Rapidiștii se tem de licențiere: „Va fi foarte greu pentru noi să îndeplinim aceste cerințe”

Marius ANGHEL 09 Dec. 2012, 12:00 Liga 2
Rapidiștii se tem de licențiere:**

Eșalonul secund al fotbalului românesc este greu încercat în această perioadă de criză. Astfel, după retragerea prematură a grupărilor Callatis Mangalia, Astra II Giurgiu și FCM Bacău, ediția de campionat 2012-2013 a Seriei I a plecat la drum cu doar 13 echipe.

Marea majoritate a formațiilor care au rămas în competiție continuă însă să se confrunte cu mari neajunsuri, ceea ce a făcut ca în curtea unor grupări cu pretenții, gen CS Otopeni, să existe jucători neplătiți vreme de 8 luni. Așa stând lucrurile, nu este exclus ca sarabanda abandonurilor să continue în pauza competițională.

În acest moment, gruparea Săgeata Năvodari este credidată cu cele mai mari șanse de desființare după ce principalul susținător al echipei, primarul Nicolae Matei, a fost arestat luna trecută de DNA pentru dare de mită.

Colac peste pupăză, Federația Română de Fotbal a anunțat că va introduce începând din sezonul viitor licențierea și pentru formațiile de Liga a II-a, ceea ce va constitui evident, o altă piatră de moară legată de gâtul acestor grupări. Iar reacțiile negative la adresa acestei hotărâri nu au întârziat să apară.

Cel mai vehement în declarații a fost până acum conducătorul Dunării Galați, Auraș Brașoveanu, care a vorbit în calitate de președinte desemnat al viitoarei Ligii Profesioniste pentru Liga 2, organism ce așteaptă sentința instanței pentru dobândirea personalității juridice. „Cei din FRF uită că tot fotbalul românesc este în situație critică.Toată lumea se chinuie, se zbate să găsească soluții, iar ei în loc să ne susțină, ne dau în cap și ne calcă pe grumaz. Este o încercare de manipulare a competiției sportive. Vor neapărat să reducă numărul de echipe și încearcă să o facă prin impunerea licențierii, știut fiind că regulamentul nu le permite acest lucru”, a precizat Auraș Brașoveanu pentru liga2.ro.

Sucevenii nu sunt încântați deloc de noile reglementări

Acesta a anticipat că efectul unei astfel de măsuri va fi devastator pentru fotbalul românesc. „Cel puțin o treime dintre cluburile care au mai rămas în Liga a II-a vor avea mari probleme să supraviețuiascăîn noile condiții impuse de FRF, iar pe termen mediu și lung se va ajunge la multe zone fără fotbal. Va scădea drastic numărul copiilor ce practică acest sport, iar cu o bază limitată de selecție, este inevitabil că vor apărea tot mai puțini jucători de valoare pentru fotbalul mare. UEFA impune licențierea doar la echipele din cupele europene. În Spania, deexemplu, doar la astfel de cluburi se cere licența, iar la noi se merge până la liga a II-a”, a adăugat Brașoveanu.   

Vestea că FRF va solicita obținerea licenței și pentru cluburile din eșalonul secund începând din sezonul 2013-2014 a stârnit neliniște și printre oficialii grupării sucevene Rapid. „Deocamdată, nu am primit nici o înștiințare oficială la club pe această temă. Din câte știu eu, acordarea licenței se face abia după ce clubul respectiv aduce dovada că îndeplinește anumite criterii bine stabilite, care nu sunt ușor de respectat în condițiile actuale de la noi și se referă la modernizarea bazei sportive, a centrului de copii și juniori și a suprafeței de joc. De asemenea, din punct de vedere financiar, nu se tolerează nici cea mai mică datorie la bugetul de stat. Va fi foarte greu pentru noi să îndeplinim aceste cerințe doar din banii pe care-i primim de la Primărie”, a declarat tehnicianul Rapidului, Ovidiu Murariu.

Articol scris de Gabriel TODERAȘCU

Marius ANGHEL 09 Dec. 2012, 12:00 Liga 2
Pe aceeași temă