Chiar dacă a terminat anul acesta doar pe locul trei Campionatul Ligii a IV-a, în urma unor echipe pline „stranieri” din județul Constanța, cum ar fi Unirea Casimcea sau Săgeata Stejaru, echipa de seniori a clubului Pescărușul Sarichioi a făcut în acest sezon cel mai bun campionat fiind la un moment dat pe primul loc în clasament. Istoria acestei echipe care adună la meciurile de pe teren propriu chiar și câte o mie de spectatori a început în urmă cu mai bine de un deceniu atunci când cel mai vârstnic jucător din Campionatul județean de fotbal Tulcea, Vasile Teliceanu, a dat credit unei generații de juniori care acum au ajuns la maturitate fotbalistică.
„Dacă vrei fotbal de performanță și să ai tribunele pline la meciurile de acasă, juniorii sunt secretul succesului. Așa se face că fotbalul este așa de iubit la noi în comună și stadionul este plin, iar la meciurile din deplasare suporterii ne însoțesc cu miile.” declară Vasile Teliceanu, jucător încă activ la 51 de ani.
Chiar dacă Sarichioi este cea mai mare comună din județul Tulcea, un sat este cel care a dat, de-a lungul timpului, cei mai mulți și cei mai talentați jucători: Zebil.
„În anii 70 nu era săptămână în care să nu se organizeze campionate de fotbal pentru copii la Zebil, pe arșiță, ploaie sau ninsoare. Se împărțea satul în patru și campionatul era tot timpul cu semifinale și finală. Ce meciuri erau, ce ambiții și mai ales câtă lume: mai mulți spectatori decât la meciurile de seniori”, își amintește Teliceanu despre vremurile în care a prins microbul pentru fotbal.
Dacă pe vremea comunismului conducea fotbalul din teren, anii de după l-au prins în toate funcțiile deodată. De loc din Zebil, satul de la câțiva kilometri de Sarichioi, Vasile Teliceanu a iubit atât de mult fotbalul la un moment dat încât, atunci când situația financiară i-a permis, în locul unei mașini scumpe și-a investit câștigurile într-un … stadion de fotbal. A fost, în urmă cu 12 ani, primul stadion privat din județul Tulcea, undeva la marginea satului Zebil.
„După Revoluție m-am privatizat și cu microbul pentru fotbal luat am ținut echipa Orizontul Zebil ani buni în Divizia D, cum era atunci. Picaseră CAP-urile, picase și fotbalul, așa că fotbalul intrase într-un fel de moarte clinică. Am luat-o de jos, cu juniorii și cu Nicolae și Luca Bravu am reușit să pregătim o echipă care avea să câștige campionatul în finala cu Arrubium Măcin, o fostă divizonară și oraș cu tradiție în fotbal. O altă fostă divizionară, Granitul Babadag, avea prin anii 96-97 planuri de promovare și fiind orașul de la câțiva kilometri de noi le-am împrumutat jumătate din echipa de juniori. În anul 2000 s-a schimbat situația în comună, am dat adunarea și am luat-o de la capăt cu echipa Pescărușul Sarichioi care avea să câștige faza județeană a Cupei României în 2002, cu un antrenor experimentat în persoana lui Mihai Olteanu.” declară cel care în toți acești ani a fost și pe teren, dar și sponsor principal pentru echipă.
Ultimul deceniu a fost pentru comuna Sarichioi „Doar Pescărușul, o iubire alb albastră!”. Sezoane mai bune, ani cu dezamăgiri, dar fără excepție în prima jumătate a clasamentului până în luna mai a acestui an când a pierdut meciul decisiv pentru titlul de campioană.
„La Sarichioi am convingerea că viitorul fotbalistic este asigurat de cei aproape 50 de juniori legitimați la echipă și chiar dacă nu ne permitem noi să transferăm jucători din alte județe, vom fi cu ce avem tot timpul acolo sus pe podium, de ce nu în anii ce urmează și la Liga a III-a” mai spune omul care de mai bine de patru decenii respiră fotbal prin toți porii, duminică de duminică.
În primăvara acestui an, Pescărușul Sarichioi a participat la un turneu internațional în Cipru, iar în vara acestui an Sarichioi va fi la rându-i gazda unui turneu internațional cu invitați din Cipru, Bulgaria și posibil Moldova, Ucraina și Ungaria.
Articol scris de Irinel CĂ‚LIN