Universitatea Cluj a reintrat de la mijlocul acestei săptămâni pe mâna lui Adrian Falub (48 de ani), antrenorul care a promovat-o în Liga 2, însă la care renunța după doar 13 meciuri în debutul sezonului trecut, cu toate că echipa avea șapte meciuri consecutive fără înfrângere în acel moment în campionat, dar obținuse și calificarea în optimile Cupei Românei. Falub i-a luat locul lui Cristian Dulca și va încerca să repună formația pe picioare, după ce în primele cinci etape a încasat patru înfrângeri, astfel că acum se află pe loc retrogradabil. Antrenorul are și avantajul că „U” Cluj și-a amânat meciul din acest weekend cu UTA, astfel că are timp să-și cunoască jucătorii și să pregătească următoarea partidă, cea de la mijlocul săptămânii următoare, din Turul 4 al Cupei României, în deplasare la CSC Sânmartin.
E interimar în funcția de antrenor: „Eu stau acum pe bancă doar conjunctural”
Pentru Adrian Falub, aceasta va fi a patra revenire la echipa clujeană, după ce a mai antrenat-o și între 2006-2007, în 2015 și între 2017-2018. Bineînțeles, primele două dăți a fost la vechea „U” Cluj, fiindcă actualul club este înființat în 2016. Acum va avea însă și atribuții de manager sportiv, iar titulatura de antrenor principal este doar interimară, lucru pe care clubul nu l-a specificat atunci când a făcut publică numirea sa.
Falub spune că speră ca mandatul său de antrenor interimar să se încheie într-o perioadă cât mai scurtă, fiindcă vrea să se găsească repede o persoană potrivită pentru această funcție. „Mai în glumă, mai în serios, ți-aș spune că sper ca acesta să fie cel mai scurt mandat din viața mea pe banca tehnică a unei echipe. Nu știu dacă a înțeles toată lumea foarte exact și de aceea o spun explicit: sunt antrenorul interimar al echipei. Rolul meu în pregătirea sportivă a Universității se încheie în momentul în care vom găsi antrenorul cu care să plecăm la drum într-un proiect de lungă durată. Eu stau acum pe bancă doar conjunctural, pentru că nu puteam acționa impulsiv și să numim un antrenor sub presiunea timpului. Suntem în plin campionat, iar locul din clasament nu ne permite niciun moment de respiro în pregătire”, a explicat dejeanul pentru site-ul oficial al Universității Cluj.
Responsabil alături de viitorul antrenor de îndeplinirea obiectivului: „Locul 3 e o contraperformanță”
Falub se va ocupa pentru moment de pregătirea echipei și după numirea noului antrenor principal va avea responsabilitatea îndeplinirii obiectivului: promovarea în Liga 1. Practic, Adrian Falub va ocupa funcția pe care de la înființarea noului club s-a situația Ioan Ovidiu Sabău, demis în vară și înlocuit cu Octavian Moraru, demis, la rândul său, zilele trecute.
„Sunt bucuros că am venit pe o altă funcție, cea de manager sportiv. Cum am mai zis, asigur interimatul ca antrenor, pentru că vreau, în primul rând, să ieșim din această situație. Responsabilitatea postului este imensă, de felul în care voi forma lotul Universității, de calitatea jucătorilor pe care eu îi voi considera demni de a juca la „U”, depinde succesul nostru. Alături de viitorul antrenor îmi voi asuma îndeplinirea obiectivului.
S-a pornit la drum cu un obiectiv clar, promovarea, dar după cinci etape avem patru înfrângeri fără gol marcat. Nu neapărat că îți schimbi obiectivul, însă ai alte priorități. Primordial este să începem să câștigăm meciuri, să strângem puncte și să reușim să ieșim din această criză. Odată bifat acest lucru, vom vedea unde ne vom afla în iarnă, după care ne vom face alte planuri. Nu poți depăși acest moment fără muncă, seriozitate și fără jucători. Băieții mei trebuie să înțeleagă că sunt la un club la care locul 3 ocupat la finalul sezonului trecut e considerat o contraperformanță, un rezultat prost. Un rezultat pe măsura Universității este prima poziție, dar astăzi nu putem să vorbim despre așa ceva”, a mai spus Adrian Falub.
„Nu orgoliile personale contează acum, ci interesul clubului. Fără îndoială sunt probleme în vestiar”
Interimarul Falub are puțini jucători la antrenament, spune că aceștia nu sunt de valoarea locului ocupat în acest moment în clasament, dar recunoaște și că sunt probleme în vestiar.
„În momentul de față, sunt 14 băieți la antrenament. În plus, Dur-Bozoancă, Telcean și Crăciun sunt la loturile naționale. Din ce am văzut până acum, există calitate tehnică, sub nicio formă nu e un lot demn de locul pe care îl ocupă azi în clasament. E important ca ei să înțeleagă că la Universitatea nu sunt străini și români. Aici e un club unde fiecare trebuie să joace cu inima și să contribuie la redresarea sa. Nu orgoliile personale contează acum, ci interesul clubului. Fără îndoială sunt probleme în vestiar, deoarece fără ele nu s-ar fi ajuns în această ipostază. Trebuie să înțeleagă fiecare că primează interesele grupului.
Avem probleme, în primul rând din punct de vedere numeric. Nu știu acum cât de repede putem să găsim jucători liberi de contract, pentru că e și foarte târziu. Cu siguranță vor fi întăriri, dar nu vom aduce pe nimeni de dragul de a face transferuri. Important e ca toată lumea să înțeleagă că e un moment extrem de dificil, unul din care putem să ieșim eroi sau să se întâmple lucruri mai urâte, deși nu vreau să mă gândesc la varianta din urmă”, a spus Falub în interviul acordat pentru site-ul Universității Cluj, care își mai dorește și unul sau doi atacanți noi în lot.
În stafful tehnic vor rămâne aceeași oameni: Mircea Cojocaru (antrenor secund, metodist), Lucian Turcu (antrenor secund), Ricardo Proietti (preparatorul fizic) și Mihai Nădăban (antrenor portari).
„Numai împreună cu suporterii putem să ne redresăm”
În final, Adrian Falub a lansat un mesaj către suporteri, cerându-le susținerea și spunându-le că numai împreună pot redresa actuala situație delicată, din punct de vedere sportiv, prin care trece clubul.
„Nu vreau să îi mint! Eu nu am să îi mint niciodată pe jucători sau pe fani, mai ales pe cei ai Universității Cluj. „U” este echipa clujenilor și trebuie să rămână așa. Este și clubul pe care îl iubesc, am pielea de găină când intru în vestiar! În clipele de cumpănă, această echipă a supraviețuit datorită suporterilor. Fără ei, astăzi „U” nu ar fi existat. Trebuie să susțină echipa, deoarece, repet, e o perioadă extrem de dificilă. În 2015 nu exista stabilitate financiară, dar s-a jucat finala Cupei României. Astăzi stăm foarte bine din punct de vedere financiar, însă traversăm un episod greu din punct de vedere sportiv. Avem 14 jucători la antrenament și un program infernal în față, cu UTA Arad, Dunărea Călărași, Petrolul Ploiești, așa că numai împreună putem să ne redresăm. Aceasta e realitatea!”, a mai spus managerul sportiv al Universității Cluj.
Cum meciul pe care trebuia să-l joace astăzi cu UTA, în etapa a 6-a, a fost amânat, „U” Cluj va avea următoarea partidă
miercuri, de la ora 16:30, la CSC Sânmartin, în Turul 4 al Cupei României. În campionat urmează să joace sâmbăta următoare, pe 14 septembrie, de la ora 11:30, în deplasare la Dunărea Călărași. „U” Cluj se află acum, după cinci etape, pe locul 17, retrogradabil, cu doar trei puncte.
Foto: Dan TĂ‚UȚAN / Mediafax foto