În ultimele sezoane, UTA și-a câștigat renumele de centru important al fotbalului juvenil românesc. Generația 1997-1998 a câștigat Cupa și Supercupa României, iar Dennis Man și Adrian Petre au stabilit recorduri de vânzare pentru echipa fanion a Aradului. În acest campionat, reflectoarele au fost puse în special pe Albert Stahl, dar și fotbaliști ca Ionuț Tănase sau Amir Jorza, care au debutat în Liga a 2-a în urmă cu două sezoane, ar fi trebuit să fie la un nivel mai înalt.
Despre juniorii pe care i-a crescut chiar el la Atletico, ajutat fiind de Francisc Tisza, a vorbit și Cristian Păcurar, antrenorul secund al lui Ionuț Popa. „Sunt de două sau de trei ori mai dezamăgit ca alții, pentru că și eu mă așteptam la altceva de la majoritatea dintre ei. Discutăm mult pe autocar după meciuri, mai ales în cele în care evoluția lor nu e tocmai bună și, într-adevăr, sunt foarte mulți factori care influențează randamentul lor. Am și eu o vină, au și ei, sau mai degrabă ei. Sigur că trecerea de la juniori la echipa mare este grea în România, dar UTA le oferă foarte multe șanse și toate condițiile. Facem tot ce putem pentru ei, sunt foarte dezamăgit de unii. Am încercat să port discuții individuale cu ei, am încercat să mai rămânem împreună și după antrenamente, dar, dacă nu vine de la ei, dacă ei doar găsesc motive și explicații și fotbalul nu este pe primul plan, atunci nu e în regulă. Juniorii pleacă primii după duș, eu în glumă îi întreb dacă au copii acasă. Jorza, la 16 ani, juca și dădea goluri, iar acum nu prinde echipa. Este un singur exemplu, dar putem defalca situația tuturor jucătorilor. Ce antrenori au avut, cum au evoluat, pe plan alimentar, fizic, psihic. Am avut și psiholog la echipă la un moment dat, poate că și impresarii îi influențează, dar nu vreau să arunc vina pe ei”, spune Păcurar.
Tânărul tehnician consideră că tricoul echipei fanion a Aradului ar trebui să fie un factor motivator pentru foștii și actualii săi elevi. „Sunt nedumerit, fiindcă toți și-au dorit să ajungă la UTA, iar acum nu pun fotbalul pe primul plan. Acum, unii sunt supărați că nu joacă titulari, păi ce antrenori nu i-ar băga dacă ar pune umărul la victorii? Au minusurile lor, ar trebui să se uite mai atent la ei, dacă și cât au progresat în ultimul timp și pe unde mai au de lucrat. Trebuie să realizeze că sunt la UTA, că au o șansă mare, spre deosebire de alții, și să-și schimbe atitudinea față de fotbal. Altfel, vor ajunge să plece de la echipă și vor da vina pe antrenori, dar chiar antrenorii sunt de vină?”, a mai punctat Cristi Păcurar.
De altfel, potrivit Sport Arad, Albert Stahl și Dorin Toma nici nu vor face deplasarea la Oradea, pentru meciul cu Luceafărul, urmând să evolueze pentru UTA Under 19 în semifinala națională, de la Șiria, cu CS Drobeta Turnu Severin. Aceeași soartă o va avea și Amir Jorza dacă nu va fi folosit în Liga 2-a, cu mențiunea că mijlocașul central va avea drept de joc a doua zi, indiferent dacă va juca sau nu la Sânmartin.
Joc dificil cu Luceafărul, dar înrezători: „Avem toate atuurile să facem un meci bun”
Cât despre meciul de sâmbătă, de la ora 11:00, de la Sânmartin, cu Luceafărul Oradea, trupa arădeană așteaptă încrezătoare disputa cu bihorenii. „A fost o săptămână mai deosebită propusă de nea Popică, antrenamentele au fost mai lejere, fără încărcare, suntem în ultimele patru etape și dorim să menținem starea pozitivă de după meciul cu Foresta. În proporție de 99,99% salvarea de la retrogradare este rezolvată. Așteptăm meciul cu Luceafărul, unul dificil. Am văzut echipa adversă în meciul cu FC Argeș, individual și colectiv au experiență. Sunt jucători care au fost la Liga 1, cei din față pot să facă diferența oricând. Dar avem toate atuurile să facem un meci bun”, a punctat Cristian Păcurar în cadrul conferinței de presă organizate joi.
UTA pleacă spre Oradea după antrenamentul de astăzi dimineață. Alexandru Manea s-a confruntat cu probleme de ordin medical, dar va fi apt de joc.
Sursa: Sport Arad