Ministerul Sportului, prin vocea ministrului Eduard Novak, a făcut un anunț total surprinzător în această perioadă în care mai este puțin și vor debuta întrecerile din fotbalul românesc, din sezonul 2022-2023.
Practic, este vorba de faptul că, din stagiunea următoare, toate echipele din sportul profesionist din România au obligația de a trimite pe teren sportivi români în procentul a cel puțin 40 la sută.
O decizie controversată, care poate fi legată și de un eventual act de discriminare în raport cu sportivii străini transferați în România. Ne vom rezuma la întrecerile de fotbal, din ligile inferioare, în special Liga 2, care va debuta în aproximativ o lună. În acest moment, cluburile trebuie să contureze lotul în așa fel încât să poată trimită pe teren, pe parcursul unui meci, cel puțin patru jucători români.
Cum spuneam, decizia poate fi catalogată și drept una discriminatoare în raport cu străinii, dar și cu dreptul la muncă, dar aici ar trebui să intervină și Ministerul Muncii. Cert este că Federația Română de Fotbal s-a declarat surprinsă de anunț, ea neștiind că o astfel de decizie intră în vigoare atât de repede și, mai mult, că nu i-au fost aduse la cunoștință toate detaliile și elementele unei astfel de legi.
Eduard Novak a fost destul de criticat în ultima perioadă, anterior acestei legi de a introduce obligativitatea ca echipele să aibă pe teren cel puțin 40 la sută români, din mai multe motive, cel mai recent cu privire la faptul că scrie pe pagina de Facebook personală și în limba maghiară, dar și că nu el este cel care se ocupă de administrarea ei și a lăsat de înțeles că nu răspunde (în mod ciudat de altfel), pentru ceea ce se postează acolo.
A luat această hotărâre, venită peste noapte, fără ca mulți să știe, poate din dorința de a face un bine, dar cert este că și-a ”pus în cap” multe echipe din prima ligă, dar și din Liga 2, atât pentru idee în sine, cât și pentru faptul că a anunțat introducerea legii în cel mai scurt timp, din sezonul care stă să înceapă.
”Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă.
Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023”, s-a menționat pe pagina oficială de Facebook a ministerului, după care Eduard Novak a declarat:
”După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale.
Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români.
Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei”.
Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a intervenit în urma deciziei Ministerului Sportului și a precizat că măsura este, în mod clar, una care discriminează sportivii străini, în cazul de față fotbaliștii. A urmat o nouă reacție, ulterior, a lui Novak, care a declarat că decizia sa este una legală. Ca de fiecare dată, și de aici ies discursuri în contradictoriu.
Cert este că majoritatea echipelor de fotbal nu vede cu ochi buni decizia, considerând, în primul rând, că este una aplicată mult prea repede, iar în multe cazuri loturile de jucători au fost deja conturate.
Dacă ne raportăm la sezonul trecut de Liga 2, FK Miercurea Ciuc a fost una dintre echipele cu cei mai mulți jucători străini din lot, nu mai puțin de 12, dar procentul s-a mai diminuat în această vară, fiindcă anumiți fotbaliști au plecat anterior deciziei.
La nivel teoretic, e clar că nici formațiile din divizia a doua, câteva dintre ele cel puțin, nu sunt confortabile cu anunțul lui Eduard Novak, mai ales că, să nu uităm, există și regula ”under”, iar în sezonul 2022-2023 sunt obligate să aibă pe teren un jucător născut începând cu anul 2002 și unul născut începând cu 2004.
Liga2.ro va lua legătura cu conducătorii echipelor din Liga 2 pentru a vă prezenta în ce măsură sunt mulțumiți sau nu și în ce măsură le ajută formațiile această decizie total neașteptată a Ministerului Sportului.
Din Liga 1 au început să apară reacții ferme. CFR Cluj nu este de acord cu legea și a anunțat că nu o va respecta până când nu va intra în prevederile ROAF, în timp ce FCSB este total de acord cu ea, ținând cont de faptul că oricum are un număr mic de fotbaliști străini în lot și în ultimii ani s-a axat pe centrul de copii și juniori.
”Decizia este 100% legală, vă spun eu. La fotbal va fi nevoie de 5 români. Nu e așa mult dintr-un lot de 25 de jucatori. Am vorbit cu președintele Burleanu și fotbalul stă bine. Probleme vor fi la handbal, la baschet etc. Acolo sunt cazuri în care 90% dintre sportivi renunță când împlinesc 18 ani, pentru că n-au unde sa joace, echipele preferă străinii.
Nu, procentul nu va scădea. Nu dau înapoi aici! Dar am putea discuta dacă, de exemplu, în cazul fotbalului e oportun sa amânăm o luna-două aplicarea, până se pun la punct. Pentru ei e cam din scurt, e adevărat.
Nu mai avem deloc rezultate la nivelul naționalelor, nu se mai poate continua așa. Mi-am asumat această intervenție, pentru că e foarte necesară. Poți aduce sute de milioane de euro și tot nu rezolvi problemele dacă sportivii români nu pot juca.
Îmi asum faptul că poate e prea din scurt. Dar eu am tras semnalul de alarmă și acum vedem ce urmează, mai discutăm, mai negociem”, a declarat Eduard Novak pentru TVR, după ce hotărârea Ministerului Sportului a fost taxată pe principiul discriminării.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-cele-cinci-nou-promovate-au-primit-certificarea-pentru-liga-2-corvinul-hunedoara-si-csm-resita-raman-sa-astepte-minuni-cele-20-de-echipe-care-vor-evolua-in-sezonul-2022-2023-de-esalon-secu-19236838
https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-aproape-sa-strice-meciul-de-prezentare-a-lotului-celor-de-la-farul-militarii-n-au-pierdut-insa-la-ovidiu-contra-echipei-lui-hagi-19236820
https://liga2.prosport.ro/seria-1/minaur-baia-mare-a-ajuns-la-cinci-achizitii-pentru-liga-2-ultimele-noutati-sunt-portarul-alexandru-costache-si-doi-fundasi-de-la-cfr-cluj-si-u-cluj-19236811
https://liga2.prosport.ro/seria-1/sc-otelul-a-perfectat-al-patrulea-transfer-pentru-liga-2-un-fundas-care-ultima-data-a-jucat-in-canada-clubul-galatean-a-obtinut-certificarea-la-apel-si-se-pregateste-de-amicalul-de-lux-cu-fcsb-19236807
https://liga2.prosport.ro/seria-1/esec-drastic-la-debutul-oficial-al-lui-daniel-oprescu-pe-banca-nou-promovatei-csm-slatina-fostul-selectioner-al-nationalei-u18-a-gasit-repede-scuze-19236795