Ilie Stan, prezentat oficial ca antrenor la Farul. „Primul obiectiv e calificarea în play-off, după care ar fi extraordinar să obținem promovarea”

Alexandru Raita, Marius ANGHEL 17 Mar. 2016, 13:35 Liga 2

Înfrângerea de marți seară, pe teren propriu, împotriva echipei SC Bacău, scor 1-2, îndepărtarea la 14 puncte de liderul Rapid București și jocul foarte prost arătat de Farul în cele patru etape trecute deja din 2016 a dus la demiterea lui Constantin Gache. „Marinarii” au vrut să ceeze un șoc, o schimbare până nu este prea târziu și obiectivul promovării să fie compromis. Miercuri dimineață, patronul Giani Nedelcu anunța despărțirea de experimentatul antrenor și, totodată, declara că a ajuns la un acord cu Ilie Stan (48 ani). Fostul antrenor al Stelei din perioada octombrie 2011 – martie 2012 a acceptat imediat propunearea, mai ales că era liber de contract după despărțirea de FC Zakho, o echipă din Irak.

Miercuri după-amiază, după ce confirma pentru Liga2.ro numirea sa pe banca tehnică a Farului, Ilie Stan ajungea la Constanța, avea o primă discuție cu lotul de jucători și mai apoi era prezentat oficial în funcția de antrenor principal. Însoțit de Giani Nedelcu, președintele Consiliului Director al FC Farul, Ilie Stan a vorbit presei despre obiectivele pe care le are la noua sa echipă.

„Pentru mine, e o nouă provocare. Am analizat situația actuală și spun și eu că nu e nimic pierdut. Important e ca jucătorii să aibă încredere și să fie pozitivi. Sunt convins că lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Mă bazez pe actualul lot, format din fotbaliști cu experiență, unii dintre ei având și prezențe la Liga 1. Primul obiectiv e calificarea în play-off, după care ar fi extraordinar să obținem promovarea. Nu ne va fi ușor, dar fără sacrificii nu reușești nimic. Dacă totul va decurge bine, cred că vom face lucruri frumoase. Mi-aș dori și ca, în urma evoluțiilor noastre, să readucem lumea la stadion, ceea ce ar fi un imbold moral pentru echipă”, a spus Stan la prima sa conferință în calitate de antrenor principal la Farul.

Contractul de antrenor al lui Ilie Stan cu FC Farul este până în vară, cu drept de prelungire. Din staff-ul său vor mai face parte Robert Panduru, Ion Barbu și Gheorghe Mina, ultimii doi foști secunzi și în mandatul lui Gache. Obiectivul lor va fi promovarea. „Obiectivul a rămas același, să ne batem pentru promovare. Nu e nimic pierdut, o luăm de la capăt, ca de la un moment zero”, a spus și Giani Nedelcu.

„Dacă nu există respect și disciplină va fi greu să realizăm ceea ce ne dorim”

În ultimele patru etape rămase de disputat din returul sezonului regular, FC Farul va mai întâlni echipele FC Oțelul (d), ACS Berceni (a), CS Balotești (d) și Gloria Buzău (a). Ilie Stan se gândește deocamdată doar la primul, atunci când vrea să debuteze cu dreptul. „În scurtul timp pe care îl am până la acest meci, încerc să le cresc jucătorilor încrederea. Vrem să batem Oțelul, după care să încercăm să câștigăm și celelalte partide. Așa cum spunea nea Imi Ienei, victoriile aduc victorii”, a spus „Iliesta”, care a dezvăluit că a urmărit și meciul pierdut cu SC Bacău: „Am văzut meciul. A fost o problemă de atitudine și le-am și spus-o jucătorilor. Sper ca în următoarele jocuri să eliminăm acest neajuns. Iar cu determinare și cu mai multe încredere de sine, să schimbăm rapid lucrurile. Eu sunt un tip ambițios și, cu sprijinul conducerii, sper să reușim să ne atingem obiectivul, visul. Dacă am fi pesimiști, ar trebui să stăm acasă. Grupul va fi unit. Se mai întâmplă să apară certuri pe teren, atunci când lucrurile sunt în defavoarea ta în meci și pe tabelă. Vrem să rezolvăm aceste lucruri, pentru că, dacă nu există respect și disciplină, atât tactică, cât și de grup, va fi greu să realizăm ceea ce ne dorim. Am discutat însă cu băieții și sper ca într-un timp relativ scurt să devenim mult mai uniți și toți să gândească la unison, ca să câștigăm fiecare joc în parte și să obținem cât mai multe victorii. Cu SC Bacău a fost un joc, probabil că fiecare și-a dat seama de greșelile făcute, iar eu spun că la jocul următor vor fi o altă atitudine și o altă determinare”, a mai declarat Stan, citat de Ziua de Constanța.

Patronul Farului a dezvăluit și ce întrebări a pus Ilie Stan atunci când a fost ofertat să vină antrenor la Farul. „Primele detalii pe care ni le-a cerut Ilie când a venit au fost despre situația financiară a jucătorilor, plățile către ei. Jucătorii sunt plătiți la zi, nu sunt restanțe la ei. Poate fi restanță o lună la chirie la un jucător sau 5% la altul din ce are de luat pe o lună. Restanțe au însă antrenorii Ion Barbu și Gică Mina”, a spus Giani Nedelcu.

Ilie Stan va fi al doilea antrenor al Farului în acest sezon și va prelua echipa de pe locul 5 în Seria I, cu 32 de puncte acumulate în 20 de etape, la o distanță de 14 puncte față de liderul Rapid București. În cariera sa, Stan a pregătit echipe ca Victoria Brănești, CS Mioveni, Steaua, Concordia Chiajna, FC Vaslui, FC Brașov și FC Zakho (Irak). Cel mai important reper ca antrenor este legat de perioada octombrie 2011 – martie 2012, atunci când s-a aflat la conducerea echipei Steaua. O altă performanță a fostului mijlocaș, originar din Pogoanele, Buzău, a fost promovarea celor de la Victoria Brănești din Liga a 3-a până în Liga 1.

Foto: Alexandru RAITA

Alexandru Raita, Marius ANGHEL 17 Mar. 2016, 13:35 Liga 2
Pe aceeași temă