ANALIZĂ Marius Avram | Motivele care au dus la cele două penalty-uri dictate eronat în dubla manșă a barajului Steaua Mostiștea Ulmu și sfaturile de la Pierluigi Collina

Marius AVRAM 17 May. 2021, 11:20 Arbitri
ANALIZĂ Marius Avram | Motivele care au dus la cele două penalty-uri dictate eronat în dubla manșă a barajului Steaua Mostiștea Ulmu și sfaturile de la Pierluigi Collina

Cele mai mari probleme, ca și săptămâna trecută, au fost la barajul de accedere în Liga 2, unde CSA Steaua a avut parte de un penalty acordat cu mare ușurință. De asemenea, fază îndelung contestată și la Craiova – CFR Cluj.

Ca de fiecare dată ofer și sfaturi pentru tinerii arbitrii, preluate de la Pierluigi Collina, personaj care n-are nevoie de nicio prezentare.

De fiecare dată, după cele mai importante meciuri ale etapei, voi explica fazele discutabile pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.

Analiza fostului arbitru Marius Avram

Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor.

Continuăm după fiecare etapă să analizăm cele mai controversate faze și să învățăm din greșeli, dacă ele există, evident.

  • Fostul arbitru Marius Avram (41 de ani) analizează în ProSport, în fiecare săptămână, cele mai controversate faze din campionatul intern și nu numai.

Craiova – CFR Cluj, a fost sau nu penalty?

Fapte: În minutul 23 la o fază confuză în apărarea Craiovei, Vatajelu pierde controlul balonului iar Ciprian Deac, aflat în apropiere încearcă să profite de acest moment. Deac cade, iar arbitrul lasă jocul să continue.

Analiză: Faza m-a surprins într-o primă instanță. Arbitrul deși bine plasat, nefiind mascat de vreun jucător, având și arbitrul asistent în zonă, deci controlând situația din mai multe unghiuri, nu acordă nimic. Nici lovitură liberă de la marginea suprafeței de pedeapsă, nici penalty, nici simulare. Analiza trebuie realizată din două puncte de vedere:

1. A fost fault? O situație foarte interesantă din punct de vedere al unghiului din care trebuie privită. Văzând faza din primele reluări, cele dinspre centrul terenului, putem fi induși în eroare și să ne gândim că este penalty. Direcția balonului este aceeași cu piciorul lui Deac și aparent Vătăjelu nu atinge mingea.

Dar după ce vedem reluarea din spatele porții se schimbă întreaga perspectivă. Fundașul craiovean joacă mingea în mod clar iar apoi își trage picioarele pentru a evita un eventual fault. Are loc un contact dar acesta este ulterior jucării mingiei și este natural, provocat de deplasarea ambilor jucători.

2. Situație în interiorul sau exteriorul suprafeței de pedeapsă? Legile jocului spun, în cazul suprafeței de pedeapsă, că liniile fac parte din suprafață pe care o delimitează.

De menționat că pentru linia paralelă cu linia porții o parte din responsabilitate îi aparține și arbitrului asistent pentru a detecta dacă un fault este în interior sau exterior.

În ceea ce privește cele două linii perpendiculare pe linia porții, aceste sunt responsabilitatea arbitrului și arbitrului asistent i se recomanda să nu se pronunțe decât dacă este foarte sigur de locul în care are loc greșeala.

Cumulând poziția arbitrului, a arbitrului asistent cu faptul că Vătăjelu joacă în mod clar mingea, decizia corectă este cea luată în teren: arbitrul lasă jocul să continue.

Meciurile de baraj dintre CSA Steaua și Mostiștea Ulmu

Fapte: În ambele meciuri a fost dictată câte o lovitură de pedeapsă pentru CSA Steaua, îndelung contestate și decisive în final în stabilirea echipei calificată mai departe, în finala barajului.

În meciul tur, în minutul 46, atacantul celor de la Steaua, Pacionel, se împiedică aparent de gazon, fiind la distanță de adversar, fără să existe vreun contact.

Arbitrul acordă penalty. În meciul retur același Pacionel, scăpat singur pe partea stangă a atacului stelist, cade și arbitrul din nou acordă lovitură de la 11 metri.

Analiză: La ambele faze, văzând reluările, care sunt destul de clare, putem spune direct ca arbitrii au greșit. Deciziile corecte ar fi fost lovitură liberă indirectă în favoarea echipei în apărare și cartonaș galben lui Pacionel pentru simulare.

Analiza o vom face mai mult pe încercarea de a descoperi motivele care au dus la erori, decât la verdictul în sine, având în vedere că sunt greșeli evidente.

În cazul meciului tur foarte important este minutul în care are loc faza. Astfel abia reveniți de la vestiar, minutul 46, arbitrii partidei se văd confruntați cu o situație în suprafața de pedeapsă.

E posibil să nu fi fost încă suficient de concentrați la joc, nu de puține ori, arbitri mai puțin experimentați, nereușind să se concentreze imediat la începutul jocului sau a reprizei secunde.

În cazul meciului retur, arbitrul ar fi trebuit deja să își ia informații despre jucători, având în vedere precedentul foarte clar din meciul tur. Atacantului stelist ar fi trebuit să îi acorde o importanță sporită și atenție marită în momentele în care intră în suprafață de pedeapsă, pentru a evita o a doua greșeală, de același fel, cu același jucător.

Sunt două elemente de pregătire aparent minore, dar care în final fac diferența. În ceea ce îl privește pe Pacionel, îi recomand pe viitor să nu mai încerce astfel de simulări, pentru a evita o ”etichetă” pe care ar putea să i-o adreseze arbitrii și să nu mai primească nici ceea ce i se cuvine.

Ce sfaturi le dă arbitrilor Pierluigi Collina?

Vorbind despre pregătirea meciurilor mi-am adus aminte de o persoană care acorda o importanță majoră pregătirii partidelor: Pierluigi Collina.

Italianul, într-o carte scrisă în 2003, deci iată cu 18 ani în urmă, oferea tinerilor arbitri unele sfaturi din care am să enumăr câteva aici:

1. Antrenează-te când ești odihnit. Arbitri nu sunt profesioniști și au locuri de muncă, lucru care le îngreunează programul de pregătire fizică. Antrenamentul recomandat este dimineața, odihnit, pentru a evita accidentări și pentru a asigura un randament maxim.

2. Începe pregătirea fizica de tânăr. Chiar dacă aparent nu are nevoie de prea multa pregătire pentru meciuri din ligile inferioare, un arbitru este bine să înceapă devreme pentru a se obișnui.

3. Pregătirea meciurilor este cheia succesului. Pierluigi Collina dedica foarte mult timp analizelor dinainte de meciuri, discuțiilor cu membri brigăzii, alimentației, odihnei, nelăsând la voia întâmplării nici un detaliu.

4. Atenție la pregătirea fizică tot timpul. Collina amintea: ”Nu este important numai că arbitrezi bine, în fotbalul de azi trebuie să și arăți bine”.

De altfel, filozofia aceasta a impus-o atât în fotbalul Italian cât și la UEFA, în perioada cât a fost președinte. În acest interval de timp ”fluierașii” de elită au devenit adevărați atleți pentru a putea face schimbărilor de viteză din fotbalul modern.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/steaua-mostistea-ulmu-se-joaca-de-la-ora-1130-militarii-au-castigat-prima-mansa-a-barajului-de-promovare-in-liga-2-19184835

https://liga2.prosport.ro/liga-3/video-patronul-clubului-mostistea-ulmu-vasile-tirsolea-a-vrut-sa-si-scoata-echipa-de-pe-teren-in-timpul-meciului-retur-cu-steaua-motivul-care-l-a-facut-sa-recurga-la-acest-gest-si-dialogul-purtat-19184918

https://liga2.prosport.ro/liga-3/daniel-oprita-e-all-in-reactie-neasteptata-a-antrenorului-stelei-dupa-calificarea-in-finala-de-promovare-in-liga-2-probabil-ca-daca-nu-ne-atingem-obiectivul-nu-mai-am-cum-sa-raman-19184919

https://liga2.prosport.ro/liga-3/steaua-prima-echipa-calificata-la-barajul-decisiv-de-promovare-in-liga-2-video-modul-in-care-jucatorii-au-sarbatorit-alaturi-de-suporteri-19185028

https://liga2.prosport.ro/liga-3/miza-promovarii-apasa-serior-pe-jucatorii-stelei-au-vorbit-la-unison-de-presiune-valentin-barbulescu-se-acumuleaza-mult-stres-din-fata-televizorului-si-din-tribune-e-usor-dar-din-interio-19185031

https://liga2.prosport.ro/liga-3/george-ogararu-ar-alege-fcsb-2-in-finala-barajului-pentru-liga-2-poate-e-mai-bine-sa-jucam-cu-ea-argumentul-managerului-stelei-si-care-sunt-sansele-ca-partida-tur-19185068

Marius AVRAM 17 May. 2021, 11:20 Arbitri
Pe aceeași temă