Ionuț Lupescu, despre soluția de reducere a cheltuielilor în ligile inferioare. „Era foarte ușor de implementat”. Ce are de gând cu formatul Ligii 3 și cu barajele campioanelor din Liga 4

Marius ANGHEL 16 Mar. 2018, 12:25 Stiri
Ionuț Lupescu, despre soluția de reducere a cheltuielilor în ligile inferioare.

În campanie electorală pentru a convinge votanții că merită să fie ales pe 18 aprilie președinte al Federației Române de Fotbal, Ionuț Lupescu spune că primele reacții pe care le-a primit sunt unele care îi dau încredere că îl poate întrece la alegeri pe Răzvan Burleanu, actualul președinte și principalul său contracandidat.

„Primele reacții sunt foarte bune. Lumea participă foarte intens la discuții, am văzut că foarte mulți își doresc o schimbare, o schimbare în competență în principal și îmi dă mie încredere că am luat decizia corectă de a reveni în fotbalul românesc. Eu încerc să-i cunosc pe cei pe care nu-i știam, jumătate dintre ei mă știu, am lucrat cu ei în perioada în care eram la federație. Ceilalți care sunt mai noi, normal că nu mă cunosc. Sunt foarte multe diversiuni. Povestesc că sunt arogant, că vreau să dau afară, că vreau să schimb, să nenorocesc pe toată lumea, și când mă văd și stăm de vorbă despre fotbal, apoi îmi strâng mâna și spun: «Domnule, aveam altă impresie sau altă idee despre dumneavoastră». Pentru mine e foarte important să îi cunosc și să încerc să-i conving”, a povestit fostul internațional în emisiunea ProSport LIVE.

„Dacă se dorește, într-adevăr, să ajuți Liga a 3-a, Liga a 2-a, trebuie să fi mai aplecat spre ei”

Întrebat dacă o parte din banii mulți cheltuiți cu salariile pentru proprii angajați pe care îi are acum FRF puteau fi investiți în sprijinirea fotbalului din ligile inferioare, Lupescu spune că se putea face ceva în acest sens. Fostul dinamovist crede că federația ar putea adopta câteva măsuri pentru a reduce cheltuielile la Liga 2 și Liga 3, însă nu înțelege de ce nu s-a făcut nimic până acum.

„Dacă se dorește, într-adevăr, să ajuți Liga a 3-a, Liga a 2-a, trebuie să fi mai aplecat spre ei. Am avut foarte multe discuții și mi-am dat seama că sunt idei pe care erau foarte ușor de implementat și nu știu de ce nu au fost implementate în acești patru ani de zile, tocmai pentru a-i ajuta și pe ei să aibă costuri mai mici. Sunt multe echipe care s-au retras, pentru că au avut costuri de transport, cazare și așa mai departe prea mari, pentru că nu au fost puse într-o zonă/ligă mai apropiată cu celelalte echipe, lucruri care cu siguranță se pot schimba și nu știu de ce nu s-au făcut”, a mai declarat Lupescu.

Vrea transformarea campionatului Ligii 3 într-unul de amatori și eliminarea barajelor de promovare din Liga 4

Dacă va deveni președinte al FRF, Ionuț Lupescu vrea să transforme campionatul Ligii 3 într-unul de amatori. Reorganizarea ar însemna și eliminarea barajului de promovare în acest eșalon, deci toate campioanele județene, plus Bucureștiu, să acceadă direct în Liga 3. Întrebat de moderatorul emisiunii ProSport LIVE, Claudiu Giurgiu, dacă situația actuală de la nivelul ligilor 2, 3 și AJF-urilor este una dezastruoasă, Lupescu a răspuns.

„Este un mix. Se pun foarte multe discuții pe regulament și de competiție, că este o singură serie, două serii de Liga a 2-a, poate discuții sunt foarte multe la Liga a 3-a. Definim Liga a 3-a de amatori, reușim să eliminăm play-off-urile din Liga a 4-a și atunci, din cele care promovează vom face o Liga a 3-a mai consistentă, în care zonele de circulație să fie mai apropiate și atunci avem clar, o ligă de amatori. Și atunci, automat, și contractele sunt de amatori, nu de profesioniști. Toată lumea vrea un minim de criteriu de licențiere, pentru ca măcar terenurile să fie într-o stare bună. Asta le-am cerut și eu. Domnule, trebuie să avem terenuri bune, pentru că dacă nu avem, atunci e foarte greu să faci spectacol pe ele. Mulți sunt de acord cu această problemă”, a spus Ionuț Lupescu.

„La Liga a 2-a, la fel. Sunt echipe care au potențial pentru o ligă așa cum este, de 20 de echipe, altele mai au câteva probleme de finanțare. Dar și acolo se pot găsi soluții, în care să poți să vii în plus cu o finanțare, cu un ajutor financiar din partea federației”, a completat candidatul la funcția de președinte al FRF.

Metode de lucru ca la UEFA

În situația în care va fi ales președinte al federației, Ionuț Lupescu spune că vrea ca fiecare problemă din fotbalul românesc să fie discutată de oameni implicați în respectivul campionat. Acea comisie să analizeze, să tragă concluzii, să vină cu propuneri și ele să fie apoi adoptate. E un model pe care Lupescu l-a învățat cât a lucrat la UEFA, însă care se regăsește în mare parte și la FRF, sub conducerea lui Burleanu.

„Eu vreau să discut cum fac și la UEFA, în comisii. Aceste comisii trebuie să fie compuse din oameni care chiar lucrează la ele, toată ziua se lovesc de aceste probleme, fie la Liga a 2-a, fie Liga a 3-a, juniori. Împreună cu administrația trebuie să găsim soluții. Reprezentantul lor trebuie să vină cu propunerea în Comitetul Executiv, să fie fezabilă și bună și eu să asigur că o implementăm. Dar toate discuțiile acestea trebuie să fie la un grup, o masă de lucru, nu să decid eu”, a mai spus Ionuț Lupescu la ProSport LIVE.

Alegerile pentru președinția FRF vor avea loc pe 18 aprilie, iar principalii contracandidați pentru această funcție sunt Răzvan Burleanu și Ionuț Lupescu.

Foto: Lucian DANCIU

Marius ANGHEL 16 Mar. 2018, 12:25 Stiri
Pe aceeași temă