Fenomenul ciucan, explicat de Robert Ilyeș! Antrenor și jucător la Csikszereda, fostul rapidist țintește la promovare și la un meci de retragere în Liga 2, în fața propriilor suporteri

Marius ANGHEL 03 Apr. 2017, 12:03 Special
  • Robert Ilyeș a împlinit luna trecută, pe 4 februarie, 43 de ani. Nu s-ar spune, dacă îl vezi în sala de forță sau la antrenamentele pe care le face cot la cot cu elevii săi. Sau colegii săi, mai bine zis, pentru că Ilyeș este antrenor, dar și jucător la AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, echipa din orașul său natal. 

 

După ce a condus echipa către promovarea în Liga a 3-a, în 2014, fostul internațional este foarte aproape să aducă în premieră gruparea harghiteană în liga secundă la 113 ani de la înființarea clubului! AFK Csikszereda este pe primul loc în Seria 1 a Ligii 3. Ilyeș este cel mai vârstnic marcator din istoria primelor trei ligii, la 42 ani și 9 luni: „Aș vrea în Liga a 2-a ca jucător, dar un singur meci aș vrea să joc, dacă ne ajută și Dumnezeu. Să promovăm și să joc ultimul meci în fața propriilor suporteri. Și vreau să mă retrag cu fruntea sus!”

Academie de fotbal la Miercurea Ciuc

În urmă cu 3 ani și jumătate, AFK Miercurea Ciuc (AFK Csikszereda în maghiară) punea bazele parteneriatului cu celebra Academie Puskas, din Ungaria. Modelul maghiar a prins extraordinar de repede și echipa ciucană are deja jucători în naționalele de juniori și tineret ale Ungariei. Harghitenii au intrat și în atenția FRF de curând, iar Felix Grigore (managerul de competiții) a vizitat baza de milioane de euro din secuime în căutare de potențiali jucători pentru loturile de juniori ale României. 

„La juniori deja suntem foarte cunoscuți. Avem echipă în elită, la Under 17 suntem între primii patru în Cupa României. Sistemul nostru se bazează pe subcentre, și avem subcentre în nouă orașe. Deci când vorbim despre Miercurea Ciuc, noi vorbim despre o bază de 600.000 de oameni, pentru că avem baze de la Reghin până la Cluj-Napoca. Acolo, copiii tot după sistemul nostru fac antrenamentele și cei mai buni ajung la 14 ani aici, la noi. Deci vorbim despre un sistem care nu este bazat pe un singur oraș”, a spus președintele clubului harghitean, Szondy Zoltan.

Robert Ilyeș este implicat trup și suflet la echipa din orașul natal. Acesta a investit din banii săi, câștigați din fotbal, într-un teren sintetic de antrenament acoperit cu balon. „Eu când m-am întors, când m-am retras din prima ligă, am început efectiv de la zero. Am făcut anunțuri pentru toate grupele de vârstă de copii, am făcut o selecție mare și în împrejurimile orașului. Acum, numai în clubul nostru, sunt 400 de copii care practică fotbal. Numai fotbal, nu mai vorbim și de celelalte sporturi care mai sunt. Efectiv, am atras mulți copii în jurul nostru. Iar clubul este în dezvoltare, pot să spun că în 2-3 ani o să avem și succese mult mai mari pe plan national”, este încrezător Ilyeș.

Se caută un nou Boloni, Selymes sau Emerich Jenei

Dacă AFK Csikszereda a devenit deja o pepinieră pentru naționalele Ungariei, președintele grupării ciucane spune că ar fi onorat ca echipa sa să producă jucători și pentru naționalele României. De-a lungul anilor mai mulți jucători cu rădăcini maghiare au făcut istorie pentru România, cei mai cunoscuți reprezentanți fiind Ladislau Boloni, Tubor Selymes și Emerich Jenei. „Recent am fost vizitați aici, de la competiții, domnul Felix Grigore și mi-a pus întrebarea cum stăm cu naționalele României. Ar fi o onoare să ajungă câțiva jucători de la noi și în naționalele U15, U16 sau U17 ale României, dar primul pas trebuie făcut de către dânșii”, este concluzia oficialului ciucan.

1 este locul ocupat de AFK Csikszereda Miercurea Ciuc în Seria 1 a Ligii 3. După 20 de etape, echipa ciucană are 41 de puncte acumulate în 18 meciuri, fiind la egalitate cu Știința Miroslava, însă gruparea ieșeană are un meci mai mult disputat.

1.     AFK Csikszereda Miercurea Ciuc – 18 meciuri – 12 victorii – 5 egaluri – 1 înfrângere – 39-12 golaveraj – 41 puncte / linia de clasament a echipei lui Robert Ilyeș

3 goluri are marcare Robert Ilyeș în acest sezon al Ligii 3, iar golgheterul echipei este Barna Bajko, cu 16 reușite

Foto: Arpad PAL și facebook FK Csikszereda

 

Marius ANGHEL 03 Apr. 2017, 12:03 Special
Pe aceeași temă