Să se facă lumină!

24 Aug. 2012, 10:44 Special
Să se facă lumină!

Azi ar trebui să aibă loc un Comitet de Urgență în care să se decidă asupra mai multor elemente importante pentru sezonul care stă să înceapă luna viitoare, nu se știe când. Printre subiectele care ar trebui să se discute azi se numără programul Ligii a II-a și a III-a, dar și reinstalarea (sau nu) penalizării Mioveniului.

Problema cea mai arzătoare este cea a sezonului care stă să înceapă. Federația nu pare dispusă să ia taurul de coarne sau dacă o face are un stil ciudat de a o arăta. Săptămâna care stă să se încheie a mustit în variante semioficiale privind noul sezon, toate provocate de problemele financiare ale multor echipe din Liga a II-a și a III-a. S-a vorbit de o amânare a startului cu o săptămână sau două. S-a vorbit de refacerea țintarului, cel puțin la nivelul Ligii a II-a, pe o tabelă Berger de 14. S-a vorbit de desființarea Callatisului și de un colaps apocaliptic al Chindiei, dar în primul caz nimeni de la club nu a trimis hârtia oficială, deși clubul e mort, iar în al doilea caz Gică Popescu și CJ Dâmbovița vorbesc împreună, dar se înțeleg separat. S-a vorbit de renașterea Buftei, unde s-au prezentat la probe aproape toți jucătorii liberi de contract din țară, dar nu se știe dacă se va continua treaba acolo sau nu. S-a vorbit de începerea sezonului în Liga a II-a la data normală, dar cu serii descompletate, gen 12 (seria I) cu 14-15 (seria a II-a). S-a vorbit de probleme provocate de întârzierea schimbării unor cluburi din drept public în privat. S-a vorbit de reorganizarea de urgență a seriilor de Liga a II-a și a III-a după un nou format: o serie de L2 de 24 de echipe și 4 serii de L3 de 18.

Multe din informațiile de mai sus le-am anunțat și noi, însă, oficial, nimeni nu spune nimic. Concret nu știm ce se întâmplă cu noul sezon, câte retrogradează, care este sistemul competițional. Singurele certitudini de pe hârtie sunt în acest moment că sezonul încă începe pe 31 august la Liga a III-a și pe 1 la Liga a II-a, iar Callatis, Buftea, Chindia, FCM Bacău și Politehnica Timișoara sunt în campionat.

Încă ceva: marți și miercuri e turul patru din Cupa României și orice neprezentare acolo înseamnă automat excluderea din campionat. Sunt curios ce va face onor Federație, dacă Bacăul, Buftea și Callatis nu se prezintă? Începe seria I cu 12 echipe? Dar dacă, prin absurd, se prezintă cu juniorii, dar în campionat nu mai joacă? Nu este bulversat tot sezonul, cu echipe stând 2-3 etape la rând? Ce se întâmplă cu Liga a III-a, acolo unde în seria a VI-a CSO Plopeni și (se pare) Șelimbăr au abandonat? Mai rămâne FC Timișoara II în seria a IV-a?

Acestea sunt toate întrebările care îl rod pe microbistul de rând pasionat, ca și mine, de fotbalul mic. Când se va hotărî federația să dea un răspuns concret la aceste întrebări? Nu de alta, dar cineva spunea că s-a vehiculat și varianta de a se aștepta până după meciurile din Cupă pentru a se lua o decizie finală!? Adică cu DOUĂ‚ zile înainte de startul sezonului, atunci când cluburile deja ar trebui să aibă rezervările făcute la cazări?! Asta e nebunie!

Îmi rămâne speranța că astăzi se va lua o decizie în privința acestor probleme arzătoare ale fotbalului mic și, fie se va da drumul la campionat așa cum s-a discutat, adică de săptămâna viitoare, fie se va amâna cu o săptămână, însă în ambele variante să se stabilească clar cum se va desfășura noul sezon și cu cine. Hai să lămurim acum cum stă treaba că și așa am lungit-o mult prea mult!

PS: părerea mea despre penalizarea Mioveniului mi-am expus-o deja de câteva zile. Dacă cineva crede altfel, e liber să o facă și să o spună. De aceea e democrație.

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

24 Aug. 2012, 10:44 Special
Pe aceeași temă