Reprezentanții Ligii Profesioniste de Fotbal a Ligii 2 (LPF 2) și alți 18 conducători de echipe (20 au fost în total, dar Brașoveanu și Tulpan fac parte și din conducerea LPF 2) din cei 28 care ar trebui în mod normal să se alinieze la startul următorului campionat al eșalonul secund s-au întâlnit, joi, la o cunoscută pensiune din stațiunea buzoiană Sărata Monteoru pentru a discutat despre actualele probleme de care se lovesc înainte de noul sezon competițional. În cadrul acestei ședințe s-a vorbit despre posibilul format al viitorului campionat din Liga 2, drepturile TV, lotul de jucători pe care îl va avea fiecare club și despre sistemul de promovare și retrogradare. Discuțiile au fost mai mult formale, hotărârile urmând a se lua abia la viitoarea întâlnire din cadrul LPF2, după ce termenul limită de înscriere a echipelor în Liga 2, 20 iulie, va expira. CITEȘTE AICI toate amănuntele Adunării Generale Extraordinare a LPF 2.
Toți cei aflați la întrunire au fost nevoiți să aștepte și sosirea invitatului special Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, acesta întârziind mai bine de o jumătate de oră din cauza unei întâlniri pe care a pretins că a avut-o la Ministerul Tineretului și Sportului.
Primul care a luat cuvântul a fost șeful FRF, care, ironic, a spus că „această întâlnire are tentă de picnic și mai lipsesc grătarul, micii și berea. Nu putem rezolva așa problemele fotbalului românesc”, fiindcă, în opinia sa, ar fi trebuit organizată o masă rotundă. Președintele LPF 2, al echipei Farul și reprezentantul cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF, Aurel Brașoveanu, n-a rămas însă dator și i-a dat câteva replici tăioase care l-au mai temperat pe tânărul președinte al FRF. „Nu am venit aici să bem un șpriț, ci să discutăm anumite probleme ale echipelor din eșalonul secund, în special convenția dintre LPF 2 și FRF privind organizarea meciurilor de către forul pe care îl conduc”, i-a răspuns Brașoveanu.
Burleanu: „E momentul în care dumneavoastră trebuie să spuneți care e direcția în care vrem să o luăm”
Burleanu a făcut mai apoi o analiză la rece a cluburilor din Ligii 2 și i-a îndemnat pe cei prezenți să se gândească bine și să indice direcția în care vor să meargă, să se facă o stratedie de durată, pentru că în aceste condiții nu vor izbuti și nu se știe când vor rămâne fără finanțare de la autoritățile locale.
„Nu știm dacă vă mai puteți baza și peste doi-trei ani de zile pe finanțarea de la autoritățile locale pe care o aveți astăzi. De asta, practic, eu cred că toți ar trebui să înțelegem că momentul în fața căruia ne aflăm e nevoie să ne stabilim exact cum vrem să dezvoltăm competiția la nivelul Ligii a II-a. Trebuie să înțelegem cum putem să comunicăm cu mediul privat ca să-i aduce alături. Nu sunt vorbe, sunt pur și simplu reacții pe care le-am primit dinspre mediul privat și, credeți-mă, că știu ceea ce vă spun. În același timp, nu ați discutat astăzi, aveți drepturile TV în mod individual sau nu le aveți? Atâta timp cât există cluburi care negociază, atunci adio, nu puteți să mai negociați la pachet în mod cert. Prețul e mai mare când se negociază la pachet decât individual, la fel și prețul pe care fiecare dintre membrii îl primește. În același timp ai cluburi avantajate și cluburi dezavantajate. Cluburi care fac audiențe mari vor primi mai puțini bani, dar ăsta este jocul demonstrat în care toți își pun resursa la un loc. Ca să se poată organiza o licitație, iarăși, aceste drepturi trebuie a fi cedate. Ca să poți să le cedezi, în primul rând trebuie să știi: te înscrii sau nu te înscrii. Suntem astăzi un anumit număr de cluburi, dar nu știm dacă ne vom înscrie cu toții 28 și cât de mult vom ține această competiție. Cred că e momentul în care dumneavoastră trebuie să spuneți care e direcția în care vrem să o luăm. Să ne facem strategia asta, pe doi-trei ani de zile. Nu așa, în fiecare an mai modificăm ceva ce se mai poate. Și vreau să vă asigur că Federația Română de Fotbal vă pune la dispoziție gratuit orice asistență de specialitate. Nu suntem interesați de comisioane”, a mai spus Răzvan Burleanu la Sărata Monteoru.
Brașoveanu: „Este o capcană pe care o întind reprezentanții Digi TV”
Discuția a fost continuată de Auraș Brașoveanu, care a solicitat federalilor să semneze convenția dintre LPF 2 și FRF prin care organismul în care sunt înscrise echipele din liga secundă să poată organiza campionatul. Astfel, pretinde acesta, s-ar păstra un echilibru care ar forma un grup unit ce ulterior va purta negocieri în privința drepturilor TV.
Se vrea preluare modelului echipelor din Liga 1 și împărțirea banilor din vânzarea drepturilor TV, astfel nu se va ajunge iar la negocieri separate doar cu unele echipe participante în competiție. Brașoveanu a spus că există discuții cu DigiSport în această privință, însă conducătorii acestei televiziuni vor ca Liga 2 să se structureze pe o singură serie, fără a da însă asigurări că toate echipele vor beneficia ulterior de bani din aceste drepturi TV și nu numai una, două sau trei care sunt mai atractive. Ca exemplu s-a dat cazul FC Rapid București, care a fost deja ofertat cu 100 de mii, însă aceștia vor 300 de mii.
„Am primit un răspuns evaziv din partea celor de la televiziune. Este o capcană pe care o întind reprezentanții Digi TV. Deoarece odată organizată liga secundă într-o serie, nu mai putem da înapoi, iar abia atunci se va discuta suma. Agreem însă idea ca drepturile TV ale echipelor să fie negociate de către FRF, care este cel mai bun negociator”, a spus președintele LPF 2.
În cazul în care vor fi două serii, RCS&RDS va merge aproape sigur pe varianta de a-și rezerva dreptul de a selecta echipele pe care vrea să le televizeze. Tocmai această unitate cerută de membrii LPF2 ar împiedica acest lucru și astfel s-ar forța negocierea la comun a drepturilor TV. Totul urmează a se stabili ulterior termenului limită de înscriere în Liga 2, 20 iulie, atunci când se va știi cum va fi format următorul sezon.
După întrunirea de joi, participanții au rămas să servească masa, meniul încluzând în primul rând renumiții cârnați de Pleșcoi și babic, bucate stropite cu un șpriț de vară.
Articol scris de Marius ANGHEL și Adi SOARE
Foto și video: Adi SOARE