Cupa României are un nou format începând cu sezonul 2022-2023 și un nou sponsor care îi dă numele. ”Competiția va avea o nouă formă, mai atractivă, cu mai multe dueluri tari, pe modelul viitoarei Champions League”

Marius ANGHEL 23 May. 2022, 16:38 Cupa României

Federația Română de Fotbal a făcut public noul format al competiției Cupa României, care va fi aplicat începând cu noul sezon, ediția 2022-2023, stabilit să înceapă la data de 6 iulie 2022, cu Faza regională.

”Competiția va avea o nouă formă, mai atractivă, cu mai multe dueluri tari, pe modelul viitoarei Champions League”, a anunțat FRF în comunicatul în care prezintă noul format al Cupei României, unul aprobat în ședinta din 18 mai 2022 a Comitetului Executiv al FRF.

Totodată, Cupa României va avea un nou sponsor principal. Betano, ”operator european de top al industriei de pariuri sportive și cazinou online”, cum îl descrie FRF, este noul partener al competiției pe care cu câteva zile în urmă a câștigat-o în acest sezon echipa Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.

FRF a schimbat formatul Cupei României și spune cu ce gânduri a făcut-o

Noul format al Cupei României va avea un total de 11 etape. Pentru început va avea două faze, una regională și alta a grupelor, înainte să se ajungă la sferturi, semifinală și finală.

”Decizia de a schimba modul de desfășurare a competiției a fost luată cu ajutorul partenerului Hypercube, care a remodelat competiții europene și mai multe campionate de pe continent, inclusiv UCL, și în urma consultărilor cu toate părțile interesate, cluburi, AJF-uri, deținători de drepturi, jurnaliști, suporteri și sindicatul jucătorilor.

Prin această schimbare, Federația Română de Fotbal și-a propus creșterea numărului de spectatori, a audiențelor TV și, implicit, a veniturilor din sponsorizări, dar și un nivel de joc mai bun”, informează FRF despre această schimbare făcută competiției Cupa României,

”Prin acest nou format competițional ne propunem să fim mai aproape de suporterii tuturor cluburilor din România, indiferent de eșalonul competitional, fiindcă Cupa României reprezintă Inima Fotbalului. Cea mai amplă competiție fotbalistică din România, la care participă cluburi din toate eșaloanele fotbalului românesc, primește sprijinul Betano chiar în anul în care a fost reinventată prin implementarea unui nou format competițional, modern, mult mai atractiv și mai dinamic, cu scopul de a îmbunătăți nivelul de joc și de a întări relația cluburilor cu proprii suporteri. Sunt sigur că susținerea noului partener principal va contribui la creșterea acestei competiții de tradiție în anii următori”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, în cadrul conferinței de presă în care s-a prezentat noul format al Cupei României și noul ei sponsor.

Principalele modificări aduse Cupei României:

  • Competiția debutează cu o fază regională, în care reprezentantele județelor țării (42) vor fi împărțite în 7 zone, rezultând 7 câștigătoare regionale care merg în turul 1.
  • Prin tragere la sorți, în fiecare regiune vor fi determinate două grupe a câte trei echipe, urmând ca acestea să joace fiecare cu fiecare, rezultând, astfel, trei meciuri în fiecare grupă (se aplică tabela Berger de 4). Câștigătoarele grupelor vor juca finala regiunii, astfel vor rezulta șapte calificate mai departe. Interesant este și faptul că aceste șapte echipe învingătoare vor primi fiecare un trofeu al Cupei României pentru câștigarea acestei faze regionale.
  • Din Turul 1 intră alături de cele șapte câștigătoare ale fazelor regionale și 69 de echipe din Liga 3, participând, astfel, un număr total de 76 de cluburi. Din Turul 2 intră ultimele 19 echipe din Liga 3, cele mai bine clasate în sezonul precedent, și cea mai slabă din sezonul trecut al Ligii 2, iar în Turul 3 vor intra și restul formațiilor din Liga 2, 19 la număr.
  • În toate aceste meciuri împerecherea se face pe baza criteriilor geografice, iar echipa mai bine clasată în sezonul trecut va fi oaspete.
  • Șaisprezecimile de finală au fost înlocuite de un play-off, în care intră și 8 echipe din Liga 1, adică cele mai slab clasate în sezonul trecut.
  • Urmează apoi o nouă fază cu grupe, în care vor intra direct și cele mai bune 8 echipe din Liga 1. Vor fi, astfel, un total de 24 de echipe, care vor fi împărțite în 4 grupe de câte 6, câte două din urnele valorice 1, 2 și 3. Vor rezulta, astfel, trei meciuri pentru fiecare echipă, cu câte o adversară din fiecare urnă valorică.
  • În Turul 1, 2, 3 și play-off intră, pe rând, echipele din sezonul precedent de Liga 3, cu excepția celor cinci care promovează în Liga 2, locul acestora urmând a fi luat de cele cinci retrogradate din Liga 2, echipele din sezonul actual de Liga 2, 8 echipe din sezonul actual de Liga 1, actuale decât cele șase participante în play-off și primele două clasate din play-out în ediția precedentă.
  • Mai departe vor trece doar opt (primele două din cele patru grupe / prima clasată va disputa meciurile pe teren propriu), care vor merge în sferturile de finală (câștigătoarele sferturilor de finală 1 și 3 vor fi gazdă în semifinale). Cele patru calificate ajung în semifinală, iar ultimele două rămase vor juca a 11-a etapă, adică finala. Toate meciurile din aceste trei faze se vor disputa într-o singură manșă, adică semifinalele nu se vor mai juca tur-retur, cum era până acum.
  • Faza regională a Cupei României va debuta în data de 6 iulie 2022, o posibilă dată pentru finală fiind 24 mai 2023.

În GALERIA FOTO poți vedea schimbele cu cele 11 etape ale Cupei României.

Cele 7 regiuni geografice care vor da șapte echipe calificate în Turul 1 sunt următoarele: Nord-Est (Bacău, Botoșani, Neamț, Iași, Suceava, Vaslui), Nord-Vest (Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj), Centru (Alba, Brașov, Mureș, Covasna, Harghita, Sibiu), Vest (Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Timiș, Gorj, Mehedinți), Sud-Vest (Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș, Teleorman, Dâmbovița), Sud (Călărași, Giurgiu, Ialomița, București, Ilfov, Prahova), Sud-Est (Brăila, Galați, Constanța, Tulcea, Buzău, Vrancea), adică exact aceleași grupe care sunt folosite și pentru determinarea duelurilor pentru barajul de promovare în Liga 3.

”Noul format competițional ne asigură deja creșterea premiilor totale pentru cluburile participante cu aproximativ 50 la sută chiar din primul sezon, urmând ca din următorul ciclu financiar, 2024-2027 să putem să înregistrăm venituri chiar și mai mari.
Vorbim de 1,2 milioane de euro plus TVA, ca și fond total de premiere.”
, a anunțat Răzvan Burleanu, președintele FRF.

Betano, noul partener al Cupei României, pentru următoarele trei sezoane

În aceeași conferință de presă în care a fost prezentat noul format al Cupei României, FRF a anunțat și noul partener al competiției, casa de pariuri Betano.

Parteneriatul se întinde pe o durată de trei sezoane competiționale, ”timp în care operatorul de pariuri sportive va avea și statutul de naming sponsor al competitiei. Astfel, Cupa României se va numi Cupa României Betano!”, informează FRF.

”Parteneriatul cu Federația Română de Fotbal, cea mai importantă asociație fotbalistică din România, are ca obiectiv susținerea uneia dintre cele mai ample competiții naționale de seniori și întărește angajamentul nostru față de sportul de performanță. Suntem mândri că în următoarele sezoane jucătorii și fanii fotbalului de elită din România se vor reuni sub umbrela Cupei României Betano”, a declarat Julio Iglesias Hernando, CCO Kaizen Gaming.

Betano sponsorizează două echipe din prima ligă a fotbalului românesc, pe Universitatea Craiova și FCSB.

Prezentarea formatului competițional al Cupei României:

https://www.youtube.com/watch?v=yLrAmOTYXCg&t=137s

Conferința de presă în care a fost prezentat noul format al Cupei României și noul partener:

https://www.youtube.com/watch?v=BPTYe8PD_wc&t=4s

Foto și video: FRF

https://liga2.prosport.ro/seria-1/au-fost-stabilite-datele-de-inceput-ale-noilor-sezoane-de-liga-2-si-liga-3-editia-2022-2023-cupa-romaniei-incepe-prima-chiar-si-inainte-de-liga-1-19231902

 

https://liga2.prosport.ro/liga-4/frf-a-tras-la-sorti-duelurile-pentru-barajul-de-promovare-in-liga-3-editia-2022-2023-19220424

https://liga2.prosport.ro/liga-3/au-fost-stabilite-gazdele-mansei-tur-a-rundei-finale-a-barajului-de-promovare-in-liga-2-echipele-care-participa-in-runda-semifinala-sunt-aproape-toate-cunoscute-19231772

Marius ANGHEL 23 May. 2022, 16:38 Cupa României
Pe aceeași temă