Veste excelentă de la Timișoara: s-a dat start la licitația pentru noul „Dan Păltinișanu”. Va fi de categoria UEFA 4, cu tribune acoperite și fără pistă de atletism

Anda DELIU, Marius ANGHEL 03 Sep. 2019, 15:26 Diverse
Veste excelentă de la Timișoara: s-a dat start la licitația pentru noul

Un nou mare oraș al României va avea în câțiva ani un stadion nou, ultra-modern. De data aceasta, este vorba de Timișoara, unde pe locul actualului „Dan Păltinișanu” se va ridica o arenă modernă, fără pistă de atletism și cu tribune acoperite.
Investiția va fi făcută de Compania Națională de Investiții (CNI) și autoritățile promit un stadion de categoria UEFA 4, cea mai ridicată.
Deocamdată, s-a dat startul pentru licitația referitoare la întocmirea documentației necesare proiectului.

Capacitatea noii arene va fi de 30.000 de locuri, la fel actualul stadion. Tribunele vor fi acoperite, iar pista actuală de atletism de la arena timișoreană nu va mai exista, astfel că spectatorii vor fi mai aproape de gazon, de fotbaliști.

Noua arenă va fi concepută pentru a putea găzdui partide de fotbal, dar și de rugby. Cum ceea ce se promite este o arenă de categoria UEFA 4, noul stadion va putea fi gazda unor meciuri de Liga Campionilor, Campionat European sau Campionat Mondial. În ceea ce privește rugby-ul, vizate sunt meciurile de Superligă, dar și de Champions Cup, Campionat European sau Mondial. Finanțarea este de la Compania Națională de Investiții.

700.000 de lei pentru studii de fezabilitate și autorizații

CNI a deschis prima licitație publică, pentru un contract de 700.000 de lei, care se referă la studiului de prefezabilitate, de fezabilitate, a altor studii de specialitate, precum și pentru elaborarea documentațiilor pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism.

De altfel, amplasamentul stadionului a fost predat către CNI încă din luna iulie de proprietar, Consiliul Județean Timiș.

„Ne aflăm în fața unui moment important pentru realizarea noului stadion. La scurt timp după ce am predat amplasamentul, CNI a și lansat licitația pentru studiile necesare. Investiția se mișcă în acest moment foarte rapid. Firma care va câștiga licitația va avea termen 4-5 luni să predea documentația. Suntem la dispoziția Companiei pentru orice situație ce ar putea să apară, astfel încât să nu existe sincope în derularea investiției”, a declarat președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Licitație pentru execuție, anul viitor

Cât privește vechiul stadion, Consiliul Județean Timiș îl va demola din fonduri proprii. Instituția se angajează să realizează și utilitățile necesare. În zonă, o problema o reprezenta rețeaua electrică, una care nu ar mai fi făcut față, spre exemplu, unui generator electric de mare putere.

Pentru actuala licitație, a documentației, ofertele vor fi deschise la data de 4 octombrie. În mai puțin de cinci luni, câștigătorul va trebui să termine documentele solicitate. Ulterior, va urma licitația pentru proiectarea și execuția noii arene.

Foto: În imaginea cu care este ilustrat articolul este o variantă de stadion propusă pentru „Dan Păltinișanu” acum mulți ani în urmă.

Articol scris de Anda DELIU

Anda DELIU, Marius ANGHEL 03 Sep. 2019, 15:26 Diverse
Pe aceeași temă