Baraj sau promovare directă?

26 May. 2012, 09:23 Opinii
Baraj sau promovare directă?

Aceasta este întrebarea care stă pe buzele tuturor din Liga a II-a în această dimineață. Conform celor anunțate de FRF, în jurul orei 12 vom afla ce și cum, în cadrul unei conferințe susținute de Mircea Sandu, la finalul ședinței Comitetului Executiv.

Privind la rece cum stau lucrurile, situația este destul de clară. Avem un loc liber rămas pentru Liga a II-a și trebuie ocupat cumva. Problema apare la acest cumva, deoarece românului se pare că îi place vorba aia: „de ce simplu, când se poate complicat”. Nu vreau să se înțeleagă că am parti-pris-uri cu cineva (nu sunt Gaz Metan Severin, au contraire), dar atât logica, cât și regulamentul pe care s-a mers anul trecut spun că meritul sportiv este cel care primează. Adică locul respectiv ar trebui ocupat de prima echipă de sub locul 2 din clasamentul seriei a II-a, care are licență. Și spun asta deoarece, în acest moment, campionatul se dispută după vechiul ROAF, regulament care spunea că într-o situație de acest gen cum e cea de anul acesta, merge mai departe echipa de pe locul 3 sau următoarea care primește licența, adică ce s-a întâmplat anul trecut cu Mioveni. Că FRF a scos acel paragraf din ROAF-ul vechi, din motive greu de înțeles, decizia finală cade în mâna Comitetului Executiv.

De ce și Voința Sibiu?!

Ultimele variante vehiculate atât în lumea fotbalului, cât și în presă, înclină spre un baraj. Dar și aici se merge pe mai multe variante. Prima ar fi un baraj între ocupantele locurilor 3 din cele două serii, dar trebuie să ne reamintim că aici e vorba de un loc rămas liber în seria a II-a și nu un loc rămas liber în Liga I din cauza neacordării licenței unui club din acel eșalon cum a fost anul trecut cu Timișoara și Bistrița. Dacă totuși FRF vrea baraj, acesta ar fi cel mai corect răspuns în opinia mea.

A doua variantă ar fi un baraj în trei între FCM Tg. Mureș (locul 15 în Liga I) și ocupantele locurilor 3 din cele două serii. Această variantă are două versiuni:

– una cu două etape: un prim baraj între locurile 3 și apoi câștigătoarea să joace cu FCM Tg. Mureș – mi se pare o prostie așa ceva

– una cu mini-turneu în trei: joacă fiecare cu fiecare și cel mai bun merge în Liga I – așa ar fi cel mai corect dacă tot se vrea baraj în trei

A treia variantă este deja absurdă. Prin vocea conducătorilor clubului, cei de la Voința Sibiu (locul 16) au anunțat că așteaptă un răspuns de la FRF privind o eventuală participare a sibienilor la un baraj pentru rămânerea în Liga I, care să includă primele două echipe de sub linie din Liga I și ocupantele locurilor 3 din Liga a II-a. Aloooo! Unde ne trezim? Ne întoarcem la discuția cu meritul sportiv și observăm că Voința Sibiu (care a promovat anul trecut de pe locul 4 din seria a II-a a Ligii a II-a după un baraj cu Săgeata) și FCM Tg. Mureș și-au terminat programul în Liga I și au retrogradat. Deci nu au reușit să reziste și în sezonul viitor. Adică au avut o șansă și nu au valorificat-o, așa că acum să vină alții mai buni. Dacă e să judecăm după logica sibienilor, de ce nu renunțăm la promovarea directă și facem un baraj cu ultimele patru clasate în Liga I și primele două clasate din fiecare serie a Ligii a II-a, nu?

Indiferent de soluția aleasă de FRF vor exista nemulțumiți, însă rămân la părerea că forul fotbalului românesc a greșit enorm atunci când a lăsat la latitudinea Comitetului Executiv o astfel de decizie. Cel mai simplu era să se stabilească clar prin regulament ce se întâmplă în astfel de situații. Dar când tu, ca federație, dai un loc liber pe care nu îl ai în Liga a II-a, unei echipe care nu există (vezi decizia privind Craiova), îți pierzi din credibilitate.

Așteptăm voturile voastre în sondajul de pe coloana din dreapta și pe Facebook

COMENTEAZĂ‚ PE B(ÂR)LOG DE LIGA 2 DESPRE SITUAȚIA CREATĂ‚
PRIN RETRAGEREA TIMIȘOAREI DIN PROCESUL DE LICENȚIERE

26 May. 2012, 09:23 Opinii
Pe aceeași temă