UTA, din nou la promovare la 20 de ani de la „haina de blană”

25 Apr. 2012, 14:31 Seria 2
UTA, din nou la promovare** la 20 de ani de la „haina de blană

Pe 18 aprilie 1992, Unirea Alba Iulia o învingea cu 2-0 pe UTA în Cetatea Unirii, dar după meci, avea să izbucnească scandalul „haina de blană” ce a scos din cursa promovării în Liga 1 ambele combatante. Din partea grupării „textiliste”, Mihai Jivan a luat legătura cu patru fotbaliști din Cetatea Unirii, pe care i-a întâlnit la un restaurant din Sebeș pentru a le cumpăra serviciile, iar „Bătrâna Doamnă” să aibă drumul deschis spre victorie la finalul acelei săptămâni. Cei patru „uniriști” înștiințaseră, în prealabil, clubul de tentativa de cumpărare pusă la cale de arădeni și au filmat toată întâlnirea și discuțiile ce au avut loc. Când totul părea bătut în cuie, peste complotiști a intrat Poliția, toți fiind duși la secție, unde au dat declarații.

UTA și Unirea au fost penalizate, în final, cu câte 8 puncte fiecare și pierderea meciului direct cu 0-3, iar în prima divizie a promovat CSM Reșita. Mâine, 25 aprilie 2012, înaintea confruntării cu Unirea Alba Iulia, Campioana Provinciei e din nou implicată în lupta pentru Liga 1 și, în funcție de verdictul gazonului, își poate trăi sau abandona visul.

Dincolo de încărcătura istorică a „duelului”, antrenorul „Bătrânei Doamne” a sesizat riscul ca echipa sa să nu fie foarte conectată la miza meciului după răsunătoarea victorie din derby-ul cu Poli. În schimb, în opinia lui Adrian Falub, Unirea va fi extrem arțăgoasă în confruntarea din Calea Aurel Vlaicu. „Alba Iulia vine după un meci în care a luat trei goluri în cinci minute și asta nu poate decât să o motiveze miercuri. Echipa va fi dornică să obțină un rezutat bun. Ne va fi foarte greu să o batem, sunt convins de asta. Mă obsedează acest meci, căci întâlnim o formație rănite în propriul orgoliu, ce se apără foarte bine, dovadă că a remizat la Timișoara. În plus revine Pascal, un portar ce a câștigat foarte multe puncte în tur pentru echipa sa”, este de părere noul antrenor principal al „alb-roșiilor”.

Acesta apelează și la ajutorul publicului, chiar cu riscul ca acesta să nu aibă parte de un meci prea plăcut ochiului. „Vitale sunt cele trei puncte, căci într-o luptă în care sunt implicate 4-5 echipe pentru un loc, cel mai important este întotdeauna rezultatul. Sigur, ideal este să joci bine și să faci puncte, dar asta se întâmplă mai rara în fotbalul românesc. Spectacolul ți-l garantează, probabil, Barcelona, noi trebuie să fim pragmatici și realiști”, a explicat Falub, care are tot lotul valid, dar ar putea face, totuși, două-trei schimbări în primul „unsprezece” face de meciul cu Poli.

Alba vine fără Bumbac, Mureșan, Bucurică și Stan, dar Stelian Gherman are destule variante de înlocuire a acestora. Totuși, antrenorul Unirii a surprins perfect stările de spirit diferite în cele două tabere. „Noi traversăm o serie proastă, am înregistrat un eșec umilitor acasă, iar UTA vine după ce a învins în derbyul orgoliilor. Există o durere personală, dar și o presiune, întrucât nici mie, nici jucătorilor nu ne convine situația pe care o traversăm acum. Încercăm să ne prezentăm onorabil, să luăm punct sau puncte de la Arad”, a precizat Gherman, înainte de partida de astăzi, de la ora 17, de pe arena „Francisc Neuman”.

UTA: Amadio – Calvin, Pocuca, Gligor, Neagu- Purece, Ignea, Hidișan, Nădăban – Mara, Miron.

Unirea: Pascal – Potopea, Schuller, Șerban, M. Oprea – Oltean, Ciofu, Pleniceanu, Voicu – Oară, Petrescu.

Sursa: Sport Arad

25 Apr. 2012, 14:31 Seria 2
Pe aceeași temă