INCREDIBIL | O echipă sătească din România, somată de Benfica Lisabona să își schimbe denumirea. Au crezut că e o glumă: „Am fost și la AJF, iar dânșii râd de această situație”

Marius ANGHEL 01 Nov. 2017, 18:55 Special

O echipă sătească din România a atras atenția prin denumirea pe care o are tocmai până în Portugalia și i-a făcut pe conducătorii clubului Benfica Lisabona să ia măsuri. Benfica Ileanda, o formația de Ligă a 4-a din județul Sălaj, este amenințată de lusitani cu instanța dacă nu își schimbă numele.

Prin intermediul Casei de avocatură „RATZA & RATZA” din București, cea care are în România calitatea de mandatar al Sport Lisboa E Benfica Lisabona, deținătoarea a doua trofee de Liga Campionilor a trimis, în luna octombrie, pe adresa grupării din Ileanda, o notificare în ce anunță încălcarea drepturile de proprietate intelectuală, scrie Sportul sălăjean.

La început, sălăjenii de la Benfica Ileanda au crezut că este vorba despre o glumă. „Nu credeam vreodată că vom deranja marele Benfica și că vom fi contactați de reprezentanții clubului din Portugalia! Am tot făcut cercetări în ce privește casa de avocatură din capitală, cu atât mai mult cu cât denumirea ei este una mai interesantă. Ne-am dat seama însă că e vorba despre o treabă serioasă. Am fost și pe la AJF, iar dânșii râd de această situație. În țara asta mai sunt multe echipe care poartă nume celebre, unele chiar în Sălaj, cum ar fi Real, Juventus, Atletico sau Inter. Deocamdată pe noi ne-au găsit, dar pe viitor probabil toți vor avea astfel de probleme”, a declarat, pentru Sportul Sănăjean, primarul Cornel Lar, cel care este și conducătorul grupării din Ileanda.

„Suntem de acord cu toate solicitările lor și vom renunța la numele de Benfica, dar nu putem dintr-o dată”

În caz contrar, dacă Benfica Ileanda nu încetează să folosească denumirea de Benfica, să retragă de pe piață toate produsele și materialele care poartă acest nume, inclusiv cele de pe echipamentul sportiv și să șteargă pagina oficială de facebook a echipei, atunci Benfica Lisabona se va folosi de toate mijloacele legale pentru apărarea drepturilor de proprietate intelectuală și pentru recuperarea prejudiciilor suferite!

Primarul comunei Ileanda speră că acest caz se va rezolva cât de repede și a făcut deja primele demersuri pentru remedierea problemei. „Ca urmare a adreselor pe care le-am primit, noi le-am trimis un răspuns. Suntem un club mic de fotbal, de amatori, care este finanțat mai multe din bani de la bugetul local. Nu avem siglă, nu avem drapel, fără articole de vânzare cu sigla sau cu numele. Noi nu facem marketing cu numele de Benfica. Nu ne putem conforma la cerințele dânșilor de 10 zile, pentru că suntem angrenați deja într-o competiție. La notificarea pe care ne-a trimis-o, i-am înștiințat că suntem de acord cu toate solicitările lor și vom renunța la numele de Benfica, dar nu putem dintr-o dată, tocmai pentru că suntem angrenați într-o competiție, fie ea și de Liga a 4-a. Atunci când noi am ales numele de Benfica nu am avut nici cea mai mică intenție să prejudiciem pe cineva, sub nicio formă, nici financiar, nici de imagine sau drepturi de proprietate intelectuală. Pur și simplu, când s-a înființat echipa, în cadrul asociației erau și fani de la Benfica Lisabona. După notificarea pe care am trimis-o, am primit un răspuns cum că clubul este de acord și ne acordă răgaz până în iunie anul viitor, astfel încât să nu se mai înscriem într-o competițiie viitoare cu numele de Benfica”, a mai spus edilul Cornel Lar.

Club înființat în 2008 de tineri foști muncitori în Portugalia

Echipa Benfica Ileanda a fost înființată în anul 2008 de câțiva tineri din comună, care fuseseră la muncă în Portugalia și care erau simpantizanți ai celebrei formații din Portugalia. Mai mult, unul dintre sponsori era un portughez, care a avut o mică afacere cu ciuperci pe raza comunei de pe Someș. Ani la rând, formația a evoluat în Liga a 5-a, însă nu a a avut rezultate notabile. După ce Someșul Ileanda – echipă care în anul 2010 devenea campioana Sălajului – s-a desființat, Benfica Ileanda a ajuns în Liga a 4-a, acolo unde joacă și acum.

În competițiile organizate de AJF Sălaj regăsim nume de mare rezonanță în fotbalul românesc sau european, precum: REAL Crișeni, BENFICA Ileanda, RAPID Jibou (Liga a IV-a), SPORTING Zalău, INTER Pericei, OLIMPIC Gîrceiu, STEAUA Cosniciu (Liga a V-a) sau ATLETIC Zalău (campionatele de juniori).

Iată notificarea trimisă de Casa de avocatură din București către Benfica Ileanda:

    „Casa de avocatură RATZA & RATZA din București

    În atenția domnului președinte Eugen Călăcean

    Stimați Domni,

    vă contactăm în calitate de mandatar al Sport Lisboa E Benfica în ce privește probleme legate de drepturi de proprietate intelectuală. După cum aveți cunoștință, clientul este unul dintre cele mai titrate echipe din Portugalia și din lume. SP Lisboa E Benfica deține recordul pentru cele mai multe campionate și anume 36, având în total 81 de trofee naționale și internaționale. De asemenea, Benfica are printre cei mai mulți membrii cotizanți din lume, precum și milioane de fani la nivel mondial, pe locul 26 la venituri în ultimii 3 ani conform auditului efectuat de DELOITTE pentru cluburile de fotbal, Benfica se regăsește pe locul 38 în clasamentul celor mai puternice mărci de fotbal.

    SLB este de asemenea titularul mărcii Uniunii Europene nr.006022883 – Sport Lisboa E Benfica & FIG (în continuare „marca Benfica” – anexa 1). Marca Benfica conține inclusiv emblema binecunoscutului club polisportiv SL Benfica actuala campioană a Portugaliei. Având în vedere istoria clubului portughez putem concluziona că marca Benfica este una dintre cele mai cunoscute în mediul sportiv. Clientul nostru a aflat recent faptul că dumneavostră utilizați denumirea „BENFICA” în legătură cu o echipă de fotbal, astfel cum reiese inclusiv pe pagina de facebook, cât și pe pagina Asociației Județene de Fotbal Sălaj și pagini ale ziarului local Sportul Sălăjean.

    Utilizarea denumirii BENFICA protejată prin marca Benfica în același domeniu de activitatea este de natură a atingere drepturilor de proprietate industrială aparținând clientului nostru. Totodată, folosirea neautorizată a unor semne similare cu marca protejată anterior este natură a fi în detrimentul caracterului distinctiv și al renumelul acesteia, asociind în mod incorect activitățile echipei dumneavoastră cu clubul SL Benfica, publicul putând considera că Benfica Ileanda este un club local afiliat sau sponsorizat de către SL Benfica.

    Diluarea caracterului distinctiv al cunoscutei mărci aparținând clientului nostru va avea drept rezultat reducerea puterii de atracție a acestei și în mod automat scăderea valorii sale. Această situație de fapt este de natură a creea prejudicii materiale și morale în patrimoniul titularului. Pe cale de consecință, acțiunile neautorizate desfășurate de asociația dumneavoastră nu pot fi și nu vor fi tolerate de către clientul nostru. În pofida celor de mai sus, clientul nostru este dispus să soluționeze acest diferent pe cale amiabilă.

    În acest sens, client nostru vă solicită ca în termen de 10 zile de la primirea prezentei să procedați la: – încetarea oricărei folosiri neautorizate a denumirii Benfica, similară mărcii Benfica pentru activită sportive și conexe sau oricăror semne similare care încalcă drepturile de proprietate intelectuală aparținând SLB, inclusiv dar nu limitat la modificarea denumirii și îndepărtarea oricăror mențiuni de pe paginile web mai sus menționate – ștergerea paginii oficiale de facebook a echipei – retragerea de pe piață, respectiv din funcțiune a tuturor produselor și materialelor purtând denumirea Benfica, inclusiv dar nu limitat la echipamentul sportiv – abținerea pe viitor de la încălcarea oricăror drepturi de proprietate intelectuală aparținâd clientului nostru – semnarea unui angajament care să vizeze asumarea obligațiilor menționate mai sus.

    În cazul în care nu vom primi un răspuns favorabil din partea dumneavoastră, clientul nostru își rezervă dreptul de a se folosi de toate mijloacele legale puse la dispoziția sa în vederea apărării drepturilor sale de proprietate intelectuală și, de asemenea, în vederea recuperării prejudiciilor suferite, conform prevederilor legale aplicabile în această materie. În așteptarea unui răspuns pozitiv, vă mulțumim pentru atenția acordată acestei scrisori. Cu stimă, Sport Lisboa E Benfica RATZA & RATZA Sonia Vasile – Bugarin, Consilier PI”

Marius ANGHEL 01 Nov. 2017, 18:55 Special
Pe aceeași temă