Prima lună a lui 2013 a trecut fără ca echipa fanion a Aradului să aibă certitudinea că-și va rezolva problemele și-și va continua drumul îl seria de Vest a Ligii a 2-a. Cu siguranță, speranțele au renăscut odată cu intrarea în scenă a impresarului Mihai Joița și omului de afaceri, Adrian Marțian, ambii dispuși să o salveze pe UTA, dar, până ce primii bani nu vor intra în conturile clubului, totul e relativ. De asta e conștient și Adrian Falub, care a ales să se întoarcă la Cluj până ce arădenii își vor clarifica situația și i se va comunica și lui care e calea de urmat. Antrenorul arădean continuă să vorbească despre promovare, ca despre singurul obiectiv ce-l are el în cap ca și „principal” în Calea Aurel Vlaicu, dar nu ar spune nu nici unei propuneri care ar amâna puțin acest țel.
– Domnule Falub, ce să înțeleagă suporterii arădeni din plecarea dumneavoastră de la Arad după numai o zi de la reunirea echipei?
– În primul rând, trebuie să preciez că m-am învoit pentru a-mi rezolva niște probleme personale. Apoi, am mai spus-o și joi, eu în condiții de totală incertitudine nu mai pot să lucrez. Dacă se consideră că atitudinea mea e necorespunzătoare, o să ajung cu conducerea clubului la înțelegere amiabilă pentru rezilierea contractului. Dar, de o fi una sau alta, oricum voi reveni marți la Arad, dată la care ar trebui să se știe ce se întâmplă cu UTA.
– Adică, Giovanni Catanzariti ar trebui să opteze pentru unul dintre cele două proiecte cu care s-a pomenit pe masă la finalul săptămânii…
– Eu nu cred că putem vorbi despre niște proiecte în adevăratul sens al cuvântului. UTA e un pacient pe patul de moarte care trebuie salvat astăzi, de proiecte închegate vorbim în altă conjunctură. Probabil și cred că așa ar trebui să facă, președintele îl va alege pe cel care va finanța rapid clubul. Dacă nu intră rapid niște bani în conturile clubului, UTA moare. Apoi, degeaba ne mai dăm noi cu părerea că un așa-zis proiect era mai bun decât celălalt.
– Cu siguranță, dumneavoastră ați dori să se meargă varianta Adrian Marțian, o persoană pe care o cunoașteți de mult timp și care are încredere în antrenorul Falub…
– Nu pot să neg asta, însă nu e o condiție necesară ca eu să continui la UTA. Eu sunt antrenor, treaba mea este să lucrez cu orice patron. Că mă dorește Marțian, Joița sau Berlusconi, eu tot de munca în iarbă trebuie să mă ocup. Am lucrat până acum cu Sichitiu, Băbuțan, Șiman sau Giovanni, nu văd de ce nu m-aș înțelege cu oricare finanțator care ar veni cu gânduri bune pentru UTA. Important e ca cineva să salveze clubul și mai puțin important cine va antrena echipa.
– V-ar convine, totuși, să lucrați cu domnul Adrian Marțian și pentru că aveți cam aceleași planuri pentru club și anume o promovare cât mai rapidă în Liga 1?
– Într-adevăr, am văzut că și domnul Marțian a declarat că ar vrea să nu renunțăm la gândul promovării dacă el va deveni noul patron al clubului, iar punctul meu de vedere îl cunoașteți dintotdeauna. Atâta timp cât voi antrena un club de tradiția și notorietatea UTA-ei , eu nu pot să mă gândesc la altceva decât la promovare. Eu sunt antrenorul care vrea să câștige orice meci, iar UTA cu atât mai mul mă obligă să încerc să fac asta.
– Ați lucra și cu Mihai Joița, chiar dacă acest v-ar trasa un alt obiectiv decât promovarea?
– Din păcate, în fotbal, multe pleacă de la bani. Eu spun mereu că vreau să promovez, dar dacă șefii clubului nu-mi asigură condiții, e clar m-aș lupta cu morile de vânt. Rămâne de văzut ce resurse pune la bătaie și domnul Joița și domnul Marțian, iar, apoi, vom decide împreună dacă planurile noastre coincid.
– Credeți că la această oră mai sunt jucători pe piață cu care UTA s-ar putea întări în vederea atacării promovării?
– Eu zic că sunt, numai bani și perspective să le oferi. Nu vedeți câți jucători au rămas liberi de contract de la Rapid, Universitatea Cluj sau Bistrița, ca să menționez numai cluburile de Liga 1? Fotbaliști buni mai găsim și acum, doar că astăzi UTA nu are ce să le ofere. Mâine, situația s-ar putea schimba și să vorbim altfel despre returul de campionat. Dar, țin să reamintesc și să subliniez ceva. UTA are scheletul de jucători, format doar din piese care au dus greul în turul de campionat și care au dat randament atât cât au jucat. Punctul de plecare sunt acești fotbaliști care trebuie aduși cu salariile la zi. Altfel, nu vom putea scoate maxim din ei și rezultatele vor avea de suferit.
– De două zile, UTA s-a despărțit și de Amadio, care ar putea evolua în Liga 1, la Severin…
– Sunt sigur că Remo va confirma la Turnu Severin. E un portar bun, e păcat că a trebuit să ne despărțim de el. Nemulțumirile sale erau și mai mari, atâta timp cât avea restanțe salariale mai importante decât restul jucătorilor.
– Dar un cantonament în străinătate cât ar fi de important pentru echipă?
– E imperativ! Și așa am pierdut destul timp până ce am reușit să ne reunim, orice oră ce trece e în defavoarea noastră. În această lună avem mare nevoie de terenuri bune, de adversari de amicale ceva mai puternici, cred că oricine ar prelau clubul va înțelege că e necesar să găsească resurse și pentru un cantonament afară. Mai ales că, după cum se știe, costurile nu sunt prea ridicate.
– UTA evoluează în prima etapă a returului cu Poli, în derby-ul Vestului, considerat foarte important pentru suporterii arădeni. Vă impresionează echipa timișoreană prin rezultatele bune din meciurile amicale?
– Poli e o echipă foarte bine organizată, care a făcut transferuri importante și are și un moral bun prin poziția pe care o ocupă în clasament după finalul turului. Dar, în fotbal, am pățit și am văzut multe, așa că meciul din martie nu are un favorit cert. Totul e ca la ora partidei UTA să nu se prezinte cu sabia în fața unui tanc…
Sursa: Sport Arad