Convocați de fostul fundaș al Gloriei Buzău, Costel Lambru, pentru „reuniunea de clasă”. Fotbaliștii buzoieni stabiliți în Spania au făcut show pe terenul din Benicassim

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 09 Mar. 2017, 11:32 Actualizat: 09 Mar. 2017, 11:33 Special

De ani buni, în localitatea spaniolă Benicassim, aflată la doar câțiva kilometri de Castellon, s-au stabilit foarte mulți români, inclusiv buzoieni. Printre aceștia din urmă se numără și foști fotbaliști, unii fiind nevoiți să renunțe la carieră pentru a putea duce o viață mai bună și implicit dorința de a asigura un viitor copiilor.

Muncitori, ambițioși, dar și serioși, au reușit să se adapteze și chiar dacă au făcut multe sacrificii au și satisfacții, ceea ce în țară ar fi fost doar o iluzie, spun aceștia. Lista celor care au dat mingea de fotbal pe un loc de munca în Spania este una lungă, iar aici îi regăsim pe foștii jucători ai Gloriei Buzău, Costel Lambru (Fărâmiță), Doru Lăcătuș, Vali Roșu, Mugurel Tutunea (Mutu”), dar și alții, precum Ionel Fotin (Pisicu”), Doru Mincu, Costel Ilie, Daniel Lambru.

Și cum ,,microbul” le-a rămas în sânge, atunci când se ivește ocazia, mai încing câte un meci în amintirea vremurilor de odinioară și, totodată, pentru a vedea cum se mai descurcă pe dreptunghiul verde. La sfârșitul lunii trecute, managerul echipei Internacional Benicassim, nimeni altul decât fostul fundaș al Gloriei, Costel Lambru, și-a convocat jucătorii pentru disputarea partidei cu FC Romania, care s-a clasat pe locul 4 din 18 participante în Campeonatoamigo Unidos din Barcelona, având în componență și trei buzoieni. Este vorba despre Alecu Grigorescu (portar), Adrian Manole (atacant), ambii foști coechipieri la Hidrotehnica și Sorin Gogea (mijlocaș). Din echipă mai fac parte George Badea (Târgoviște), Alin Tisescu, Alexandru Samson (Bacău), Cătălin Mihai (Breaza – Prahova) și Dan Dina (Târgu Jiu).

De organizarea meciului s-a ocupat chiar Lambru, locul de desfășurare fiind stadionul Polideportivo Benicassim, iar la final victoria a surâs oaspeților (8-4), însă nu rezultatul a contat, ci faptul că cei prezenți în teren au ținut să arate că o astfel de întâlnire este binevenită oricând, mai ales că s-au legat noi prietenii.

MVP-ul meciului a fost declarat jucătorul formației FC România, Adrian Manole, iar ,,turnul de control” al defensivei gazdelor, Costel Lambru, cunoscut pentru eleganța jocului său, ne-a amintit de acele vremuri în care evolua la Gloria Buzău.

Așa cum se obișnuiește la astfel de meciuri, a avut loc și ,,repriza a treia”, aceasta fiind găzduită de Restaurantul ,,Ricas Paellas”, care aparține tot unui buzoian, Iulian Teodorescu, alias Ramazan. Aici și-au făcut prezența atât soțiile, cât și copiii unora dintre jucători, iar meniul a fost unul tipic românesc, din care nu au lipsit ciorba de burtă, cârnații de Pleșcoi și micii. La un șpriț și bere (obligatorie pentru controlul antidoping), băieții au socializat și depănat tot felul de amintiri, iar atmosfera a fost întreținută de fostul jucător al Chimiei Buzău, Daniel Lambru, care a făcut pe DJ-ul. Sigur că jucătorii nu au ratat ocazia de a-și etala și calitățile de dansatori așa cum o făceau și altădată, distrându-se până spre dimineață și parcă tot nu se îndurau să plece, dovadă că petrecerea a fost una pe cinste.

,,Fărâmiță”, felicitat pentru inițiativă și organizare

Organizatorul evenimentului, Costel Lambru, s-a străduit ca totul să iasă cum trebuie, iar eforturile sale au fost incununate cu succes. Toți cei prezenți l-au felicitat și așteaptă o nouă întâlnire, aceasta urmând să aibă loc la Barcelona, cel mai probabil la sfârșitul lunii aprilie. În numele echipei sale, Adrian Manole a ținut să le mulțumească băiețillor din Benicassim și în special lui Costel Lambru pentru inițiativa lăudabilă și organizarea foarte bună din toate punctele de vedere.

,,Pot spune că ne-am simțit extraordinar, iar referitor la meci, acesta a fost spectaculos cu multe faze de parade ale portarilor ca în tinerețe și goluri frumoase. Cred că noi am fost mai proaspeți, pregăți fizic, având în vedere că suntem angrenați într-o competiție în Barcelona. Am înțeles că adversarii nu mai jucaseră de mult timp împreună. Sincer, pentru mine a contat mai puțin jocul, importantă fiind revederea cu foștii coechipieri, Doru Lăcătuș, Doru Mincu, Ionel Fotin, Mugurel Tutunea, Costel Lambru și alții. Sigur că cea mai frumoasă a fost repriza a treia și îl felicit pe DJ, fratele lui Costică Lambru, pentru atmosfera creeată”, ne-a declarat jucătorul buzoian al echipei FC România, Adrian Manole.

Restaurantul buzoianului Ramazan, renumit pentru paella

Dacă ajungi în Benicassim și vrei să mănânci una dintre cele mai bune paella (preparat pe bază de orez, originar din regiunea Valencia) și să bei carajillo (băutura tradițională care conține rom, boabe de cafea, zahăr și lămâie) mulți îți vor recomanda să mergi la Ramazan. Mai precis la restaurantul Ricas Paellas, care de zece ani este o afacere de familie a buzoianului Iulian Teodorescu, stabilit în Spania din 2005.

Renumit pentru paella pregătită după o rețetă special a socrului său, care este spaniol, localul menționat are foarte mulți clienți, inclusiv turiști și români care preferă să servească masa aici.

,,Mă pot considera mulțumit în ceea ce privește restaurantul, însă și muncim mult, mai ales vara, când numărul clienților este mare și trebuie stăm până dimineața. Când am venit aici (n.r. – Benicassim), habar nu aveam de alimentație publică, eram instalator. Am învățat de forță majoră după ce soacra mea, care este căsătorită cu un spaniol, ne-a predate nouă restaurantul. Paella am învățat să gătesc de la socrul meu și ne axăm pe bucătăria spaniolă, chiar dacă aici vin să mănânce mulți români. Am făcut însă o excepție pentru masa festivă a băieților care au jucat fotbal, deoarece au vrut să fie o seară românească”, a spus Ramazan.

Căsătorit cu Aurelia Georgiana (33ani), Iulian Teodorescu (35 ani) este tatăl unei fetițe, Eva Sofia (7 luni).

Articol și foto de Adi SOARE

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 09 Mar. 2017, 11:32 Actualizat: 09 Mar. 2017, 11:33 Special
Pe aceeași temă