Un campion al Sălajului este singurul fotbalist român ce joacă în Suedia!

Mihai Andries 04 Jan. 2013, 17:27 Special

Ne aducem aminte cu mare plăcere de Someșul Ileanda, formație care câștigat de o manieră categorică campionatul în Liga a IV-a Sălaj, în 2010. Susținerea era pe măsură, astfel că jucătorii aveau condiții excelente pentru acest nivel. Lotul a fost completat cu mulți jucători cu state vechi la nivelul Ligilor II și III și gruparea de pe Someș era de neoprit în campionat. A venit și momentul mult așteptat, când Someșul a câștigat partida de baraj pentru Liga a III-a, cu reprezentanta județului Bihor, după loviturile de departajare, promovând în eșalonul superior. Apoi, brusc, Someșul a dispărut de pe harta fotbalului sălăjean, din cauza unor probleme financiare. Jucătorii au fost lăsați să-și caute alte echipe, iar unii au făcut pasul spre Liga a III-a sau către alte zări. De aici a început declinul fotbalului în comuna Ileanda, care acum este reprezentată doar de Benfica. Destin fericit, totuși, pentru fostul căpitan Dacian Dacin. După ce s-a perindat pe la mai multe echipe din țară și Ungaria, la Varda (Liga a III-a), jucătorul a ajuns să evolueze tocmai, în Suedia! Chiar dacă este vorba doar de Liga a III-a, competiția este una de un nivel ridicat. Fostul jucător al campioanei Sălajului îmbracă tricoul formației Bodens BK, acolo unde joacă de mai bine de un an. „Fotbalul în Suedia este foarte iubit, drept dovadă numărul de ligi și de echipe. Condițiile sunt excelente și, chiar dacă este doar Liga a III-a, pot spune că nivelul este foarte ridicat. Totul este diferit față de România. Aici sezonul începe primăvara și se termină toamna. Stilul de joc se bazează pe viteză și angajament fizic. Pot spune că avem condiții la fel cum au echipele din prima ligă de la noi. Nu mai vorbesc de stadion, care are trei stele UEFA și se ridică la nivelul arenelor noastre din primul eșalon”, ne-a declarat Dacian Dacin.
 
 
Logodit cu Krisztina Klocza, fosta jucătoare de la HC Zalău
 
Alături de Dacian Dacin, în Suedia se află și logodnica sa Krisztina Klocza. Handbalista a evoluat la HCM Baia Mare, dar și la HC Zalău, iar acum joacă pentru Bodens Handball IF – formație în liga secundă. „Amândoi, suntem în Suedia și evoluăm la echipe din același oraș, dar cluburile sunt diferite”, a precizat fostul căpitan al Someșului.

AFLĂ‚ MAI MULTE DESPRE POVESTEA LUI DACIN ÎN SUEDIA

 

„În Suedia, salariul este înzecit față de România”
 
Prin multă muncă și seriozitate, fostul jucător al campioanei Sălajului a ajuns să joace la un nivel superior tocmai în Suedia. El a mai trecut pe la FC Baia Mare, Unirea Dej, CFR II Cluj, Someșul Ulmeni, Someșul Ileanda și Varda (Ungaria), iar acum se vede împlinit, atât din punct de vedere profesional, cât și material. „Suntem undeva în nordul Suediei, la 200 km de Laponia. Toate deplasările la meciuri se fac cu avionul! În clasament suntem în primele 5 – 6 locuri, dar e foarte greu să ne batem la promovarea în liga secundă. M-am documentat cu un prieten ziarist și pot spune că sunt singurul român din Suedia, care joacă într-o ligă profesionistă. Referitor la salariu, pot spune că este înzecit față de România și, mai mult, este la zi. Aici sunt oameni civilizați, care te respectă și se țin de cuvânt, lucruri mai rare în România. În lot sunt și alți jucători din Bosnia, SUA sau Sierra Leone, iar ultimul joacă la națională. Recent, a venit și un englez, care a evoluat Premier League. Cu toții formăm un colectiv unit”, a adăugat fotbalistul originar din Baia Mare.

Mihai Andries 04 Jan. 2013, 17:27 Special
Pe aceeași temă