Vestea verii pentru fanii lui „U” Cluj. Echipa poate juca în Liga 2 și din sezonul viitor. Condițiile care trebuie să se îndeplinească

Vestea verii pentru fanii lui
  • Alcătuirea ligii secunde, din sezonul viitor, ar putea suferi modificări mari peste vară, din cauza problemelor financiare cu care se confruntă mai multe echipe.
  • Sunt cel puțin șapte echipe care riscă să se desființeze în această vară, caz în care locul lor în noul sezon va fi luat de echipele retrogradate, în ordinea clasamentului.


Sezonul proaspăt încheiat a fost cel mai trist din ultimii 16 ani pentru suporterii Universității Cluj. Retrogradarea în Liga a III-a a echipei ce în urmă cu un an juca finala Cupei României, a fost cea mai mare „bombă” din eșalonul secund. Chiar și cu echipa retrogradată matematic și cu probleme financiare mari, fanii lui „U” Cluj mai au motive să spere că echipa lor de suflet va evita rușinea de a evolua în cel de-al treilea eșalon.

Oficialii echipei clujene încă speră să vândă pachetul majoritar de acțiuni unui investitor care să rezolve problemele financiare. Unul dintre argumentele acestora este acela că Universitatea are șanse mari să evolueze tot în liga secundă și în sezonul viitor. Sistemul cu o singură serie de 22 de echipe dă mari bătăi de cap multor cluburi, privind situația financiară. Mai mult, sunt echipe care și-au câștigat sportiv dreptul de a juca în Liga a II-a, dar managerial sunt „la pământ”.

În cazul în care acestea vor dispărea, locul lor în viitorul sezon va fi luat de echipele retrogradate sportiv, în ordinea clasamentului din stagiunea precedentă, „U” Cluj și Rapid Suceava fiind primele care așteaptă la rând.

Șapte echipe nesigure de participare

Sunt cel puțin șapte echipe nu sunt sigure de continuarea activității și în sezonul viitor. Una dintre ele este ACS Poli Timișoara, echipa retrogradată din Liga 1. În cazul acesteia, Curtea de Conturi a decis că finanțarea de la bugetul local este ilegală și a întrerupt-o, iar oficialii echipei nu știu încă de unde vor face rost de bani pentru sezonul viitor, chiar dacă primarul a garantat continuitatea, în vestiar.

Tot din Liga 1 vine o altă echipă cu probleme grave. Petrolul are datorii mari către foști jucători și 15 iunie ar putea fi declarat falimentul societății, caz în care echipa va fi exclusă din campionat.

În aceeași situație se află și FC Brașov, care așteaptă decizia în privința falimentului pe 22 iunie.

Farul, aproape fără scăpare

FCM Baia Mare este încă o echipă nesigură de prezența ei în viitoare ediție a Ligii a II-a. Maramureșenii nu știu dacă vor mai fi susținuți de autoritățile locale și în sezonul viitor, iar în cazul în care nu vor găsi finanțare, se ia în calcul varianta de a nu se înscrie în campionat. Într-o situație similară se află și Șoimii Pâncota, care încă așteaptă un răspuns din partea autorităților locale, privind acceptul pentru finanțarea pe sezonul viitor. Nici SC Bacău nu este sigură de prezența în noul sezon, însă acest lucru îl putem spune aproape despre toate cluburile ce ar trebui să joace în Liga 2.

Și situația clubului Farul Constanța este gravă după ce Tribunalul a decis intrarea în procedură de faliment, s-a făcut contestație și speranțele se leagă de o anulare a aceste decizii.

Cele 22 de cluburi care ar trebui să înceapă noul campionat al Ligii 2

Noul campionat al Ligii 2, ediția 2016/2017, trebuie să înceapă pe 30 iulie 2016. Dacă nu se vor desființa și alte echipe, viitorul sezon al Ligii 2 ar trebui să fie format dintr-o singură serie care să cuprindă 22 de cluburi:

ACS Poli Timișoara
Petrolul Ploiești
Dunărea Călărași
Dacia Unirea Brăila
SC Bacău
Farul Constanța
FC Academica Clinceni
UTA Bătrâna Doamnă/FC Voluntari
Chindia Târgoviște
CS Mioveni
FC Brașov
FCM Baia Mare
CS Balotești
ACS Berceni
CSM Râmnicu Vâlcea
Șoimii Pâncota
Olimpia Satu Mare
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe
Juventus București
CS Afumați
ASU Poli Timișoara
Luceafărul Oradea

Rapid CFR Suceava, Universitatea Cluj, Bucovina Pojorâta, Unirea Tărlungeni și Metalul Reșița stau la rând pentru a lua locul vreunei echipe dintre cele 22, în cazul în care se va retrage sau desființa.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: Dan TĂ‚UȚAN

Pe aceeași temă