În această dimineață, începând cu ora 11:00, sala „Nicolae Dobrin” de la Casa Fotbalului a fost gazda tragerii la sorți a pozițiilor din țintarul calendarului competițional al noii ediții de campionat a Ligii 2, 2015-2016. Cele 28 de echipe au fost împărțite în două serii a câte 14, componența acestora fiind validată prin decizia Comitetului Executiv al FRF din 27 iulie 2015, anunță site-ul oficial al Federației Române de Fotbal.
Alcătuirea celor două serii este următoarea:
– SERIA I: Rapid București*, FC Oțelul*, FC Ceahlăul*, Academica Clinceni, Gloria Buzău, ASC Bacău, Rapid CFR Suceava, Dacia Unirea Brăila, FCM Dorohoi, CS Balotești, ACS Berceni, Farul Constanța, Bucovina Pojorâta**, Dunărea Călărași**;
– SERIA A II-A: Gaz Metan Mediaș*, FC Brașov*, Universitatea Cluj*, CS Mioveni, Metalul Reșița, Unirea Tărlungeni, Olimpia Satu Mare, CSM Râmnicu Vâlcea, FC Caransebeș, Șoimii Pâncota, FC Bihor Oradea, Chindia Târgoviște**, UTA Bătrâna Doamnă**, FCM Baia Mare**.
* echipe retrogradate din Liga 1
** echipe promovate din Liga 3
În urma efectuării tragerii la sorții a rezultat următorul program competițional al sezonului regulat:
Etapa I, Seria I
Bucovina Pojorâta – Gloria Buzău
Dacia Unirea Brăila – Rapid CFR Suceava
Dunărea Călărași – SC Bacău
Academica Clinceni – Oțelul Galați
FCM Dorohoi – ACS Berceni
Rapid București – CS Balotești
Ceahlăul Piatra Neamț – Farul Constanța
Etapa I, Seria a II-a
Unirea Tărlungeni – Șoimii Pâncota
UTA Bătrâna Doamnă – Gaz Metan Mediaș
Chindia Târgoviște – Universitatea Cluj
FC Bihor – CS Mioveni
Metalul Reșița – Olimpia Satu Mare
FC Caransebeș – CSM Râmnicu Vâlcea
FCM Baia Mare – FC Brașov
Sistemul competițional pentru sezonul 2015-2016:
Din ediția 2016-2017, eșalonul secund va rămâne cu o singură serie, de 22 de echipe. Din acest motiv, la finalul actualei ediții de campionat, vor retrograda 11 echipe.
În cadrul evenimentului în care a fost stabilit țintarul sezonului regulat al ediției 2015-2016 a Ligii 2, reprezentanții cluburilor din acest eșalon au fost informați cu privire la modul de desfășurare al competiției care va începe pe data de 29 august.
Sistemul competițional va păstra, în linii mari, formatul care a fost folosit și în campionatul precedent, adică un sezon regulat, urmat de play-off și play-out. Principalele modificări au fost aduse în ceea ce privește promovarea și retrogradarea, dar și numărul de puncte cu care se va intra în a doua fază a competiției.
Vor retrograda 11 echipe
Primele echipe care vor retrograda în eșalonul al treilea vor fi ocupantele locurilor 13 și 14 de la finalul sezonului regulat. Primele șase echipe din clasament vor evolua în play-off, în timp ce ocupantele locurilor 7-12 se vor duela în play-out. La finalul play-out-ului, ultimele trei clasate (echivalentul pozițiilor 10-12) vor retrograda direct. În plus, ocupantele locului al treilea în play-out-ul celor două serii (echivalentul locului 9) vor disputa un meci de baraj, în urma căruia învinsa va retrograda în Liga 3.
Trei echipe au posibilitatea să promoveze din Liga 2
În ceea ce privește promovarea, ca și în sezonul precedent, câștigătoarele play-off-ului vor urca în Liga 1 direct. Principala modificare apare în ceea ce privește echipele care vor termina pe locul al doilea în cele două serii. Acestea vor disputa mai întâi un baraj în două manșe, tur și retur, învingătoarea urmând a se duela cu ocupanta locului 12 din Liga 1, pentru a se stabili ultima echipă care va evolua în ediția 2016-2017 a primului eșalon.
Se intră în play-off și play-out cu jumătate din punctele sezonului regulat
O altă schimbare importantă a avut loc în ceea ce privește punctajul cu care se va începe faza a doua a campionatului. Astfel, toate echipele calificate în play-off și play-out vor continua doar cu jumătate din punctele obținute în sezonul regulat, în meciurile disputate cu grupările clasate pe locurile 1-12. În cazul în care există echipe cu un număr de puncte impar, se va face rotunjirea în plus.
Datele de disputare ale etapelor sezonului regulat, care va începe pe 29 august, vor fi aprobate în următoarea ședință a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal.
Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: FRF