de la Arad s-au retras din activitate. Ambii rămân observatori, inclusiv la nivel federal, dar și cu o grămadă de amintiri de pe terenurile ligilor doi, trei și evident cele din județ.

Foto: Sport Arad

Călin MNERIE 09 Jun. 2024, 17:04 Cupa României
Pe aceeași temă