Preparatorul fizic care i-a ”terminat” echipa lui Mititelu, conform spuselor patronului FCU Craiova, a semnat cu alt club din Liga 2, condus de cel care i-a sărit în apărare!

Narcis POHOAȚĂ, Marius ANGHEL 16 Oct. 2024, 00:29 Liga 2
Preparatorul fizic care i-a ”terminat” echipa lui Mititelu, conform spuselor patronului FCU Craiova, a semnat cu alt club din Liga 2, condus de cel care i-a sărit în apărare!

După nouă etape în care, pe lângă partea tehnico-tactică, s-a ocupat și de pregătirea fizică a echipei alături de ”secundul” Valentin Avădanei, antrenorul italian Marco Veronese are în staff, începând de luni, 14 octombrie 2024, un nou colaborator.

Vlad Țăran (34 de ani) a fost numit preparator fizic la ACSM Ceahlăul Piatra Neamț, funcție ocupată ultima dată de Ferenc Bajko, cel care a lucrat alături de Cristian Pustai în partea a doua a sezonului trecut de Liga 2.

Țăran a semnat cu clubul nemțean după ce în ultimele șapte luni și jumătate a activat la FCU Craiova, de care s-a despărțit de curând, fiind înlăturat de Adrian Mititelu, cel care a spus public că preparatorul fizic i-a ”distrus echipa”, considerându-l unul dintre vinovații pentru retrogradarea din prima ligă și evoluția slabă din acest sezon de Liga 2!

Vlad Țăran este noul preparator fizic al Ceahlăului

Clubul Ceahlăul Piatra Neamț a anunțat, marți, cooptarea în stafful tehnic a preparatorului fizic Vlad Țăran, un tânăr de doar 34 de ani școlit mai întâi la Craiova și mai apoi în Spania, la Madrid.

Țăran a efectuat luni primul antrenament cu Ceahlăul și a semnat un angajament până la sfârșitul sezonului, cu posibilitate de prelungire.

”Bun venit, Vlad Țăran!
Vlad Țăran este noul preparator fizic al CSM Ceahlăul Piatra Neamț. Acesta s-a alăturat echipei de luni, 14 octombrie 2024, și are o înțelegere valabilă cu CSM Ceahlăul până în vara anului viitor, cu posibilitate de prelungire.
Vlad Țăran are 34 de ani, este originar din Sibiu, acolo unde a început și fotbalul. A renunțat la activitatea de fotbalist în 2012, după care a ales-o pe cea de preparator fizic. Vlad Țăran are diplomă de master în Sportul de Peformanță la Universitatea din Craiova, dar și master în ”Sport, Antrenament și Nutriție”, cursurile fiind urmate la Universitatea Europeană din Madrid, Spania. În țara iberică a făcut practica la Academia clubului Real Madrid, în special la echipa a doua a grupării amintite, dar și la gruparea de primă divizie Getafe FC, a anunțat Ceahlăul pe pagina oficială de Facebook.

A lucrat la echipele naționale de juniori și tineret, dar și la mai multe cluburi din țară și Arabia Saudită

Potrivit clubului nemțean, Vlad Țăran a mai lucrat ca preparator fizic pentru echipele naționale ale României la categoriile de vârstă U21, U19, U17, U16, dar și în cadrul Centrului de excelență de la Târgu Mureș, iar la nivel de club a colaborat cu Interstar Sibiu, UTA Arad, Luceafărul Oradea, FC Hermannstadt, Rapid și CS Mioveni.

În străinătate, Vlad Țăran a lucrat în Arabia Saudită la formațiile Al Tae și la Abha Club.

După 9 etape, Ceahlăul ocupă locul 9 în Liga 2, cu 14 puncte, iar în etapa viitoare va juca pe teren propriu cu CS Afumați, sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 11:00.

Țăran, ”executat” de Adrian Mititelu cu câteva zile în urmă: ”Asta a fost problema de s-a ajuns la retrogradare. Pentru că un preparator fizic te poate termina”

Interesant este că Ceahlăul nu spune nici măcar un cuvânt despre ultima experiență profesională a lui Țăran, încheiată nu cu mult timp în urmă, tot la o echipă prezentă în Liga 2.

La 1 octombrie, Adrian Mititelu, patronul FCU Craiova, oferea declarații de presă în care explica motivul pentru care antrenorul Marius Croitoru nu mai pleacă de la echipă, transmitea că regretă despărțirea de preparatorul fizic Dan Vasilică și îl aproape că îi punea în spate toate eșecurile din ultima perioadă lui Vlad Țăran, cel adus în locul lui Vasilică.

”O echipă, când nu este antrenată bine, devine o echipă mediocră, indiferent. O vână dacă nu e muncită, devine o slăbiciune. Dacă antrenamentele sunt proaste și se merge în jos, ajungi din om să ajungi neom. Asta este situația noastră, concluzia noastră. Toate s-au întâmplat datorită unui context, pentru că eu am fost atacat, bombardat și am fost împins să accept să fac… în loc să fac cum știu eu, cum gândeam eu. A trebuit să fac cum zic alții, pentru că am fost copleșit de toți idioții și toți tâmpiții care mă atacau și îmi trimiteau mesaje pe Facebook, galeria, care mă înjura pe mine și pe Vasilică, ne făceau… pentru că aveau ei, în capul lor… Au fost manipulați și s-a ajuns la această nenorocire, încât uitați ce s-a întâmplat cu echipa. M-am luat și după Constantino, și după ălă, și după ăla. Toți erau niște filozofi. De fapt, trebuia să fac ceea ce am făcut eu, pentru că echipa asta s-a ridicat pe ceea ce am gândit eu. Cum m-am luat după alții, cum am început să am probleme.

O să spui că de ce nu iei măsurile imediat? Pentru că nu-ți dai seama imediat. Vorbești cu jucătorii și ei spun că e totul ok. Nu spun. Și acum, în ședințe, nimeni nu știe ce se întâmplă. Dar, de fapt, ei știu, dar nu au curajul să recunoască. Asta a fost problema de s-a ajuns la retrogradare. Pentru că un preparator fizic te poate termina. El are altă concepție (n.r. – Vlad Țăran). Dar o să spuneți că Croitoru ce a păzit? Domnule, Croitoru, credeți-mă, a dat niște semnale, dar i-a fost teamă să nu supere pe nimeni, pentru că și el vine după o perioadă în care a avut insuccese și are neîncredere. Dar asta nu înseamnă că nu are valoare. Eu vă spun că muncește foarte mult. Dintre toți antrenorii care au fost la echipa asta, nimeni nu a muncit precum, Croitoru. Are gura cam mare, dar e implicat, are idei, vrea. De ce să-l dau afară pe Croitoru de la echipă? Ce să facă? Nu e o problemă de antrenor, e de grup și de munca făcută. Asta cred. Am oprit căderea asta și încercăm acum să îndreptăm ce se poate îndrepta. Teoretic putem să salvăm acest an. Încercăm să câștigăm meciul de la Oradea, deși va fi foarte greu”, declara Mititelu, care renunța la Vlad Țăran.

Marcel Pușcaș a reacționat după ce Mititelu l-a atacat pe Țăran: ”Pregătirea fizică reprezintă doar 25% din calitățile pe care performerii trebuie să le etaleze. Mai există factorii tehnic, tactic și psihic”

Printre cei care l-au recomandat pe Vlad Țăran la FCU Craiova, după despărțirea de Dan Vasilică, s-a numărat și Marcel Pușcaș, la acel moment director general la clubul oltean, plecat între timp în vară, după retrogradare, și numit mai apoi ca președinte executiv la Ceahlăul. Adică exact la echipa la care ajunge acum Țăran ca preparator fizic după despărțirea de FCU.

După atacul lui Mititelu, cel care ieșea public cu un mesaj pe pagina sa de Faceebok, în care scria despre importanța pregătirii fizice în sport, fără a preciza numele lui Mititelu, FCU Craiova sau Țăran, era chiar Pușcaș. A fost, în mod evident, o încercare de a-i luat apărarea celui pe care la recomandat și care tocmai fusese pus la zid.

”TOȚI FACTORII ANTRENAMENTULUI SPORTIV SUNT IMPORTANȚI!
Nu există unul mai important decât altul.
Pregătirea fizică în sport este esențială dar este doar unul dintre cei 4 factori principali ai antrenamentului sportivilor de oriunde și în orice disciplină.
Reprezintă deci, doar 25% din calitățile pe care performerii trebuie să le etaleze.
Mai există factorii tehnic, tactic și psihic.
Niciunul nu poate fi ignorat.
Echipele valoroase dpdv al ultimilor factori aleargă mai puțin.
Busquets parcurgea 8 km într-un meci, pe când Șut parcurge 11.
Nu mai vorbim de Messi.
În fotbal mult mai important este unde, când și cum alergi.
Tot în fotbal e o vorbă:
„Mingea trebuie să alerge mai mult decât jucătorii!”
Pentru a-ți doza efortul e important să gândești.
Anticipația, plasamentul, marcajul, demarcajul, timingul, intensitatea sunt esențiale.
Dacă vitezele de gândire și de execuție sunt calități ale purtătorului balonului efortul fizic e mai mic.
Cel puțin la fel de important precum factorul fizic este moralul de concurs(psihic)
Ambiția, dăruirea, omogenitatea, foamea de rezultate, dorința de afirmare, inteligența, orgoliul sportivului, adaptabilitatea la condițiile de joc(tactic, meteo, starea terenului, suprafața de joc, suporteri, miză etc) sunt de multe ori mai importante.
Asta nu presupune neobligativitatea coabitării cu pregătirea fizică.
Oare ce s-ar intâmpla într-un meci între două echipe cu aceiași parametri fizici?
Ar rezulta un meci egal?
Cu siguranță ar fi importanți toți factorii.
Și-atunci ce ar înclina balanța în favoarea sau defavoarea unei echipe?
Va câstiga echipa care este mai bine pregătită tehnic, tactic și psihic.
Să punem ca experiment de exemplu, 11 Usaini Bolt să joace contra unei echipe Primavera din Italia!
„Usainii” ar pierde cu grație.
Blazarea, inhibiția, suficiența, haosul, lipsa de personalitate, de inteligență, individualismul, dezbinarea colectivului sunt dușmanii eterni ai pregătirii fizice în sporturile colective.
Și nu numai.
Restul e bla, bla”, a fost mesajul lui Pușcaș.

Rămâne de văzut ce rezultate va avea Țăran la Ceahlăul și dacă munca sa va fi apreciată și se va continua contractul cu el și din vară.

Foto: FCU Craiova și ACSM Ceahlăul Piatra Neamț

Narcis POHOAȚĂ, Marius ANGHEL 16 Oct. 2024, 00:29 Liga 2
Pe aceeași temă