La finalul anului 2015, cele două serii ale campionatului Ligii 2, ediția 2015-2016, sunt conduse de două echipe nou-promovate. Dacă în prima seriei Dunărea Călărași a trecut peste FC Rapid în ultima etapă, iar echipe precum Farul, Gloria Buzău, Oțelul sau Ceahlăul sunt mult mai jos în clasament, în seria a II-a FCM Baia Mare a condus în mare parte din postura în care se află acum. În cele 18 etape desfășurate până acum, băimărenii au fost pe prima poziție de nouă ori, un lucru remarcabil având în vedere că în serie sunt echipe tari ca FC Brașov, Gaz Metan, UTA, CS Mioveni, Vâlcea, Chindia și chiar „U” Cluj.
„Nu a fost ușor, dar este o plăcere ceea ce am făcut noi aici și ce am reușit până în acest moment”
FCM Baia Mare a avut un an de excepție în 2015, a reușit promovarea, a încheiat anul pe primul loc în seria sa, iar în Cupa României a ajuns tocmai până în optimile de finală, acolo unde a fost eliminată la loviturile de departajere de campioana Steaua. De excepție au fost însă ultimii trei ani la Baia Mare. Noua echipă de fotbal a obținut două promovări consecutive, iar dacă o va continua tot așa ar putea să o realizeze și pe a treia, în Liga 1. Toate aceste obiective au fost relizate sub conducerea unui singur antrenor, Dorin Toma (38 ani). Tehnicianul a ridicat FCM-ul din Liga a IV-a, iar acest obiectiv i-a făcut pe cei de la FRF să publice pe site povestea sa.
„Rezultatul acestei poziții în clasament în acest moment se datorează unei munci de trei ani de zile, în care alături de mine au fost staff-ul meu și jucătorii mei, o muncă foarte grea în care am mers pas cu pas. Am promovat din Liga a IV-a în Liga a III-a, acolo unde am mers în play-off, în urma căruia am promovat în Liga a II-a. Nu a fost ușor, dar este o plăcere ceea ce am făcut noi aici și ce am reușit până în acest moment. Satisfacția noastră este că am avut un parcurs foarte bun în Cupa României, am mers foarte bine în campionat, acest loc 1 fiind meritul tuturor de la staff până la jucători” a dezvăluit Dorin Toma secretul succesului său.
În realizarea acestor obiective Dorin Toma a contribuit și din teren, de pe gazon, ca jucător, nu numai ca antrenor. Toma și-a pus ghetele în cui de puțin timp, renunțând la cariera de fotbalist după ce FCM-ul s-a calificat în play-off-ul ediției trecute de campionat, în Liga 3. Atunci, la 37 de ani, a decis că e momentul să se concentreze doar pe antrenorat și să lase locul altora mai tineri în teren. „Trecerea de la jucător la antrenor am făcut-o treptat, la început am fost ca antrenor secund și jucător, după care antrenor principal și jucător. Nu a fost o ruptură dintr-o dată să ajung de la jucător la antrenor. Am luat-o treptat până în momentul în care am văzut că trebuie să fac acest pas, să las jocul și să mă ocup doar de antrenarea echipei. La început, am vrut să promovez echipa cu mine în teren. Am și promovat așa, cu mine ca antrenor secund și jucător din Liga a IV-a în Liga a III-a, după care, în Liga a III-a am jucat până am dus echipa în play-off. Apoi am spus că este suficient și trebuie să mă concentrez doar pe această muncă de antrenor, pentru că îmi era foarte greu” a spus Toma, citat de FRF.ro.
„Mă așteptam ca adversarii care au retrogradat din Liga 1 să ne facă viața mult mai dificilă”
Tehnicianul băimărenilor a vorbit și despre așteptările pe care le-a avut la începutul acestui sezon și ceea ce le-a transmis de fiecare dată jucătorilor săi. „Am repetat-o tot timpul, noi nu ne-am considerat ca și o echipă nou-promovată. Tot timpul vrem mai mult, tot timpul țintim mai sus. Ne-am așteptat să avem un parcurs bun, dar adevărul este că nu ne gândeam la unul chiar atât de bun. Am avut adversari care au retrogradat din Liga I – Gaz Metan Mediaș, „U” Cluj și FC Brașov, de la care mă așteptam să ne facă viața mult mai dificilă. Dar jucătorii noștri s-au pliat pe ceea ce am cerut noi. Ne-a ajutat și că am început pregătirea de vară mult mai repede pentru că am avut și mai mulți jucători noi față de sezonul trecut. Am reușit să închegăm un colectiv bun, o echipă bună și relațiile de joc au fost cele dorite de noi. Nu pot să spun că doar un jucător e lider la noi, a fost un joc de echipă, de grup, tot lotul s-a remarcat. Au fost uniți, am mers pe un lot de 20 de jucători, iar fiecare dintre ei a fost un lider pe parcurs. Am pornit de la un număr mai mare, de 29, pentru că am mers pe cele două fronturi – campionat și cupă, dar pe parcurs am mai redus din el. Avem cinci-șase jucători care n-au intrat în preferințele noastre și vom încerca să renunțăm la aceștia în iarnă. Vrem să întărim și noi lotul în toate compartimentele, dar încă este devreme să vorbim despre acest lucru” a explicat Dorin Toma.
„Am ieșit din Cupă neînvinși pe teren. Am avut puțin ghinion”
Dorin Toma a vorbit și despre obiectivele propuse în acest sezon, în campionat și Cupă, ambele fiind aproape îndeplinite. „Pentru noi, obiectivul acestui sezon a fost calificarea în play-off, iar în Cupa României am avut ca țintă să aducem o echipă de Liga I la Baia Mare. Ne-am autodepășit până în acest moment în planul care l-am avut vizavi de Cupă, unde am reușit să eliminăm pe FC Voluntari din Liga I și am reușit să facem un joc foarte bun cu Steaua. Practic, am ieșit din competiție neînvinși de pe teren, după ce am pierdut meciul cu FC Steaua doar la loviturile de departajare. Am avut puțin ghinion fiindcă am făcut un joc bun, am avut ocazii și în prelungiri, acea bară a lui Codin care, din păcate, nu s-a materializat. La 11 metri, presiunea poate a fost mai mare pe jucătorii noștri, în timp ce adversarii noștri au dat dovadă de tărie de caracter și asta cred că a făcut diferența” a mai spus Toma pentru FRF.ro.
La finalul primei părți a sezonului actual din Liga 2, FCM Baia Mare se află, după 18 etape, pe primul loc al Seriei a II-a, la egalitate cu a doua clasată, CSM Râmnicu Vâlcea. Ambele au câte 35 de puncte. Totuși, diferența față de următoarele clasate nu este foarte mare, astfel că orice echipă din primele șapte pot cădea dintr-o extremă în alta. Gaz Metan Mediaș, prima echipă de sub linia play-off-ului, are 31 de puncte, cu patru mai puține față de băimăreni.