Vasile Dochița trage concluziile la final de sezon și posibilă existență a echipei FC Brașov. De ce a renunțat la funcția de președinte și cum vede viitorul „Steagului”

Marius ANGHEL 03 Jun. 2016, 14:07 Seria 2

Și acum sunt multe voci care susțin că fără implicarea lui Vasile Dochița, FC Brașov nu s-ar fi înscris în campionatul recent încheiat. În vara lui 2015, Dochița era instalat în funcția de președinte la FC Brașov într-un moment extrem de dificil. Echipa tocmai retrogradase în Liga a 2-a, clubul era în insolvență, Ioan Neculaie avea cu totul și cu totul alte planuri care nu implicau fotbalul, astfel că totul trebuia luat de la zero. „Știam la ce mă înham pentru că știam că începem munca practic de la zero. M-au sunat mulți oameni din fotbal și mi-au spus că sunt nebun că am acceptat să conduc un club aflat în insolvență, fără jucători și fără bani în conturi”, spunea Dochița la începutul mandatului în fruntea clubului.

8 luni în fruntea clubului

În vara trecută, lucrurile s-au pus în mișcare. S-a format o echipă, lucrurile au intrat pe un făgaș normal, iar Dochița a fost cel care a asigurat stabilitate și transparență totală la club, lucru de neacceptat în ultimii ani. „Cât am condus clubul, Simon Maurer a fost cu adevărat sponsorul echipei. Am mai fost ajutați de cei de la Silnef, dar și de Constantin Popa (n.r. tatăl jucătorului Horia Popa), cel care a asigurat plata asistenței medicale la meciurile oficiale. În rest, nimeni nu a venit lângă club și e dureros. Chiar nu credeam acest lucru. Am discutat cu o mulțime de oameni de afaceri și i-am asigurat că banii vor ajunge 100 la sută la echipă”, a precizat Dochița.

Totul s-a rupt în luna februarie a acestui an, atunci când Dochița s-a retras brusc de la conducerea clubului.

Pentru binele clubului… s-a retras

Acum, Dochița a explicat motivele pentru care a fost nevoit să facă un pas în spate. „În luna februarie, după toate problemele cunoscute cu patronul echipei, a venit acea Adunare Generală a Creditorilor în care nu s-a votat planul de reorganizare. Mi s-a spus foarte clar că mai mult ca sigur clubul va intra în faliment. A doua zi m-am întâlnit la club cu cei din conducere și am discutat despre ce putem face ca această echipă să continue. Doctorul Popa a venit și ne-a spus că este în discuții avansate cu niște investitori italieni care doresc să preia clubul. În acel moment, pentru binele clubului am decis că este mai bine să mă retrag și să-l las pe doctorul Popa pentru ca echipa să meargă mai departe cu acei investitori italieni. M-am dus împreună cu Gheorghe Popa la echipă, am discutat cu jucătorii în vestiar și le-am comunicat și lor decizia luată. Eu chiar am crezut că o să reușească acea tentativă de salvare a clubului, dar lucrurile nu au continuat așa cum se preconiza. Investitorii italieni au venit la Brașov, au discutat și… au plecat. Au început problemele, au apărut nemulțumiri, apoi au început să plece jucători. Doctorul Popa s-a descurcat cum a putut și, până la urmă, jos pălăria pentru faptul că echipa s-a prezentat la toate meciurile și a terminat campionatul. Nu aveam voie să ne retragem din campionat, ar fi fost rușinos pentru FC Brașov. Au fost câțiva jucători de la care nu mă așteptam să se comporte așa. Eu poate văd altfel lucrurile, dar chiar îmi doream să fie cu sufletul mai aproape de echipă. Jucătorii nu s-au mai antrenat cum trebuie, nu mai era tragere de inimă și pentru mine a fost o adevărată lovitură. Am fost dezamăgit. Una peste alta se poate spune că este o performanță că s-a terminat sezonul. Bine că s-a prins play-off-ul, pentru că altfel echipa retrograda. Suporterii au stat lângă echipă până în ultimul moment, au venit și în deplasări, au strâns bani pentru echipă… lucrurile astea contează”, a spus fostul oficial al „stegarilor”

„Dacă Maurer se va implica la FC Brașov, 100 la sută voi fi lângă el”

Ce urmează pentru FC Brașov? Despre scenariile din jurul lui FC Brașov, Dochița este convins că doar implicarea lui Simon Maurer poate fi luminița de la capătul tunelului. Dochița recunoaște discuțiile cu Maurer, însă spune că lucrurile sunt încă departe de a fi rezolvate. „În acest moment cea mai bună variantă pentru FC Brașov ar fi venirea lui Simon Maurer, este un om care ce promite și face și știu că fanii brașoveni își pun mari speranțe în dânsul. Dacă Maurer va decide că se va implica la FC Brașov, 100 la sută voi fi lângă el. Dacă pe 22 iunie Tribunalul va pronunța falimentul, FC Brașov ar trebui să înceapă din Liga a 5-a. În această situație se vor pierde câțiva ani. Sunt mai multe variante, ori începem de jos cu o echipă formată din juniori și să promovăm pas cu pas sau aducerea la Brașov a unei echipe din Liga a 2-a și apoi să preluăm palmaresul. Știu că oamenii din Brașov recunosc o singură echipă: Steagu”. După ce vor avea loc alegerile locale, ar trebui demarate discuțiile și cu autoritățile locale. Eu nu pot să fac promisiuni fără acoperire, dar cu siguranță vom încerca să facem ceva pentru ca fotbalul să nu moară în Brașov”, a încheiat Vasile Dochița.

FC Brașov a încheiat sezonul 2015/2016 al campionatului Ligii 2 pe locul 5 în play-off, cu 23 de puncte, cu 18 puncte mai puține față de primele două clasate Gaz Metan Mediaș și UTA Bătrâna Doamnă.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 03 Jun. 2016, 14:07 Seria 2
Pe aceeași temă