La 34 de ani, Florin Costea mai joacă fotbal doar de plăcere, și este golgheter în Liga 3: „În primul rând sunt bucuros că sunt sănătos.” | INTERVIU

Adrian MUJEA, Marius ANGHEL 08 Feb. 2020, 09:54 Special

Fostul internațional Florin Costea (34 de ani) este arma letală din atacul echipei de Liga 3 Viitorul Dăești, pentru care a marcat în tur 11 goluri. „Cioară” are casa la doar două minute de stadionul de la Fedeleșoiu și anunță că nu mai este dispus să plece de la Dăești, acolo unde este coleg cu jucători vâlceni cu experiență, precum Florian Pîrvu, Lucian Iordache, Mihai Deaconescu sau Octavian Vasile, și antrenat de doi foști jucători ai Chimiei, Gabriel Mangalagiu și Lucian Giurcă.

Descoperit pe când era copil de Emil Ciulei, Costea a fost pregătit apoi de Gică Lepădatu și la 18 ani a debutat în eșalonul secund, la Rarora. La doar 19 ani a fost cumpărat de Universitatea Craiova, la „pachet” cu fratele lui, în iarna anului 2005, cu doar 52.000 de euro, de la FC Râmnicu Vâlcea și a trăit în Bănie cele mai frumoase clipe din carieră, însă accidentările i-au blocat transferul în străinătate. A mai jucat pentru FCSB, CS Turnu Severin, CFR Cluj, Arsenal Tula (Rusia), Zakho FC (Irak), CSM Râmnicu Vâlcea, ACS Șirineasa, U Craiova 1948 SA și Atletic Bradu.

Florin Costea: „Vreau să mă bucur de fotbal, nu-mi propun un număr anumit de goluri”

Florin Costea a acordat un interviu în exclusivitate pentru Liga2.ProSport.ro, în care a vorbit despre așteptările pe care le are în finalul carierei sale de fotbalist.

Florin, ești golgheterul Seriei a 4-a, cu 11 goluri, și ai avut un tur de campionat foarte bun. Cum te simți?
A fost un tur bun pentru mine, nu neapărat pentru faptul că sunt golgheterul seriei, ci mai ales că am fost sănătos, nu m-am mai accidentat. În retur vreau să mă bucur de fotbal, nu-mi propun un număr anumit de goluri. Îmi doresc să câștige Dăeștiul, eu să fiu sănătos și să pot evolua meci de meci, asta este important.

Nu vor fi probleme pentru Dăești cu evitarea retrogradării (echipa e la cinci puncte peste ultimul loc retrogradabil direct)?
Avem o echipă bună de la mijloc în sus. Sper să terminăm în primele patru-cinci echipe din serie. Nu cred că vom avea probleme cu retrogradarea. Sper să nu apară accidentări sau alte probleme la echipe. În rest, nu îmi fac probleme. Cred că punctul nostru slab în tur a fost la nivelul fundașilor centrali, nu neapărat defensiva, dar cei care au jucat acolo, nu erau de meserie fundași. Acum au venit la echipă trei fundași centrali, este ceea ce aveam nevoie să fim o echipă competitivă, să ne batem la locurile 2-5.

„Nu mă mai interesează nicio ofertă. Eu am jucat fotbal de performanță, am încheiat acel capitol”

Te gândești și la o carieră de antrenor după ce termini activitatea de sportiv?
În primul rând sunt bucuros că sunt sănătos. Se știe câte probleme de sănătate am avut în trecut. O să joc cât timp îmi mai permite organismul, o lună, un an sau patru ani. Când simt că nu mai pot, atunci pun stop. Pot să mai joc și câțiva ani, dacă mă țin picioarele. Cursurile de antrenor le continui în viitor, eu am terminat și  facultatea de sport, dar nu știu ce voi face peste trei-patru ani.

Ai avut oferte în această iarnă? Mereu se vorbește că te vrea Adrian Mititelu la „FC U” Craiova?
Eu am venit la Dăești să fiu aproape de casă, de familie, nu mă mai interesează nicio ofertă. Eu am jucat fotbal de performanță, am încheiat acel capitol, acum fac mișcare mai mult pentru sănătate, vreau să mă bucur de fotbal. Aici, la Dăești, este un grup frumos. Sper ca acest lucru să se vadă și în rezultate. Am o fetiță acasă și este foarte greu să mai plec de lângă ea, nu știu ce mă poate face să mă despart de ea. Am fost plecat de acasă 20 de ani, din Vâlcea, acum sunt bine, toată lumea este sănătoasă, copilul, soția, părinții, fratele și totul este bine.

„O să fie benefic pentru fotbal ca Bănia să aibă două echipe la Liga 1”

„FC U” Craiova este ca și promovată?
Craiova are o echipă mult peste nivelul Seriei a 4-a. Acolo, Adi Mititelu investește mult, sunt condiții de Liga 1. Au plecat pentru trei săptămâni în Antalya. Eu cred că merită să promoveze, au tot ce le trebuie, sunt convins că vor promova cu multe etape înainte de final. Este echipa mea de suflet, eu țin cu ei, nu mai există o altă echipă pentru mine. Îmi doresc să intre și la Liga 1, depinde doar de ei, ce investiții vor face în vară. După cum îl cunosc pe Adi Mititelu, acesta este scopul, să promoveze la Liga 1. O să fie benefic pentru fotbal ca Bănia să aibă două echipe la Liga 1, oamenii sunt iubitori de fotbal și numai eu știu ce era în sufletul meu când jucam cu 30.000 de oameni în tribune.

Cine ia titlul în Liga 1?
Eu am jucat și la CFR, și la Steaua (n.r. – se referă la FCSB, care, atunci când a evoluat pentru ea se numea Steaua), și la Craiova, cele trei echipe care se luptă la titlu, dar nu am o favorită anume. Probabil CFR este favorită, a fost tot timpul pe primul loc, dar titlul se joacă. Astra poate intra și ea în calcule, depinde de multe lucruri, chiar și de noroc.

România se califică la Euro?
Sunt două meciuri, se poate întâmpla orice. Islanda este un adversar accesibil. Nu înseamnă că va fi ușor, jucăm pe terenul lor, dar șanse sunt!

FLORIN COSTEA
34 de ani, născut la data de 16 mai 1985
atacant

– a jucat la FC Râmnicu Vâlcea, Universitatea Craiova, FCSB, CS Turnu Severin, CFR Cluj (toate patru din Liga 1), Arsenal Tula (Rusia), Zakho FC (Irak), CSM Râmnicu Vâlcea (Liga 2), ACS Șirineasa, U Craiova 1948 SA, Atletic Bradu și Viitorul Dăești (ultimele patru din Liga 3);
– a debutat în Liga 1 în 2006, pe 15 septembrie, în meciul Universitatea Craiova – Poli Iași 3-3;
– are 192 de meciuri în Liga 1, 60 de goluri și 21 de pase decisive;
– a fost golgeterul Ligii 1 în sezonul 2008-2009, când a marcat 17 goluri;
– a adunat 6 meciuri la echipa națională, totalizând 336 de minute;
– a strâns 9 sezoane în Liga 1;
– în prezent este golgeterul echipei Viitorul Dăești, în Liga 3, cu 11 goluri în 15 partide.

Articol scris de Adrian MUJEA

Adrian MUJEA, Marius ANGHEL 08 Feb. 2020, 09:54 Special
Pe aceeași temă