Noi semnale de alarmă trase la Olimpia! Actuala conducere prezintă „jaful la care a fost supus clubul”

Marius ANGHEL 28 Sep. 2016, 12:11 Liga 2

Marți, la stadionul Olimpia, a avut loc o conferință de presă la care au participat Adrian Cozma, consilier județean și membru în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) și Ciprian Bretan, ex membru în Comitetul Director al clubului sătmărean. Cei doi au dorit să aducă la cunoștința situația gravă, aproape de colaps, a clubului ce activează în Liga2. „Vrem să vă prezentăm jaful la care a fost supus acest club”, a spus Adrian Cozma. Iar în acest sens au fost oferite câteva cifre.

– Datoriile clubului în acest moment sunt de 1,5 milioane lei (15 miliarde de lei vechi). Datorii care, dacă nu sunt achitate până la finele anului, pot crește până la 2,2 milioane lei.
– Din totalul de 1,5 milioane, 700.000 reprezintă datoriile către diverși furnizori, 350.000 restanțele salariale, 300.000 impozite, taxe etc, iar restul sunt datorii la terți.

Potrivit lui Cozma și Bretan, la această situație s-a ajuns datorită vechii conduceri a clubului care a înglodat clubul în datorii. Drept dovadă, s-au prezentat câteva facturi care certifică faptul că s-au făcut cheltuieli nejustificate. De exemplu, într-un interval scurt, s-au achiziționat 36 kg cafea, s-au închiriat aparate de cafea (300 lei/lunar), s-au emis 6 facturi într-o lună pentru transportul suporterilor la meciurile din deplasare. Asta în condițiile în care s-au jucat doar două meciuri afară, iar suporterii își achitau singuri combustibilul. Pentru fiecare din așa zisele deplasări ale suporterilor s-au achitat sume cuprinse între 4.500 și 4.900 de lei, în timp ce cazarea și masa jucătorilor la deplasări se ridica la 2.000-3.000 de lei?!

De asemenea, s-au emis facturi pentru 137 de perechi de ghete, 250 de mingi, 108 treninguri de antrenament etc. Dar ghetele le cumpără, de regulă, jucătorii, iar la venirea noii conduceri nu s-au mai găsit mingi.

Adevărat, din facturi reies câteva cheltuieli făcute anapoda. Sau, poate, unele, sunt umflate. Doar că este vorba de sume relativ mici care, însumate, nu se ridică nici la 10 la sută din valoarea totală a datoriilor. Restul? Marți n-am aflat acest lucru. Și nu am aflat, adică nu ni s-au comunicat, datoriile Olimpiei la preluarea clubului de actuala conducere. Sunt mai mari? Sunt mai mici? Asta așa, ca să aflăm dacă oamenii care conduc azi clubul sunt gospodari. Sau nu.

„Sunt datorii realizate în patru ani în contextul în care balanța din iunie 2012, la preluarea clubului de Dan Băbuț, arăta zero la capitolul datorii”, a spus fostul șef al galeriei, Ciprian Bretan.

Ca o concluzie de final, Adrian Cozma a spus că nu vede o altă soluție decât finanțarea clubului, în continuare, din banii publici. „În momentul de față nu văd altă ieșire decât banii publici”, a spus Cozma. Dar cele două organisme care susțin Olimpia, Consiliul Local și Consiliul Județean, au virat deja în contul clubului sumele prevăzute prin statut. Soluția? O eventuală modificare a statutului clubului ar putea duce la suplimentarea bugetului. Bani din care trebuie plătite, cu prioritate, salariile jucătorilor. Pentru că unii sunt neplătiți de trei-patru luni și ar putea să-și depună memorii la FRF în orice moment. Iar neplata drepturilor salariale poate duce la sancțiuni dure, începând cu depunctarea și terminând cu excluderea.

Articol scris de Constantin DEMIAN (Informația zilei)

Marius ANGHEL 28 Sep. 2016, 12:11 Liga 2
Pe aceeași temă