În urmă cu ceva mai mult de doi ani era sărbătoare mare la cramă. ACS Recaș umilea Poli II și obținea matematic promovarea în Liga a II-a. Micuța arenă din Orășelul vinului nu avea însă să guste jocuri cu UTA sau FC Bihor. Mutarea la Timișoara a lăsat un vid, umplut de circa un an de zile de o nouă echipă locală. Noii alb-verzi sunt însă departe de pretențiile trupei care era pregătită de Cosmin Petruescu și își încep urcușul din „Municipalul” lugojean.
AC Recaș s-a mutat la Timișoara pentru a deveni ACS Poli, lăsând până la urmă un orășel fără echipă. Alb-verzii aveau planuri mari după promovare, mărirea arenei, buget „baban” și transferuri noi, totul s-a schimbat însă politic. Întâmplător sau nu noul primar al Recașului nu a agreat să mai dea bani echipei. Pe acest fond a venit oferta din Capitala Banatului și ce era mai bun la „atletici” s-a mutat pe Dan Păltinișanu. Vedetele echipei de la Cramă, Trandu, Boldea, Nanu, Szekely (revenire în cazul său) și Șeroni, au atins Liga I prin noul proiect de la Timișoara. Ultimul a și rămas acolo prin trecerea la FC Viitorul.
Golul lăsat la Recaș a fost umplut de ASCS, grupare înscrisă sezonul trecut în Campionatul Municipal Lugoj. Echipa e însă departe de pretențiile de altădată de pe arena „atleticilor”. Formată din elevi, studenți și muncitori, noua echipă reprezintă de fapt puștii crescuți în perioada de glorie a clubului și alți localnici. Ieri, la jocul cu echipa agreată de suporteri ca „noua Poli”, ASU, din Cupa României, faza județeană, urmașii lui Șeroni au fost demolați, 0-14. Și nu e de mirare. „Noi suntem la un început de drum, avem numai copii și tineri. Diferența de valoare s-a văzut pe teren. Avem în plan reconstrucția, dar vrem să facem echipa doar din localnici. S-a păstrat baza de pregătire, altfel, dacă nu aveam noi… am avut grupe de copii și crescând i-am băgat în Liga a VI-a, dar e greu”, ne-a spus Silviu Tomoș, tehnicianul cu alură de bunicuț al „verzilor”.
Există și multe lucruri bune păstrate de la AC Recaș. Stadionul și anexele nu arată foarte diferit de vremurile când echipa alb-verde trăgea la Divizia B. Doar tabela a ruginit puțin. În schimb, au dispărut plopii din jurul terenului, deveniți aproape marcă înregistrată. „Au fost tăiați acum trei luni de zile”, spune amar Ioan Ciobanu, fostul vicepreședinte al „atleticilor”, devenit viceprimar în localitate și alături de noua echipă. Aceasta e susținută de Primăria Recaș, dar și de cel numit „domnul doctor”. Echipamentul gazdelor te poate păcăli, fiind rămas de asemenea de la Trandu și compania. Astfel, tricoul goleadorului Szabolcs Szekely e purtat de studentul Răzvan Șchiop, în timp ce cel al lui Florin Nanu a rămas la Emanuel Vasilică, care are meseria de muncitor în viața de zi cu zi. De atfel, majoritatea componenților sunt tineri. „Îmbracă tricouri de fotbaliști care au ajuns în Divizia A, deocamdată sunt prea mari pentru ei. Orice început e foarte greu”, adaugă Tomoș. Au rămas de asemenea și stegulețe de la jocul promovării în B, fluturate de copii care au contracarat cu fluiere corul „Peluzei Sud”.
Căpitanul a fost la ACS Poli
Căpitanul echipei e singurul caz de jucător plecat la Timișoara cu ACS și revenit la Cramă. Student și el, Traian Ciobanu a trecut pe la juniorii mari ai formației alb-negre de pe Bega. Galeria alb-violetă l-a luat în vizor după o accidentare: „Hai nr. 9!”, nu știau că sâmbătă a fost chiar ziua sa de naștere.
Antrenorul noii ASCS Recaș speră ca și pe viitor fotbalul alb-verde să producă pentru ligile superioare, dar de această dată echipa de fotbal să rămână. „Eu m-aș bucura să plece din jucători, dar echipa să rămână”, a concluzionat Silviu Tomoș. Nici noul sezon de Liga a VI-a nu se anunță foarte fericit pentru fotbalul recășean. În prima rundă a seriei a I lugojene alb-verzii au cedat cu 2-1 la Vucova. Drumul e încă foarte foarte lung.
1917 era anul înființării lui AC Recaș, gruparea mutată la Timișoara pentru a deveni ACS Poli
Sursa: Sport9